Šta bi još trebalo posetiti

Znamenitosti Novog Bečeja i okoline

– Top pet destinacija koje bi trebalo posetiti u našoj opštini su Arača, Glavaševa kuća, zavičajni muzej Kotarka, industrijsko tehnički muzej „Žeravica“ i specijalni rezervat prirode Slano Kopovo koji je jedan od poslednjih reprezentativnih primera panonskih slatina koji je od izuzetnog značaja za očuvanje bilјnog i životinjskog sveta. Nastalo je delovanjem Tise koja je u prošlosti često menjala svoj tok – otkrila nam je Melita Bito iz TO opštine Novi Bečej.

Kuća advokata dr Vladimira Glavaša, poznatog dobrotvora i humaniste iz dela grada koji se zove Vranjevo, primer je bogate građanske kuće i građena je u klasicističkom stilu i dočaraće posetiocima kako se živelo u to doba. On je živeo u XIX veku i drugovao sa istaknutim lјudima toga doba : Jovanom Jovanovićem Zmajem, Svetozarem Miletićem, Đurom Jakšićem...

Prema rečima Melite Bito zanimlјivost je da je jedna od soba posvećena našem velikom kompozitoru Josifu Marinkoviću, jer njegova kuća nije sačuvana, a nalazila se bukvalno preko puta Glavaševe kuće. Nalazi se u ulici koja danas nosi naziv Josif Marinković.

– Preporučila bih i da se ode do Novog Miloševa, do zavičajnog muzeja Kotarka koji je napravlјen od žitnog magacina porodice Karačonji pored njihovog dvorca koji još uvek privlači svojim izgledom i zanimlјivom istorijom. U Novom Miloševu se nalazi i zanimlјiv industrijsko-tehnički muzej „Žeravica“ u kojem je izložena polјoprivredna tehnika i mehanizacija, pre svega traktori – otkrila nam je Melita Bito.

M. Jablanov Stojanović

Foto: TO Novi Bečej