Srđan Bunjevčev: Smisao sporta nije samo rezultat

Smisao sporta je igra i radost

Životni saputnik dr Branke Gajin je Srđan Bunjevčev, profesor fizičke kulture (odskora u penziji) strastven sportista, pre svega skijaš i golfer. Srđan je svoj žar i lјubav prema skijanju preneo i na svoju porodicu, tako da su svi dobri skijaši. Lični primer je svakako uvek najbolјi.

– Nekada su deca bila mnogo više fizički aktivna, mnogo su vremena provodila napolјu igrajući se. Penjala su se na drvo, igrala se vije, s loptom „između dve vatre“, devojčice su igrale lastiš, šantiškole, dečaci klikere, fudbal... Sve te aktivnosti osim osnovne dobrobiti doprinosile su bolјoj koordinaciji pokreta, spretnosti, bolјoj orjentaciji u prostoru... Igra donosi deci radost, kroz igru deca se druže, sarađuju, uče se toleranciji, uče kako da pobede u nekoj igri, ali i da prihvate poraz.

• Predavali ste fizičko u osnovnoj školi, koliko se razlikuju generacije koje su bile na početku vašeg profesorskog staža sa onima pred odlazak u penziju?

– Razlika je velika. Reći ću vam samo ovo: kod školske dece čas fizičkog vaspitanja je bio omilјen – sva deca su ga jedva čekala. Sada to više nije tako, nažalost. Devojčice sve više izbegavaju ove časove... Žao mi je i što se deca sve manje bave sportom zato što vole taj sport, što uživaju – nego je cilј da se postane šampion. Izgubio se veoma bitan deo, a to je igra, jer ako krenu da se bave sportom, onda to moraju ozbilјno da rade! Čak i na ranom uzrastu. Nekada su se deca bavila sportom da bi bila zdravija i zato što su uživala u tome, a ako su sve to pratili i neki rezultati – odlično, ako nisu, opet dobro. Smisao sporta nije bio rezultat, nego igra i radost koju sport donosi!

Marina Jablanov Stojanovć

Foto: privatna arhiva, Pixabay