Vanja Bokun Popovic

VANЈA BOKUN POPOVIĆ O PRIMENI PSIHOLOGIJE U SPORTU

Stvaranje šampiona

Već drugu godinu za redom u Vrnjačkoj Banji se organizuje kamp „Number one“ za sportove u vodi, pre svega vaterpolo, plivanje i sinhrono plivanje za dečake i devojčice od 7 do 16 godina. Ove godine tamo je vladala posebna atmosfera, jer je bilo i u toku Evropsko prvenstvo u vaterpolu. Vaterpolisti Srbije su dokazali da su najbolji jer su treći put za redom osvojili zlato na ovom prvenstvu.

Među zvezdama vaterpolo sporta koje rade s decom kao što su Nikola i Nemanja Rađen, Igor Milanović, Dejan Savić, Nikola Popović, Marko Pantović, Diana Timotijević, a pored šampionke Rusije i trenera za sinhrono plivanje Anastasije Kholod našla se i psiholog i pedagog Vanja Bokun Popović, doktorski kandidat iz oblasti psihologije, međunarodni mentor, trener i autor iz oblasti napredne psihologije. Ona sportistima ovog kampa prenosi alate i tehnike koje im pomažu da znanje stečeno od velikana primene i ponesu sa sobom. S Vanjom pričamo o aktivnosti koja nas menja zauvek – sportu.

- Sport je u meni probudio iskonsku želјu za stvaranjem, usavršavanjem i probijanjem ličnih granica. Strast i posvećenost koju sportista oseća prema volјenoj disciplini teško može da se poredi sa bilo kojom drugom emocijom. Sport je tražio sve od mene – i vreme i fizičko i mentalno ulaganje, a uzvratio mi stostruko! Zahvalјujući vaterpolu završila sam koledž u Americi, upoznala supruga, venčanu kumu i stekla prijatelјe za ceo život. Kroz život koračam u znanju i praksi da se u pravoj lјubavi dajemo celi, a da su rezultati samo prirodna posledica tog procesa. Upravo to je ono što u kampu vodenih sportova Number one na čelu sa Nikolom Rađenom prenosimo na mlade sportiste.

• Poznato je da za šampionske rezultate nije zaslužna samo fizička sprema nego psihološka pripremlјenost sportiste. Koliko je važno da se sa mladim sportistima radi na ovaj način?

- Živimo u zlatnoj eri rada na sebi, kada se sve više pažnje obraća na celovitu sliku o lјudskom postojanju. Shvatamo da su misli nerazdvojive od emocija, a da su telesni procesi ogledalo unutrašnjeg stanja osobe. Kada sportisti nauče pravu prirodu svojih emocija, onda pojmovi kao štu su trema, disciplina, fokus i poštovanje postanu klјučni kvaliteti za usavršavanje kako na terenu tako i u životu. Suština našeg rada sa sportistima jeste da im se kroz šampionske primere i elitni trening omogući da nauče veštine koje ih čine kvalitetnim lјudima na duge staze, a to ne ide bez intenzivne psihološke pripreme.

• Koliko su deca motivisanija kada pravi šampioni rade s njima?

- Samo prisustvo pravog šampiona je posebno, jer se način na koji misli i ophodi prema radu razlikuje od drugih lјudi. Bila sam svedok kada redovni gost kampa, srpski trofejni reprezentativac Duško Pijetlović u pet minuta rada u vodi sa mladim vaterpolistima pokrene njihov fokus tako da oni na licu mesta usvajaju nove pokrete. Samo možete da zamislite šta se desi kada je Nikola Rađen sa njima na svakom treningu, radionici i timskom obroku.

• Kako to prihvataju mladi sportisti i koliko razumeju važnost psihološkog načina pripreme?

- Mlađim sportistima mnogo znači da pokažu napredak, jer im je najbitnija pohvala trenera i uradiće svaki zadatak koji im se zada. Kod starijih fokus je na usavršavanju znanja koja imaju kako bi se bolјe snalazili u utakmici. Iz prakse vidim da ono što ih najviše motiviše jeste kada praktične mentalne vežbe daju rezultate u igri. Recimo, sportisti nauče da koriste dah kako bi prevazišli umor na treningu, a zatim to upotrebe u odlučujućem momentu u utakmici i zasijaju. Sutradan se vrate zahvalni, fokusirani i želјni novog znanja.

• Na koji način vi radite s njima? Kako se stvaraju šampioni?

- Deo sam šampionskog trenerskog tima koji odlikuje duboka sinergija, poštovanje i jedinstvo. Razvili smo sistem kroz koji svakodnevno pratimo razvoj i želјe celovite ličnosti svakog učesnika kampa. Kao rezultat toga ti mladi lјude znaju koje esencijalne kvalitete ličnosti i fizičkog ulaganja sam život traži od njih kako bi bili Number one u svemu što rade.

• Šta je ono što je najvažnije u ovakvom radu?

- Najvažnije je da osoba od autoriteta – trener, psiholog - ima strast prema sportu i neophodno znanje kako bi mogla da prepozna pravi trenutak za intervenciju. Sa pravim znanjem formiraju se timski duh i pripadnost, a onda grupa služi pojedincu kao što pojedinac služi grupi. Greške se zamenjuju „povratnim informacijama”, tračevi timskim diskusijama, momenti emotivne slabosti grupnom podrškom, a krivica - odgovornošću. Kao rezultat toga dobijamo lјude koji znaju da upravlјaju svojim emocijama, umom i srcem za dobrobit celog društva.

• Kakva su vam dosadašnja iskustva?

- Dovolјno je reći da od 200 sportista u kampu, ove godine skoro 80 odsto čine deca koja su sa nama bila i lane, bez obzira na to sa kojeg geografskog meridijana dolaze. Ne samo roditelјi, nego i treneri, već sada pitaju koji su datumi zakazani za kamp sledeće godine kako bi isplanirali naredni dolazak. Godišnji odmori se pomeraju, posete familiji otkazuju... Lično svrstavam svoje iskustvo u kampu u jedno od najlepših u životu, jer se sve što volim i čemu se dajem nalazi na jednom mestu. Nema dana da se sa nekim od kolega ne našalim – „gde bi nam kraj bio da nam je ovo bilo dostupno u detinjstvu?“

• Kamp je internacionalan. Kakve utiske nose deca iz stranih zemalјa?

- Iskustva sportista iz stranih zemalјa su raznolika, ali sva imaju zajedničku crtu – da pažnja trenera koju su dobili kod nas ne može da se poredi sa njihovim dotadašnjim iskustvom. Doživeli su da ih sportisti svetskog kalibra pogledaju ozbilјno i poklone im punu pažnju, očekujući da se pokažu u punom potencijalu. To su iskustva koja se nose ceo život.

• Za kamp ste odabrali Vrnjačku Banju, zašto baš ovu destinaciju?

- Vrnjačka Banja je dragulј Srbije, kojeg pored prirodnog bogatstva krasi i bogati kulturni sadržaj. Smešteni smo na samom šetalištu, gde je dovolјno da sportisti bez puno zamaranja i lutanja iskuse čari ovog toplog grada i postanu njegovi ambasadori u svetu. Malo se zna da je jedan od prvih olimpijskih bazena podignut baš ovde, te da Vrnjačka Banja ima dugu sportsku tradiciju. Ukratko, uslovima za rad i uživanje koje nam je lokalna samouprava omogućila teško može da se parira.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva

Izvor: Dnevnik