DR REGINA RISTIĆ O LETNJIM INFEKCIJAMA

Prevencija: obavezno tuširanje i presvačenje

Leto je vreme kada se rashlađujemo pored bazena, reka, jezera i mora. Međutim te destinacije za uživanje mogu da budu i mesta gde možemo da pokupimo razne infekcije. Šta nas „vreba” i kako da otklonimo mogućnost da se zarazimo razgovaramo sa dr Reginom Ristić, specijalistom medicinske mikrobiologije, citoskriner cervikalne citologije, akreditovanim supervizorom zaposlenoj u Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku „Biotest” u Novom Sadu.

dr Regina Ristić

– Topla i vlažna sredina pogoduje razmnožavanju bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroorganizama. Ono što bih ja preporučila kao prvu meru prevencije kada se nalazimo na bazenu, jer bazen je relativno mala i zatvorena sredina gde su ovakve infekcije najčešće, je pre svega tuširanje i pre ulaska, ali i posle izlaska iz bazena. Tuširanje posle izlaska iz reka, jezera i mora je takođe preporučljivo.

• Kakve infekcije mogu da se pokupe na ovakvim mestima?

– Najčešće se javlja konjuktivitis, dijareja, vaginalne i urinarne infekcije, atletsko stopalo, infekcije uha ili na koži. Konjuktivitis, bolest očiju, najčešće izazivaju virusi ili bakterije koje se prenose putem vode, ali se to može zvati i infekcija prljavih ruku i peškira. Simptomi su crvenilo, otok, peckanje, svrab i pojava žućkastog sekreta koji se nakuplja na trepavicama. Preventiva bi bila obavezno i dobro umivanje po izlasku iz bazena, a posle se lice izbriše suvim peškirom. Istakla bih da se koristi isključivo svoj peškir koji nikako ne sme biti vlažan. Nije loša navika ni da se u bazenu boravi sa naočarima za plivanje ili kada se u moru roni da se koristi maska ili naočare za vodu.

• Mnogi su imali dijareju boraveći na moru. Kako nju prevenirati?

– Dijareju najčešće izazivaju bakterije salmonele, šigele, ešerihije. Obično su ove dijareje s blagim simptomima. Ukoliko su, pak, česte onda bi trebalo da se obratite lekaru. Kako ih preduprediti: ako je u pitanju bazen decu bi trebalo od malih nogu učiti da ne uriniraju u bazenu, dok u drugim slučajevima ih učiti da ne piju vodu iz bazena, reke, jezra ili mora.

• Spomenuli ste da se može dobiti atletsko stopalo, kakva je to bolest?

– Atletsko stopalo je jedna od najčešćih infekcija, a glavni krivac je gljivica kandida koja se pod uticajem vlage i toplote brzo širi i razmnožava. Važno je znati da je vrlo otporna i dugo preživljava na vlažnim stopalima. Prepoznaćemo je po svrabu tabana i ispucaloj koži između prstiju, crvenilu i pojaviljivanju malih ljuspica. Ova infekcija, ako se ne leči može da pređe i na nokat koji postaje zadebljao i ima smeđkaste ili bele promene, a gljivična oboljenja noktiju se mnogo teže leče, to je prosto jedan dugotrajan proces. I ovde je prevencija jednostavna po izlasku iz bazena pravo na tuš, dobro se operu i stopala, obrišu se naročito između prstiju i obuju se svoje papuče.

• Koje su to druge infekcije kože?

– Zbog izlaganja suncu, pojačanog znojenja ili uske odeće mogu se javiti crvene bubuljice koje pucaju na leđima, grudima, preponama. I za ovaj problem postoji prevencija: prvo ne nositi usku odeću od sintetičkih tkanina, potom tuširanje, a kada se brišete nemojte se trljati peškirom, nego ga samo lagano prislonite na telo da upije višak vlage.

• Šta izaziva upalu ušiju?

– Infekcije uha u najvećem broju slučajeva izazivaju bakterije. Simtomi su bol u uhu, povišena temperatura i osećaj da je uho začepljeno. Ne koristiti nikako štapiće za uši, jer se infekcija može preneti sa spoljašnjeg ušnog kanala u unutrašnji i time samo zakomlikovati. Najbolje je odmah se obratiti lekaru. Prevencija mogu biti silikonski čepići za uši.

• Kako preduprediti vaginalne infekcije i da li hlamidija može da se dobije u bazenu?

– Moguće je u bazenu dobiti hlamidiju. Infekcije koje su kod ženskog dela populacije leti vrlo česte su ureamikoplazma, gardnerela vaginalis i kandida. Da bi se predupredile ove infekcije ne bi trebalo sedeti na ivici bazena, ne koristiti tuđ ili vlažan peškir za brisanje i ne biti u mokrom kupaćem kostimu.

• Koja su to opšta pravila boravka na bazenima kojih bi se trebalo pridržavati u prevenciji infekcija?

– Kada su u pitanju bazeni bilo bi dobro da se pridržavamo sledećih pravila: obavezno tuširanje pre izlaska na bazen kao i prolazak kroz vodenu barijeru sa dezinfekcionim sredstvima. Zatim ne šetati se po vlažnim pločicama, ne sedati po ivicama bazena i koristiti isključivo svoj suv peškir. Posle kupanja u bazenu se dobro istuširati, obrisati se suvim peškirom između prepona, ispod pazuha i između nožnih prstiju, jer to su osetljiva mesta gde može da se najpre razvije neka infekcija. Naravno, obavezno presvući kupaći kostim.

• Zašto je važno da se posle kupanja presvučemo u suvi kupaći kostim?

– Ako kupaće gaće ili kostim ostavimo na nama da se suše možemo se prehladiti. Drugo, još važnije, vlažnost i toplota su idealna sredina za razmnožavanje mikroorganizama kao što su gljivice, bakterije i virusi. Ako smo u suvom to umnogome smanjuje mogućnost da se zarazimo. Zato je moj savet da uvek sa sobom nosite bar još jednu presvlaku!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Privatna arhiva R.R., Freepik, Pexels