Kineski horoskop

Životinje koje su se odazvale Budin poziv

Kineska astrologija se za razliku od zapadne i indijske astrologije, ne oslanja na kretanje planeta ekliptikom nego na položaj fiksnih zvezda oko zvezde Severnjače (sazvežđe Mali medved) i posebno zvezda iz sazvežđa Veliki medved. Uz položaj zvezda uzima se u obzir i položaj Sunca, Meseca i Jupitera. Osnova za izračunavanje kineskog horoskopa je lunarni kalendar.

Jedna od najrasprostranjenijih legendi kaže da je Buda jednom pozvao na novogodišnju proslavu sve životinje, ali da se pozivu odazvalo i došlo samo njih 12. U znak zahvalnosti što su se odazvali njegovom pozivu svakoj je poklonio po jednu godinu u kalendaru.

Tako se u kineskoj astrologiji se 12 zodijačkih znakova smenjuju u godišnjim ciklusima (a ne u mesečnim, kako je u zapadnoj astrologiji). Naime, po završeku svake lunarne godine drugi znak preuzima vodeću ulogu za naredni ciklus. Prvi znak je Miš (ili Pacov) koji se na Budin poziv odazvao prvi, a slede ga Bik (Bivo), Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Petao, Pas i Svinja koja je došla poslednja. Pored lunarne godine veliku važnost u kineskom horoskopu imaju i pet elemenata (Drvo, Vatra, Zemlјa, Metal, Voda) kao i jin i jang princip. Tako da zaokruženi ciklus gde svi znakovi prođu sve elemente traje 60 godina.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Freepik