wine Perez

Perez pascuas 2001

Perez pascuas 2001

Španija je vinogradarska velesila. Sa 1,2 milion hektara vinograda, prva je na svetu, ispred Francuske i Italije, ali je po proizvodnji grožđa i vina iza njih - ona je treća. To je posledica njenog geografskog položaja: kao zemlja na Pirinejima, sa dosta sunca i znatno manje padavina u odnosu na ostale evropske države, španski vinogradi daju i do 30 odsto manji rod. Godišnje se, ipak, proizvede od 40 do 45 miliona hektolitara, što je 19 odsto svetske proizvodnje.

I pored tradicije u uzgajanju vinove loze duže od 20 vekova, velike raznolikosti sorti, od autohtonih do internacionalnih, legendarnih vinogradara, ogromnog broja moderno opremljenih podruma i drugih prednosti, Španija je sa svojim vinima bila u senci nekih evropskih zemalja. O njima se malo zna i kod nas.

U Ekonomsko-trgovinskom odeljenju ambasade Španije u Beogradu ne žale truda da naše vinoljupce upoznaju s ogromnim asortimanom svojih vina. U saradnji s Institutom za spoljnu trgovinu Španije, oni povremeno, za ograničen broj zvanica priređuju degustacije vina, koje su i svojevrsni kurservi španskog vinogradarstva i podrumarstva.

Na jednoj od takvih degustacija imali smo sreću da uživamo u najboljim vinima jedne od najprestižnijih regija u Španiji – Ribera del Duero. Ta vina se ubrajaju među najbolja na svetu, pa ne čudi što im je cena od 25 do 220 evra. Buteljka perez pascuas 2001 košta 150 evra.

To vino je dobijeno od najpoznatije španske crne sorte tempraniljo. Grožđe je brano u vinogradu starom 60 godina, u kome po hektaru rađa samo tri tone. Mlado vino odležalo je 26 meseci u američkim i francuskim hrastovim buradima i 36 meseci u flašama. Ima 13 odsto alkohola, blizu 30 grama suvog ekstrakta i nešto više od 5 grama kiselina po litri. Boja mu je zagasitocrna, a miris veoma intenzivan, s prelepim notama zrelog voća i blagom aromom drveta. U toj čudesnoj harmoniji osete se i začini, vanila i nijansa duvana. Ukusom dominiraju zreli, čvrsti i raznoliki tanini. Struktura tog vina je snažna i veoma dobro izbalansirana. Završetak dugotrajan.

Voditelj degustacije enolog German Munjoz rekao nam je da ovo vino proživljava svoje najbolje trenutke, a predviđa mu se dugo trajanje, sledećih 15-20 godina.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, M. Jablanov