Ne postoje prečice za lični rast

Uspeh možemo da posmatramo kao mozaik u koji mora da se uklopi mnogo kockica: talenat, mnogo rada, sreće ali i puno dobrih okolnosti, pravih prilika, dobrih učitelјa, inspirativnih lјudi, pravih odluka... Oni koji se popnu na vrh tvrde da se uspeh gradi i da ne stiže preko noći. Tome svakako mogu svedočiti naši vaterpolisti koji spadaju u naše najtrofejnije sportiste – njihov poslednji uspeh je treće za redom osvojeno zlato na Evropskom prvenstvu u Barseloni. Upravo zato je sagovornik TV magazina Nikola Rađen, jedan od naših najbolјih vaterpolista koji sada svoje bogato igračko, ali i trenersko iskustvo, prenosi na generacije koje tek stasavaju u vodenim sportovima.

S Nikolom razgovaramo o trenerskom radu i iskustvima u internacionalnom kampu vodenih sportova „Number one“ u Vrnjačkoj Banji, gde je deo tima najbolјih stručnjaka koji rade sa decom od 7 do 17 godina prenoseći im svoje dragoceno iskustvo i znanje. Stvaranju budućih šampiona šlag na torti je bio svakako dolazak u kamp naših vaterpolista zajedno sa selektorom Dejanom Savićem kada su se zlatom ovenčani vratili iz Barselone.

• Koliko je druženje i rad s istinskim šampionima inspirativno za klince?

- Klincima se danas puno nudi, mnogo više nego kada smo mi stasavali. Imaju priliku da svoje uzore prate preko društvenih mreža, kontaktiraju ih, gledaju njihove snimke na internetu, umrežavaju se i javno komentarišu. To je mač sa dve oštrice. Ono što je bila moja želјa sa kampom „Number one” se ostvarilo, a to je da se napravi istinski korak napred, tako da mladi sportisti i sportistkinje sa šampionima žive i treniraju, te vide kako se zaista rezultati postižu. Koliko je inspirativno može samo da vam kaže činjenica da je ovo naša druga godina okuplјanja u Vrnjačkoj Banji, da od preko 200 učesnika kampa ove sezone više od 100 su učesnici od prošle sezone, te da već sada primamo prijave za narednu godinu iz raznih delova sveta.

• Koliko se za jednu smenu može postići?

- Tehnički gledano, od nivoa lične spremnosti i posvećenosti sportiste zavisi koliko će u kampu naučiti. Neki dolaze motivisani da se radu daju u potpunosti i ne propuštaju nijednu priliku za usavršavanje, dok je kod drugih akcenat na druženju i sportskoj atmosferi. No, ono što ovaj kamp izdvaja jeste fokusiranost trenerskog tima na psihofizički razvoj svakog sportiste. 

• Šta to konkretno znači?

- Učimo ih kako šampioni razmišlјaju, kako se oporavlјaju od teških treninga, kako probijaju lične granice, kako prevazilaze tremu i strah, kako se odnose prema autoritetu, koga poštuju, itd. Sve ovo, složićete se, spada u životne veštine. Kroz radionice otvaramo teme o kojima se ne diskutuje, a koje im pomažu da sutra donose prave odluke za sebe i za druge. U tom kontekstu, za jednu smenu postižu se veliki rezultati.

• Koliko današnji način rada pomaže da se pomeraju granice u sportu?

- Šampioni su inovatori, jer neprestano razmišlјaju o tome kako mogu da unaprede sopstvenu igru, zatim igru tima, a kasnije to znanje prenesu i na mlade generacije. To zahteva stalno pomeranje granica i razvoj ličnosti u svakom smislu.

• Da li je sport time izgubio dušu, jer je važan rezultat, a ne uživanje u igri?

- Uživanje u igri je ono što daje rezultate, jer, verujte mi, tempo vrhunskog sportiste može da izdrži samo osoba koja jako voli to što radi. Pobede naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Barseloni pokazale su nam je koliko je duše i posvećenosti prisutno kada se igra za svoj tim i svoj narod. Rezultat je prirodna posledica takvih vrednosti, a ne vrednost sama po sebi. Meni je želјa da se sportistima koji dolaze na to skrene pažnja, jer za lični rast ne postoje prečice, ma koliko izazovno delovalo sakuplјanje instant aplauza po društvenim mrežama.

• Koliko se rad s mladim sportistima razlikuje danas od vremena kada ste vi stasavali?

- U naše vreme nije bilo nedoumice po pitanju autoriteta. Znalo se ko je trener, a ko su igrači. Disciplina i predanost su se podrazumevali kao preduslovi za bavlјenje sportom. Danas su prisutni i drugi faktori koji, nažalost, dovode do toga da klјučne vrednosti blede. U kampu svakodnevno imamo radionice gde kroz okuplјanje trenera, polaznika i šampionskih gostiju diskutujemo situacije kako u bazenu, tako i životu. Važno nam je da mladi shvate da postoje univerzalni principi koji su neophodni za uspeh u svakom vremenu, bez obzira na okolnosti.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Kamp Number 1 - privatna arhiva