
Poziv na uživanje u autentičnim ukusima
Manifestacija „Hedonizam sa kamena“ će biti održana 16. maja 2025. godine u Eco resort-u Fruška Gora, na Stražilovu, u organizaciji Udruženja „Tradicija i venčanje“, a uz podršku Fonda za izbegla, prognana i raseljena lica, Kuhinjice i Udruženja turističkih novinara Vojvodine.

– Iza naziva „Hedonizam sa kamena” krije se ideja da iz skromnosti, iz kamena, iz narodne tradicije, može da izraste gastronomski hedonizam, bogat, ukusan, pun duše, a sve to kroz prezentacije, degusracije, kulturno-umetnički program i susrete sa majstorima autentične kuhinje – uputila nas je Gordana Pašin, predsednca Udruženja turističkih novinara Vojvodine promovišući ovu manifestaciju u prostorijama Turističke organizacije Vojvodine.

Tako će se u petak, 16. maja na Fruškoj gori, odnosno Stražilovu u Eko rizortu održati gastronomska manifestacija koja promoviše i čuva tradiciju starinskih jela Srba iz Bosne i Hercegovine. Svoje prisustvo je potrebno najaviti i rezervisati mesto, jer je broj prisutnih ograničen. Autentična jela Srba sa prostora Bosne i Hercegovine, zajedno sa timom kuvara pripremaće i poznati kuvar Saša Mišić, zaštitno lice ove manifestacije.

– Kultura ishrane sa kamena je starija od kulture ishrane koja nije sa kamena jer ljudi su prvo živeli na brdu. Bez kamena nema ništa. Sa kamenom se zida, na kamenu živi i kuva. Kamen je stabilan, opstaće svakako. Naglasio bih da nisam samo ja kuvar, kuvari su svi koji kuvaju i tako ne samo da hrane porodicu, nego čuvaju tradiciju. Bez tradicije nema kulture, nema naroda, nema nas. Zato sam ovde. Na manifestaciji publiku očekuje sve ono što su mesile bake, spremale domaćice s puno pažnje, ljubavi i od onoga što se ima – poručio je poznati kuvar Saša Mišić.

I sami znamo da jela koja se pripremaju s puno pažnje i ljubavi su ona koja gode ne samo nepcu, nego hrane dušu i telo. Njihovi ukusi dugo pamte, a želja da im se vratimo ne jenjava s vremenom. Naprotiv.

– Značaj negovanja gastronomskim manifestacija je veliki zbog materijalnog, duhovnog nasleđa, međusobnog povezivanja, zadovoljstva. Zadatak Turističke organizacije Vojvodine je da radi na njihovom unapređivanju – istakla je Jasmina Beljan Iskrin, direktorka Turističke organizacije Vojvodine.
Da ne bi sve ostalo na rečima gosti na promociji su imali priliku da probaju delić onih jela koje će se pripremati na Stražilovu. Zagolicali su nam nepca…
Marina Jablanov Stojanović
Foto: Mariniranje