SPORT I VOJVOĐANSKE LEPOTE

Fešta na dva točka

Proteklog vikenda u Baču i okolini bila je prava fešta na biciklima – održana je osma po redu manifestacija „Ciklo Bač“. Bilo je pravo zadovoljstvo videti mlade i stare ljubitelje vožnje na dva točka koji su ispred tvrđave u Baču krenuli ulicama ovog lepog ravničarskog mesta. Lagana vožnja na dva točka daje priliku da se natenane razgleda mesto i predeli kroz koje se prolazi i da se vidi i ono što bi nam, da smo u nekom bržem prevoznom sredstvu, sigurno promaklo.

A ima šta da se vidi: ostaci turskog amama iz XVI veka, Franjevački samostan iz HII veka, potom u blizini Bača je i manastir Bođani koji je iz XV veka, ali nisu samo u pitanju kulturno-istorijski spomenici, nego i prirodne lepote okoline. Baš zato su turistički poslenici Bača osmislili da se kroz promociju zdravog stila života predstave znamenitosti i prirodne lepote ove opštine. Upravo su biciklističke rute vodile pored njih: prva, kraća dužine 15 km, vodila je do jezera Provala, gde postoji lepa, uređena peščana plaža.

Prolazak biciklista kroz Bač

Zato su i članovi biciklističkog kluba „VeloArt“ iz Sombora odlučili da iskoriste sve ono što Bač nudi, tako da su došli dan ranije i zajedno se sa kolegama iz udruženja „Rekreacija biciklom Subotica”, kao i iz Sremske Mitrovice i Borova, ulogorili u kampu kod jezera Provala.

Članovi kluba Velo-Art Sombor na kampovanju kod jezera Provala

– Fenomenalno društvo garantovalo je odličnu zabavu, imali smo i originalnu proslavu rođendana, tako se slavilo do duboko u noć. O jutru, pak, ne treba trošiti reči, cvrkut ptica se ponudio kao najlepša moguća melodija za buđenje. Nakon toga odlazak na manifestaciju „Ciklo Bač“. Odlična organizacija, fenomenalni ljudi i druženje – preneli su nam svoje oduševljenje članovi biciklističkog kluba „VeloArt“ iz Sombora.

Predah biciklista na jezeru Provala

– Na jezeru je bio kratak predah uz osveženje i dodelu nagrada: najmlađoj učesnici Staši Dakić (2 god.) iz Bođana, dok je najstariji Ratko Trtić imao 81 godinu, Zvonko Križan iz Bača imao je najoriginalniji bicikl, a „najudaljeniji“ učesnik je bio Izhop Bahadurgurung iz Nepala. Priznanje za dugogodišnju uspešnu saradnju otišlo je u ruke našeg sugrađanina Zorana Bjelotomića – otkrila nam je Zorana Ilić iz Turističke organizacije opštine (TOO) Bač.

Junak dana Marko Perić prima nagradu od Steve Panića, predsednika opstine Bač

Jedan od dobitnika pehara je bio i Marko Perić iz Laćarka, dečak koji boluje od cerebralne paralize, a koji se godinama bavi rekreativnim biciklizmom. Marku je dodeljen pehar kao znak podrške i želje da nastavi da i dalje vozi bicikl.

– Za nas najveći utisak, tj. ličnost dana je Marko Perić, dečak iz Laćarka koji je oboleo od cerebralne paralize, ali ga to nije sprečilo da danas, na svom triciklu odveze celokupnu rutu od skoro 60 km – rekli su nam izražavajući svoje poštovanje članovi biciklističkog kluba „VeloArt“ iz Sombora.

Najoriginalniji bicikl Zvonka Križana

Mnogi rekreativci su se ovde zaustavili i ostatak dana proveli uživajući u kupanju i sunčanju. Biciklistima koji su se opredelili da idu dužom rutom put na jezeru se nije završio, nego su posle predaha nastavili dalje.

– Duža ruta imala je još dodatnih 25 km i vodila je od jezera Provala prema manastiru Bođani, a potom obalom Dunava do Bačkog Novog Sela gde je za sve učesnike bio organizovan ručak i osveženje. Ovde je dodeljen pehar osmogodišnjim Marku Pavlićeviću iz Bača u kategoriji „najmlađe dete“ koje je stiglo do kraja rute. Tu se uz druženje i završila manifestacija – prenela nam je Zorana Ilić iz TOO Bač.

Pehar osmogodišnjim Marku Pavlićeviću iz Bača u kategoriji „najmlađe dete“ koje je stiglo do kraja rute

Dok se utisci polako sležu, primećujemo da su organizatori bili zadovoljni ne samo brojnošću učesnika, koja je ove godine bila rekordna, nego i time da dolaze s raznih strana.

– Drago nam je da je ova manifestacija prevazišla lokalni karakter, jer smo ove godine imali čast da ugostimo učesnike koji su nam stigli ne samo iz opštine Bač, nego i iz Sremske Mitrovice, Divoša, Čelareva, Novog Sada, Kaća, Veternika, Srpskog Miletića, Odžaka, Sombora, Stapara, Ruskog Krstura, Subotice, Bečeja, Bačke Topole, Bačkog Petrovca, Bačke Palanke, Zemuna, Beograda, Gornjeg Milanovca, Šida, Borova, kao i iz Slovenije i Nepala. To samo pokazuje da su zaljubljenici u dvotočkaše i rekreativnu vožnju počeli da uviđaju značaj ovakve vrste aktivizma, koja promoviše zdrav način života – izjavio je Darko Vojnović, direktor TOO Bač.

M. Jablanov – Stojanović

Foto: TOO Bač