Špagete a la marinero
• 500 g špageta
• 500 g mlevenog mesa
• 2 šargarepe
• 1 patlidžan
• 1 tikvica
• 1 crveni luk
• 1 konzerva pelata
• 2 dl soka od paradajza
• 15 crnih maslina
• grančica ruzmarina
• malo maslinovog ulja
• cvet od mirođije
• malo tvrdog sira
• nekoliko čeri paradajza za dekoraciju
Iseckati patlidžan na kolutove i posoliti da pusti gorčinu. Za to vreme iseckati na kockice ostalo povrće. Na kraju ocediti patlidžan i njega iseći na kockice
Staviti da se kuva voda za špagete. Spustiti ih u kipuću, posoljenu vodu i kuvati prema uputstvu na pakovanju.
Meso smo pržili u tiganju posebno jer smo imali vegeterijanku za ručkom, tako da kada smo odvojili deo povrća za nju, ostatak smo pomešali sa mesom za nas.
U međuvremenu na maslinovom propržiti šargarepu, luk, beli luk, dodati patlidžan. Kada se to malo prodinstalo dodati tikvice i masline. Kada tikvice tek malo smekšaju dodati pelat i sok od paradajza. Dodati na sitno iseckan ruzmarin. Kada to provri, gotovo je, ako je gusta smesa dodati kutlaču – dve vode u kojoj su se kuvale špagete. Trebalo bi da su sad kuvane i špagete, ocediti ih i posuti izmrvljenim cvetom mirođije. Povrće pomešati sa sosom.
Preko špageta sipati sos i narendati malo tvrdog sira i dodati čeri paradajz isečen na pola.
Čaša korčulanskog vino grk prijaće uz ručak.