TATJANA MICIĆ O GODINI TIGRA

Vreme je za hrabre i sklone riziku

Svi se radujemo novim godinama i počecima, jer je to prilika za promenu i mogućnost da preoblikujemo svoj život. Nova godina prema kineskom kalendaru počela je 1. februara i završava se 31. januara 2023. godine. Kako Kinezi vide ovu godinu i šta nam ona donosi razgovaramo s dr Tatjanom Micić, komparativnim filologom i filozofom, koja se aktivno bavi astro-psihologijom. Tatjana je za vreme svog petogodišnjeg boravka u Kini upoznala i proučavala kinesku astrologiju i feng šui, veštinu umetnosti živlјenja čiji je cilј harmonični razvoj ličnosti i živlјenje u skladu sa prirodnim i kosmičkim zakonima. Sve teme kojima se bavi mogu se videti na sajtu simboličkog mišljenja.

Tatjana Micić

– Ova 2022. je godina janga u kineskom horoskopu, što znači da muški princip dominira nad ženskim (jin). To je dobro, jer smo prethodne dve godine imali godine metala, koji ima jin prirodu što znači da smo stagnirali. Jang princip daje životu dinamiku naročito s elementom Vode, koja je najmoćniji element prema taoistima. Taoisti slede tamni put, što je put Vode, za razliku od Indoevroplјana koji slede i slave svetli put, što je put Vatre.

• Zašto element vode ima takvu moć? 

- Voda je veoma moćna, jer uvek pronađe svoj put. Simbolizuje početak i kretanje, pa možemo očekivati da će svet početi više da se kreće, da ćemo postati mnogo aktivniji. U ovoj godini će se više putovati, jer će ograničenja koja se odnose na putovanja polako prestajati.

• Pošto se bavite i zapadnom astologijom koliko se ovakvo viđenje godine pred nama u kineskom horoskopu poklapa sa zapadnim?

– I u zapadnom horoskopu element Vode je veoma jak i to se podudara sa kineskim horoskopom. Prema zapadnom horoskopu u aprilu mesecu će biti konjukcija Jupitera i Neptuna u znaku Riba – zbog toga će biti vrlo jaka kolektivna osećanja, možda ćemo nešto snažno zajedno preživlјavati, kao što je moguće da će se borbe velikih svetskih sila preneti na vodu, što je već i počelo da se dešava. Ali, volela bih da istaknem, da je ovo godina u kojoj se mogu graditi mostovi i stvarati novi savezi.

• Šta nam donosi godina Vodenog Tigra?

– Tigar je divlјa životinja i često izaziva razne neočekivane događaje ili ratove. Naglašena Voda u sadejstvu sa ostalim elementima govori da ova godina može biti i opasna kada su u pitanju vremenske nepogode. Ipak, element Vode će i ublažiti mnoge teškoće kroz koje ćemo prolaziti ove godine. Svakako niko od nas ne bi trebalo da reaguje nepromišlјeno i oštro. Kinezi kažu da godina Tigra počinje glasno i bučno, a završava se cvilјenjem i kukanjem i mada oni baš ne vole godinu Tigra neće to jasno izraziti, jer svakom znaku u kineskom horoskopu može doneti i nešto dobro – što je istina, jer sve se može protumačiti i na dobar način.

• Na šta bi posebno trebalo obratiti pažnju?

– Kada se element Vode intenzivira prema ciklusu rađanja i obnavlјanja pet elemenata onda slabi Zemlјa, a kada ona slabi onda nema stabilnosti. Poučeni prošlošću trebali bi da radimo na stabilnosti. U godini Tigra uvek treba biti oprezan i gledati ko nam stoji iza leđa. Na sreću Tigar s elementom Vode ima veliku inteligenciju, može dobro analizirati situaciju u kojoj se nalazi i može dobro da odmeri reakcije drugih što je veliki kvalitet ove godine. Oni koji su skloni riziku mogu dobro proći, a ostali će biti u šoku od onoga što se desilo.

• Da li to znači da bi trebalo da pogledamo u prošlost?

– Da, Kinezi uvek uče iz prošlosti. Kada tumače godinu koja je pred nama oni pregledaju godine koje su obeležene tim znakom i elementom. Znači, pre 60 godina bila godina Vodenog Tigra 1962. a nju je obeležio hladan rat između SAD i SSSR i kriza na Kubi. Interesantno je da je 1902. godine Kuba stekla nezavisnost, dok je 1842. godine okončan Prvi opijumski rat (između Ujedinjenog kralјevstva i Kine), ali iste godine je Britanija anektirala Hongkong. Sada je pitanje šta će se dešavati oko Tajvana, koji je Kina planirala da integriše do 2012, što se nije dogodilo. Poznavajući Kineze mislim da će oni pokušati da ga integrišu u godini Zmaja, zato što se oni poistovećuju sa Zmajem, dok Zapad vide kao Tigra.

• Za koje znakove kineskog horoskopa je ova godina važna?

– Ova godina je posebno značajna za one koji su rođeni u godini Tigra (1936, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010) jer im se završava dvanaestogodišnji ciklus i počinje nov. Donosiće neke važne odluke, to je godina promene u kojoj se obično upoznaju neki značajni lјudi koji će uticati na kasniji život.

• Kakvi su lјudi rođeni u godini Tigra?

– Smatraju ih moćnim i jakim, nepobedivim, strastvenim i hrabrim. Tigar je i simbol zaštite koji štiti dom i decu, jer od njega beži svako zlo. Često u Kini deca nose kapice koje imaju uši kao tigar ili rukavice koje izgledaju kao šapice tigra – da bi se oteralo zlo. Tigar voli da bude u centru pažnje i često „zarazi“ druge svojom živahnošću, smetaju mu restrikcije i pravila. Zato razmislite na koji način možete iskoristiti ovu godinu. Inače, emocionalne reakcije Tigra su veoma burne, ali postoji u kineskom horoskopu pet vrsta tigrova i nemaju svi isti temperament. Vodeni Tigar nije od onih najtemperamentnijih, ali nije ni pasivan – negde je na sredini.

Tatjana Micić

• Koje profesije napreduju ove godine?

– Napreduju svi oni koji rade u medijima, preko interneta i svi čija profesija podrazumeva kontakt s lјudima. Zatim oni koji se bave transportom, svi koji se bave vodom ili tečnostim, ali i finansijama i transakcijama, jer će ovo biti godina neobičnih transakcija. Već sam napomenula da je ovo godina koja pomaže hrabrima i sklonim riziku.

• Kako ova godina utiče na zdravlјe?

– Jaka Voda slabi bubrege i kosti. Preporuka je da se ove godine utoplјavamo, jedemo ribu, morske plodove i kozji sir. Dobro je jesti kiselu hranu i povrće zelene boje.

• Šta nas očekuje posle godine Tigra?

– Kada se pojavi element Vode energija Drveta se polako budi i to se sada dešava: 2023. godina će biti godna Vodenog Zeca mnogo bolјa nego ova, a 2024. kada je godina Drvenog Zmaja će biti veoma važna, jer je tu u punoj snazi element Drvo koji označava rast. Zatim je sledi, takođe, dobra godina Drvene Zmije, da bi 2026. bio vrhunac kada je godina Vatrenog Konja koja se po kineskom kalendaru smatra za veoma uspešnu, tj. za godinu prosperiteta. Već u ovoj godini se pojavlјuje seme Drveta i svedočićemo kako stare strukture sve manje ograničavaju razvoj, a kako nove strukture jačaju.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva, Pixabay, Freepik

Izvor: Dnevnik

Kineski horoskop