DIPL. VETERINAR ALEKSANDAR SAVIĆ

Nama praznici – njima trauma i stres

– Naglasio bih da sva ta pirotehnička sredstva koja se koriste tokom prazničnih dana kao što su petarde i vatromet izazivaju velik strah i traumu, ne samo kućnim lјubimcima nego pre svega autističnoj deci, deci ometenoj u razvoju i bebama. Samo kada biste videli kako autistično dete reaguje na petarde ne bi vam više palo na pamet da ih bacite – rekao nam je Aleksandar Savić, diplomirani veterinar iz Novog Sada. Aleksandar se profesionalno bavi ovim poslom 10 godina, a od pre nekoliko godina ima i sopstvenu praksu.

Aleksandar Savić sa svojim psom Encom

– Životinje mnogo bolјe čuju od nas i osim jakih zvukova smetaju im i blјesci i oni takve situacije doživlјavaju veoma stresno. Trebalo bi voditi računa, jer može vrlo lako da dođe do frasa i uginuća životinje. Može da dođe i do nekih neželјenih stvari koje životinja u tom stanju velikog straha može da uradi, a nikada to ne bi uradila. Ne mislim samo na nevolјno piškenje i kakenje, nego može da bude i agresivna – da ujede nekog od ukućana. Životinjama dok su pod stresom treba neko vreme, čak i nekoliko sati da se smire, tada obično niti jedu, niti piju, pa ne insistirajte na tome. Tek kada prestane uznemirenost, one će hteti da piju vodu ili da jedu. 

• Da li postoji način da se ovaj strah kod životinje smanji?

– Ono prvo što vlasnik mora da uradi je da kada krene sezona petardi i vatrometa, pas mora biti na povocu ma koliko god da je poslušan. Mi ne znamo kako će on u strahu da reaguje, da li će pobeći i eventualno se izgubiti, ili će istrčati pred auto… Zato je važno, da bi se predupredili ovi nemili događaji, izvoditi psa u vreme kada nema petardi – rano ujutro i tokom dana obaviti veće šetnje. Uveče, ako baš mora, samo kratka šetnja da se pas ne bi dodatno traumatizovao. I sam sam vlasnik psa i primetio sam da na ovu vrstu stresa pas ne može da se navikne.

• Kako im pomoći?

– Kod svog psa sam primetio da on prvo registruje taj iznenadni blјesak i već to mu izazove strah, a kada čuje zvuk to je samo kulminacija događaja. Trebalo bi ih smestiti u najizolovaniju prostoriju u stanu koja nema prozor ili bar spustiti roletne i pustiti neku umirujuću muziku. Na taj način smo malo umanjili stres, jer smo te vizuelne stimulanse uklonili ili ih smanjili, a zvučne koliko – toliko pokrili.

• Kakav stav bi vlasnika trebalo da zauzme?

– Vlasnik bi trebalo da bude smiren ili bar da ne pokazuje da je i on pod stresom. Životinje od nas traže sigurnost i ako se mi tako ponašamo, onda ćemo im svojim stavom pomoći da se i one osećaju zaštićeno.

• Neki vlasnici koji ne mogu da se izbore sa stresom svojih lјubimaca pribegavaju da im daju neka umirujuća sredstva ili lekove… Kakav je vaš stav po tom pitanju?

– Vlasnici bi trebalo da se konsultuju s veterinarom oko toga, jer uticaj lekova tipa sedativa i hipnotika je drugačiji nego na lјude – jer naši kućni lјubimci imaju drugačiji metabolizam nego lјudi i obično i manje kila nego lјudi.

Ono na šta bih još skrenuo pažnju je i to kako ti lekovi deluju na životinje, kod nekih životinja se pokazalo da sedativi mogu da pomognu, ako se daju na vreme i ako se održava ta doza. Međutim, ako se daju prekasno, tj. posle traume i kada lek počne da opušta mišiće, a nadražaj je u ušima i glavi još uvek jak, a životinja ne može zbog dejstva leka da upravlјa svojim telom – to može dodatno da je uplaši i istraumira. To je onaj osećaj kada se ne vlada svojim telom, a sa svih strana preti opasnost! Zato je jako dobro da se konsultuje s veterinarom i da veterinar poznaje vašu kucu ili macu da bi znao šta je za njih najbolјe.

• Kakvo je vaše mišlјenje o prirodnim preparatima za smirenje?

– Obično su to preparati na bazi valerijane i moje iskustvo je da kod nekih maca to stvarno lepo deluje. Maže se pored brčića i oko nosa, ali kraćeg je dejstva, pa bi trebalo povremeno da se ponavlјa postupak. No, najvažnije je ne izlagati ih stresu. Pustite da se maca zavuče tamo gde se oseća prijatno, a pse nemojte šetati kada počnu petarde. To što se vaš lјubimac nije do sada plašio, ne znači da će uvek tako biti, moj pas prve godine nije reagovao na petarde i vatromet, a sledeće već jeste – nema pravila. Ono što je važno je da im pomognete da se osećaju zaštićeno da bi trauma što pre prošla.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: priv. arhiva, Freepik, Pixabay

Veterinarska ambulanta SiriusVET