SNEŽANA JOVIĆ O C VITAMINU

Kako ojačati imunitet

Sećate li se priča o moreplovcima, koji su u nekim davnim vremenima XVI i XVII veka kada su plovidbe do novog sveta i dalekih zemalјa bile duge, neizvesne i naporne obolјevali od skorbuta. Ova bolest je izazivala ispadanje zuba, opadanje kose, lako su se pojavlјivale modrice i podlivi. Prvi je ovu bolest opisao Hipokrat, a engleski lekar Džejms Lind je prvi dokazao da se skorbut može lečiti limunom i ostalim južnim voćem. Danas je ova bolest skoro iskorenjena, a vitamin C ima značajno mesto u svakoj kućnoj apoteci, mada je najbolјe uzimati ga iz svežeg voća i provrća koji su značajan izvor ovog vitamina. Upravo o ovom važnom vitaminu razgovaramo s farmaceutkinjom Snežanom Jović.

• Kakvu ulogu ovaj vitamin ima u našem telu?

– Napomenula bih da i danas, kada vam krvare desni ili ste skloni modricama lekar će vas opomenuti da uzimate više vitamina C. Zašto? – Zato što on ima važnu ulogu u organizmu, kao kofaktor raznih enzima, jako antioksidaciono sredstvo, pojačava dejstvo nekih preparata.

• Da li je istina da vitamin C učestvuje u izgradnji kolagena?

– Da, učestvuje, a kolagen je kao cement koji vezuje naše ćelije u tkiva. Zahvalјujući kolagenu, tkiva i organi su čvrsti i kompaktni, koža nam nije mlohava nego jedra i zategnuta, a tonus organizma dobar. Sem toga, po hemičaru i biohemičaru Lajnusu Polingu, dvostrukom nobelovcu, kolagen ometa kretanje bakterija i virusa kroz tkiva, smeta im da se rašire i na taj način podiže imunitet.

• Da li je on naučnik koji je na sebi isprobavao velike doze C vitamina?

– Da. Lajnus Poling je naučnik koji je uzimao jake doze C vitamina i sam sebi izlečio kancer prostate. Posle njegove knjige „Vitamin C i prehlada”, smešno mi je ograničenje C vitamina na 1 gram dnevno, zbog opasnosti da dobijete kamen u bubregu. Obzirom da sam na Novom Beogradu svaki drugi dan čistila ketler od kamenca, a u Novom Sadu slavine i odvode, sumnjam da bi za eventualni kamen u mom organizmu bio uzrok C vitamin. Uostalom, skoro sam čitala članak o tome da su za kalcifikacije u organizmu (na krvnim sudovima, katarakta, itd) odgovorne nanobakterije.

• Lajnusa Polinga optužuju i da je doprineo da se stvori mit oko vitamina C i da se preteruje oko delotvornosti njegovih svojstava. Kakav je vaš stav?

– Iskreno poštujem tog naučnika, jer je on na sebi primenjivao sve o čemu je pisao. I on i njegova supruga su dnevno uzimali visoke doze C vitamina i pokazali da nema negativnih efekata. Naravno, svaki čovek je različit i nešto podnosi, a nešto ne. U ovo vreme kada dišemo zagađen vazduh, pijemo nekvalitetnu vodu i koristimo voće i povrće prskano ko zna kojim pesticidima, činjenica je da svima je potrebno više antioksidanata i zaštitnih materija. Pre svega zbog preventivnog delovanja na očuvanje zdravlјa.

• Zaista, šta se događa kada se pretera s uzimanjem ovog vitamina? Koja je doza preporučlјiva?

– Ako preterate sa C vitaminom, dobićete dijareju, telo vam daje obaveštenje da je dosta.

• U kojim namirnicama ovog vitamina najviše ima?

– Najviše C vitamina ima u bobicama bilјke kamu kamu, amli (indijskom ogrozdu) i špargli. Tu je C vitamin vezan u komplekse sa taninima i ima dobru bioraspoloživost, odnosno može mnogo bolјe da se iskoristi. Za koji ćete oblik da se odlučite je vaš izbor. Ali svi nekako uzimamo nedovolјno voća i sirovog povrća, pa ga bar u zimsko vreme uklјučite u svoju ishranu i dodatke.

• Da li je tačno da ovaj vitamin sagoreva masti?

– Vitamin C povećava oksidaciju telesnih masti tokom vežbanja, dakle lakše mršavite uz unos vitamina C, ali naravno ako i ograničavate unos kalorija, pazite koje namirnice i na koji način unosite i imate fizičke aktivnosti.

• Na koji način on podstiče metabolizam?

– Metabolizam se normalno odvija ako imate sve hranlјive i bitne komponente. Vitamin C ulazi u sastav mnogih koenzima, enzima i omogućava normalnu metaboličku aktivnost na ćelijskom nivou. Izuzetan antioksidativni kapacitet sprečava dejstvo slobodnih radikala i degenerativno dejstvo na ćelije – propadanje ćelija i izmene DNK . Na taj način deluje u prevenciji katarakte, makularne degeneracije, kardiovaskularnih obolјenja, kancera i mnogih drugih.

• Ko bi trebao da unosi više vitamina C?

– Nedovolјan unos C vitamina primećen je kod sprovođenja nekih dijeta kao što su proteinske, zatim konzumiranje alkohola, droge, ukoliko se hrani samo kuvanim voćem i povrćem... Ugroženi su pasivni pušači kao i aktivni, osobe koje su na dijalizi ili imaju problem resorpcije hrane, osobe sa kancerom trebaju više C vitamina, važan je i kod onih koji imaju depresiju ili su psihički bolesnici (vitamin C učestvuje i u sintezi neurotransmitera), ko zna šta još... U srpskoj tradiciji je da u ovo vreme počinje da se jede kiseli kupus, on je pun C vitamina i probiotika. Eto prirodnog načina jačanja imuniteta!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: R. Hadžić, Pixabay

Cink potreban za resorpciju vitamina C