SNEŽANA JOVIĆ O AJURVEDI

Drevni medicinski sistem za novo doba

– Ajurveda je kod nas jedna od grana holističke medicine, sa punim pravom, jer se brine o zdravlju u svim aspektima, vodi računa o fizičkom zdravlju, mentalnoj ravnoteži i duhovnom blagostanju. Zdravlje po ajurvedi nije samo odsustvo bolesti, to je celina koja obuhvata svesnost kakva je naša priroda ali i šta se dešava oko nas, koliko pratimo prirodne ritmove, znanje da svaka ljudska ćelija ima inteligenciju i da ćelije komuniciraju među sobom putem energije, odnosno prane – otkriva nam farmaceutkinja i homeopata Snežana Jović koja je odskora praktičar Mahariši ajurvede.

• Da li ovaj medicinski sistem spada u nove ili drevne sisteme?

– Ajurveda je drevna tehnika, stara 4.000 godina najmanje, a u sebi sadrži aspekte filozofije, mitologije, ishrane, joge, i mentalno i duhovno usavršavanje. Znanje je sačuvano u vedskim spisima, koji datiraju otprilike od 1.500 p.n.e do 500.god.n.e. Napomenula bih da se i danas citiraju lekari koji su sastavili spise, a Čaraka samhita (Characa Samhita) je najstariji zapis, koji sadrži 8 knjiga i 120 poglavlja, u kojima su detaljno opisane fiziologija, patologija, način lečenja i preporuke za zdrav život. Tokom vekova, u Indiji se ajurveda razvijala i sačuvane su preporuke za 360 biljaka koje su korišćene u isceljivanju. U doba kolonijalizma Englezi nisu bili blagonakloni i zabranjivali su praktikovanje. Mahariši je okupio oko sebe dosta znalaca, praktičara i receptura koje su se u porodicama koristile vekovima, osavremenio proizvodnju i dostupnost preparata, uveo pulsnu dijagnostiku i transcedentalnu meditaciju, koja je mnogim kliničkim ispitivanjima dokazana kao efikasna tehnika za smanjenje stresa.

• Koliko je ovaj drevni medicinski sistem sličan, odnosno različit od takođe poznate i priznate kineske tradicionalne medicine ili nekih drugih takođe drevnih metoda lečenja?

– Ajurveda je umnogome slična tradicionalnoj kineskoj medicini, ali je sveobuhvatnija. Danas smo prihvatili znanje o čakrama, korišćene kristala, đotiša, vedskog horoskopa, joge i mnogih drugih disciplina koje su segmenti ajurvede. Ali, pričaću samo o aspektu balansa i lečenja, korišćenja biljnih preparata i poštovanju dnevnih i sezonskih rutina. Verujem da smo mogli sačuvati naša drevna znanja da bismo na ovim prostorima imali svoju ajurvedu.

• Kako izgleda pregled na ajurvedski način?

– Prvo pitanje koje će vam postaviti ajurvedski praktičar je: kada idete na spavanje i kada se budite. Preporuka je da to bude do 22 sata, a buđenje u 6. Sad znamo koliko je poštovanje cirkardijalnih ritmova i dobar san važan za  opšte blagostanje. Nema izgovora, noćnih izlazaka i sedenja ispred kompjutera. Kada se posle nekog vremena uvedete u red, budićete se sveži i odmorni i provesti dan puni energije. Kao što su i naši stari praktikovali – ležeš u mrak, a budiš se sa prvim petlovima. Dobar, okrepljujući san obezbeđuje svesnost i dobru koncentraciju i psihički balans.

• Kakve su još informacije važne?

– Drugo pitanje je vaša ishrana. Naravno, pre toga se utvrdi kog ste konstitucionog sastava (odnosno dose) i da li imate disbalans u pulsu. Osnovno načelo je da jedete tri obroka, bez grickanja između. Topla, kuvana hrana, koja se, kako bi naši stari rekli, jede kašikom. Žitne kaše, čorbe i variva za sva tri obroka, i uvek sveže skuvano. Bez podgrevanja, zamrznute hrane i smutija. Ni naši preci nisu imali ni struju, a kamoli blendere. Sveže voće i povrće se teže vari, zato se i salate jedu na početku obroka. Žvakanje nije samo mehanička obrada hrane, nego se hrana natapa digestivnim sokovima i lakše vari, pa ako koristite smutije zadržite ih u ustima neko vreme. Da li možete bez prethodne pripreme hrane i podgrevanja, pa razmislite. Malo napora da svaki dan skuvate supu od svežeg povrća doneće više blagodeti nego što možete da zamislite.

• Jedna od važnih stvari u ajurvedskom sistemu lečenja je detoksikacija. Da li biste nam nešto više rekli o tome?

– Detoksikacija je jedna od osnovnih tehnika, kojom započinje svako isceljenje. Telo se oslobađa viška toksina, nesvarenih produkata i sluzi. Potrebno je da očistite organizam da biste započeli novi ciklus. Traje nedelju do dve, za to vreme je poseban režim ishrane, naravno bez masti, šećera, samo čorbe od povrća. Postoje i druge tehnike, čišćenje usne duplje nerafinisanim uljem, čišćenje jezika, masaža, ali ovde govorimo o ishrani. Postom se postiže ne samo čistoća na fizičkom nego i na mentalnom nivou, mozak se „razbistri”, često imamo maglu u glavi i naravno na duhovnom planu (kod nas posle posta sledi pričešće). Interesantno je da mi imamo postove koji ako se poštuju mogu biti najbolji put zdravog života – kada postite, osvestite šta jedete (često u prezaposlenosti pojedemo šta stignemo, najčešće nezdravo), češće ste u molitvi (meditacija), daleko smireniji i koncentrisaniji.

• Da li biste nam nešto rekli o načinima lečenja?

– Lekari koji se bave lečenjem se zovu vaidiji, a medicinska znanja su se prenosila sa generacije na generaciju. Biljke se, kao i kod nas, beru i spremaju na specifične načine. Biljke našeg podneblja (nana, bosiljak, matičnjak) rastu na padinama Himalaja, a naravno ima i dosta nama nepoznatih biljaka. Danas se rade naučna istraživanja koja potvrđuju aktivne principe i efekte koji su znani vekovima – brami se koristi za poboljšanje pamćenja, tribulus (babin zub) kod kamena u bubregu, ašvaganda protiv stresa… Sad znamo koje hemijske komponente iz biljaka imaju aktivan farmakološki princip i možemo da objasnimo mehanizam dejstva. Uvek me fascinira mudrost predaka, koji su bez laboratorija i kliničkih ispitivanja koristili biljke za isceljenje.

• Naša narodna isceliteljska tradicija veoma je vezana za lekovito bilje, zar ne?

– Naša etno fitoterapija je bogata i vekovima potvrđena, samo mislim da nemamo dovoljno zapisa (tek od Vuka Karadžića, Vase Pelagića i Jovana Tucakova). Važno je poštovati tradiciju, u koje vreme i kada se biljka bere, kako se sprema i dozira. U ajurvedi se dosta koriste i metali, pepeo biljaka, otrovne biljke, poput velebilja, jedića i drugih koje su kod nas zabranjene za upotrebu (naravno, ne koriste se slobodno nego u obliku specifičnih formulacija koje prave stručnjaci). Verujem da su i kod nas koristili pepeo zbog visokog sadržaja minerala, moguće i metale za isceljenje, ali o tome nemamo zapise.

• Bili ste u Indiji, kako to izgleda na terenu?

– Ajurvedske apoteke liče na prodavnice mešovite robe u selima pre 40 godina. Kupujete tu čajeve, začine, tablete, sirupe, kandirano voće, tu u apoteci je i ajurvedski doktor koji daje savete. Mene je fascinirala predanost pacijenata, oni su vrlo disciplinovani i poštuju sve preporuke, tačno se pridržavaju. Moram da priznam da su neki preparati daleko od ukusnih. Za neke treba vremena da se pripreme. Ali, dok se time bavite radite ono što treba za svoje zdravlje, bavite se sobom i mislite za svoje dobro – i to je deo filozofije isceljenja. Kada telo kaže da nešto nije u redu, posvetite se. Odmorite. Detoksikujte. Razmislite šta ne radite dobro. Promenite navike. Spremite lek. Sve isto ono što bi vam vaša majka ili baka rekle.

• Kakav je vaš odnos prema tradicionalnim, ajurvedskim pripravcima i lekovima?

– Kao farmaceut, uvažavam ajurvedske formulacije. Tradicionalne su, nekad sa više desetina biljaka, spremaju se duže vremena, mala je koncentracija i baš imaju strukturu farmaceutskog leka. Ima ih puno, koriste se dosta biljke mlevene u prahu, fermentisani preparati za razliku od nas, gde je korišćenje čajeva i macerata češće. Različita podneblja, različite navike.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: S.J. privatna arhiva, Pexel, Pixabay

Lekovita rutina