SNJEŽANA GOTTSTEIN O AKSES BARS:

Pitanja umesto odgovora

 „Želiš li otkriti tajnu svemira, razmišlјaj u kontekstu energije, frekvenicije i vibracije” – reči su poznatog naučnika Nikole Tesle. Danas to više ne spada u polјe visoke nauke, nego i mnogi obični lјudi polako shvataju da je sve energija. Upravo je i energija privukla Zagrepčanku Snježanu Gottstein da promeni svoj život i da podstakne i olakša drugima promene.

- Akses bars je metoda koju je osmislio Geri Daglas (Gary Douglas) u kojoj mi laganim dodirom aktiviramo jednu od 32 tačke na glavi koje čuvaju memorisane elektromagnetske komponente naših misli, stavova, uverenja... Svaka od tih tačaka predstavlјa jedno naše životno područje: tako imamo tačku za tugu, radost, seksualnost, kreativnost, odnos prema novcu… Onog trenutka kada se te tačke aktiviraju pritiskom, blokada se uklanja i one počinju lagano da se aktiviraju u našem telu.

• U čemu je prednost ove tehnike?

- Za razliku od većine drugih tehnika, ne morate ponovo proživlјavati dramu, traumu i stres da bi to otpustili. Za vreme samog tretmana ni ne znate šta se sve i iz kog vremena otpušta. To je neverovatno dinamičan proces koji će vas ne samo osvežiti i relaksirati, nego vam može promeniti život. Kada lјudi pitaju šta možemo očekivati nakon jednog bars tretmana, kažemo da ćete se u najgorem slučaju osećati tako opušteno kao da ste bili na najbolјoj masaži. U najbolјem slučaju celi vaš život može da se promeni!

• Kada ističete prednost neke metode uvek je najbolјi sopstveni primer. Kakvo je vaše iskustvo?

- Slučajno sam se srela s ovom tehnikom, mada sve manje verujem da je to bilo slučajno. Privukla me je energija. Kada sam prošla prvi stepen uradila sam tretman svojoj ćerki. Ona je tada bila mlada mama, moj unuk je imao deset meseci. Ono što je nju mučilo je bio konstantan umor, stalno je pričala kako je iscrplјena i neispavana zbog bebe. Napomenula bih da naš dečačić nije plakao noću, nego bi se tokom noći budio da sisa i kada bi ga moja ćerka podojila on bi nastavio da spava. Sledeće jutro posle tog prvog tretmana njih dvoje su se već oko sedam igrali u dnevnom boravku, jer je beba prvi put prespavala noć. Rekla sam svom unuku „tebe je mama konačno pustila da spavaš!“. Shvatila sam da je to od tretmana i bila sam oduševlјena, mi se nismo ni na šta fokusirale. Ne samo da je unuk prespavao noć, nego je i ćerka ujutro konačno bila odmorna. Posle tog tretmana, unuk se više nije budio noću. To me je podstaklo da idem na dalјu obuku da i druge naučim, jer sam shvatila dobrobiti ove tehnike.

• Šta je praktikovanje ove tehnike vama donelo?

- Nastavila sam s edukacijom i to me vodilo na razne destinacije širom sveta. Velika mi je radost i da svoje znanje prenosim drugima i da sam svedok pobolјašavanja života onih koje sam upoznala i naučila ovoj tehnici. Pored toga sam naučila engleski, jer sam ga do tada veoma loše znala i stekla sam puno prijatelјa širom sveta.

• Vi ste imali priliku da upoznate kreatora ove tehnike Gerija Daglasa i dr Dejna Hira. Kakvi su vaši utisci?

- Moram priznati da sam kao i većina lјudi imala neku predrasudu. Dva Amerikanca su izmislila nekakvu tehniku samo da uzmu novac… No kada sam se upoznala s ovom tehnikom, shvatila kako deluje i kako su jednostavni i delotvorni „alati“. Naročito kada sam se upoznala s njima sve predrasude su pale u vodu. Vrlo su jednostavni, prisni i otvoreni. Prvo što sam shvatila je da oni to ne rade samo zbog novca. Nјihov cilј je da se svi mi promenimo nabolјe, pa će i ova naša Zemlјa biti bolјe i lepše mesto za život.

Ask - by Dean Moriarty Pixabay

• U potrazi za odgovorima vi ste u ovoj tehnici naišli na pitanja. Kako pitanja mogu da pomognu da se život promeni?

- Mi sve vreme tražimo odgovore, želimo da saznamo zašto nam se nešto dogodilo i u to trpamo milion zaklјučaka... Srž ove tehnike su pitanja. Do toga je i Geri došao kada se i sam našao u situaciji da je bez novca, bez stana, po drugi put razveden. On je tada shvatio da ako nešto ne promeni da će se događaji u njegovom životu ponavlјati. Počeo je sebi postavlјati pitanja: „Kako mogu nešto promeniti? Kako može biti bolјe od ovoga? Koje još mogućnosti postoje u mom životu da se ova situacija promeni?“ Ono što je najvažnije je da nije tražio odgovore. Život je počeo da mu se menja i shvatio je da je poenta u pitanju od kojeg ne očekujemo odgovor. Pitanje je to koje menja situaciju, energiju, i na kraju krajeva i život!

• Koje pitanje bi trebalo da postavimo u onim situacijama kada nam nešto ne ide?

- Pitanjem kako može biti bolјe od ovog? – otvarate vrata novim mogućnostima. To pitanje možete postaviti i kada je situacija povolјna i kada vam se dogodi nešto lepo, zašto se i tada ne bi upitali „kako može biti bolјe od ovog“?

• Držite radionice na razne teme. Kada je u pitanju novac, koji bi bio vaš savet onima koji žele privući više novca u svoj život?

- Da bismo promenili svoj život moramo promeniti vlastita uverenja i ne samo svoja, jer na nas utiču i uverenja i stavovi drugih lјudi. Najčešće se javlјa briga u vezi sa novcem – pa se tu zaustavite i upitajte sebe kome to pripada, odnosno da li je to vaša briga? Većina toga su programi koji su prisutni na ovim prostorima: a to su da novca nema, da se novac jako teško zarađuje, da se mora naporno raditi itd. Dogod imamo takva uverenja ne možemo ništa drugo ni očekivati. Većina kada pomisli na novac ima u glavi papir – novčanicu, a novac je u suštini energija, energija koju bi trebalo da primimo. Tu se postavlјa pitanje koje smo mi sve blokade podigli da ga ne primamo. Upravo na tome radimo na radionicama, učimo se kako da otklonimo te blokade.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Pixabay, MySödergren_Highres, privatna arhiva S.G.