Otpustite ograničenja i stvorite čaroliju

- Rođena sam u Istočnoj Srbiji i dok moji roditelji nisu krenuli na put svog traganja za boljim i lakšim životom, živeli smo kao jedna porodica. Kada su oni odlučili da odu da rade u Austriji, baka se brinula o meni. Mnogo su mi nedostajali i puno sam tugovala za njima. S druge strane, rasla sam u vlaškom kraju okružena prirodom i ušukana ljubavlju moje bake. Mističnost i magija su bile utkane u svakodnevni život i neizostavni su deo mog odrastanja... Kada živite na granici dva sveta vi otkrivate da granice u stvari i ne postoje, što će tek kasnije postati važno u mom životu – otkrila nam je Vladica Đorđević, autorka knjige „Ti si izvor svoje snage – kreiraj život za kojim žudiš”. Knjiga je njena životna ispovest protkana pitanjima koje čine jedan deo metode pristupa svesnosti (Access Consciousness). Njena vedrina i dobra energija koju svi osete kada se nađu u Vladičinoj blizini u suštoj su suprotnosti s nimalo lakim životnim putem:

– Moji roditelji su kasnije odlučili da okušaju sreću u Švedskoj i poveli i mene. Tamo sam odrasla, završila poslovnu ekonomiju i radila više od 20 godina u velikim korporacijama. Imala sam sjajan posao i sve što mi je bilo potrebno na materijalnom nivou. Međutim, imala sam težak brak i vrlo bolan razvod. Kao majka dvoje dece doživela sam najveću moguću tragediju, a to je gubitak sina nasilnom smrću. Dr Dejn Hir (Dr Dain Heer) mi je tada rekao „Ti možeš sada da se ubiješ i budeš posledica ove situacije ili možeš da nastaviš da živiš“. Prvo sam bila šokirana, ali posle sam shvatila da me je samo osnažio i da me nije žalio. S alatima metode pristupa svesnosti i uz pomoć osnivača ove metode Gerija Daglasa (Gary Douglas) i već pomenutog dr Hira, ja sam uspela da povratim radost u svoj život. Posle dve godine moj najlepši posao je postao da ove tehnike i alate širim među drugim ljudima.

• Kako ste se upoznali sa tehnikom pristupa svesnosti?

– Radila sam u američkoj korporaciji za ekonomiju i marketing. U tom periodu bavila sam se između ostalog i koučingom, tako da nisam bila zainteresovana za nešto potpuno novo. Tek na insistiranje direktora, odlučila sam da odem na radionicu pristupa svesnosti (Access Consciousness). Iako je to na prvi pogled izgledalo kao slučajnost, ja sam za godinu dana postala sertifikovani voditelj i predavač za ceo svet. Znate, rođena sam i koračala putem gde su bes, frustracije, tuga, strah, sumnje i zavisnost svakodnevni saputnici. Ne samo ja, nego mnogi žive u programu koji nas drži zaglavljene u projekcijama, očekivanjima, prosuđivanjima, razdvajanjima i odbacivanjima od svih, ali i od nas samih. Koje je rešenje da izađete iz ovih programa – svesnost!

• Po čemu se ova metoda razlikuje od drugih?

– Akses (Access) je osveštavanje našeg unutrašnjeg znanja koje svi imamo, samo ne znamo da dođemo do njega. To se radi putem jednostavnih i pažljivo formulisanih pitanja koja nas uče da primimo i vidimo mogućnosti. Postajemo svesni da u svakom trenutku imamo mogućnost izbora da slobodno krenemo putem koji je najbolji i najlakši za nas. Izlazimo iz modusa preživljavanja i stvaramo sebi život obilja i kreativnosti.

• Kako ste vi uspeli da primenite takva znanja u svoj život?

– Dok se nisam upoznala s metodom pristupa svesnosti ja sam dosta toga isprobala. Naime, posle prolaska kroz težak razvod, izbio mi je ekcem. Kao da to nije bilo dovoljno moju patnju su povećali bolovi u mišićima - celo telo me je bolelo, s teškoćom sam se kretala. Lekari su mi rekli da je to fibromijalgija (sindrom dugotrajnog bola u mišićima i zglobovima). Nisam se slagala s tim, pitala sam se kako ja da iscelim sebe i svoje telo… Tako je počeo moj put upoznavanja i savlađivanja raznih tehnika samopomoći. Prvo sam se susrela sa Feldenkrajs metodom koja mi je pomogla da se opustim.

• Gde vas je odveo sledeći korak?

– Potom sam vežbala ći gong, pa zatim nešto drugo, pa programi za lični razvoj... Počela sam da se lečim homeopatijom, pa kako sam ja osoba kojoj nije dovoljno samo da oseti, već želi da zna – studirala sam četiri godine i završila klasičnu homeopatiju. Potom je na red došla hata joga, pa krije, pa kundalini joga. U nekom trenutku kundalini joga mi je bila sve, pa sam rešila da postanem učiteljica kundalini joge… Nisam sve to učila, vežbala i radila da bih jednog dana ja vodila radionice i ljudima „solila” pamet, nego zato što je meni sve to bilo potrebno, da bih sebe iscelila.

• Ne postoji univerzalni recept da se izborimo s tragedijom, ali na koji način ste vi to uspeli?

– Najbolja stvar koja može da nam se dogodi u trenutku tragedije je da nam naša sredina dopusti izbor i da nam ne sudi. Nisam imala tu sreću – umesto da porodica i prijatelji u tim teškim trenucima budu podrška meni i ćerci, oni su prosuđivali kako bi trebalo da se ponašam i šta da radim... A šta sam ja izabrala - da budem živa. Izabrala sam radost i zahvalnost, da budem doprinos drugima, da preuzmem rizike i nikada ne odustajem, da postavljam pitanja.

• Zašto?

– Život u pitanju je mnogo više od stavljanja upitnika na kraju rečenice, jer mnogi vaši odgovori vas sprečavaju da osetite radost, blaženstvo i jedinstvo. Kada živimo u pitanju pre nego što pokušavamo da nađemo odgovor, mi dozvoljavamo univerzumu da nam da odgovor koji je veći nego što možemo da shvatimo. Kada počnemo da se pitamo – sve počne da se pojavljuje na magičan način. Što više postavljate pitanja, to više postajete svesni mogućnosti koje imate.

• Da li biste nam otkrili koja su to pitanja?

– Kad se osetite loše, upitajte se: „kome to pripada?” Koliko god neverovatno izgleda, ubrzo ćete primetiti da ćete se osećati lakše i biti kreativniji. Drugo pitanje koje preporučujem da postavljate je: „kako može biti bolje od ovoga?” – bez obzira događaju li vam se dobre ili loše stvari. I treće: „šta je još moguće?” Kad postavite to pitanje, znači da ste se otvorili za bezbroj mogućnosti… U ovoj metodi mi možemo pitati „šta još možemo dodati u našem životu da nam život bude bolji?” – Čini mi se da bi onda život bio mnogo lakši…

• U vašoj knjizi navodite reči poznatog brazilskog pisca Paola Koelja: „Jednog dana probudićeš se i više neće biti vremena da uradiš stvari koje si oduvek želeo da uradiš. Zato ih uradi sada!“ Koliko je po vama bitan taj sadašnji trenutak?

– I te kako je bitan! Na radionicama volim da osnažujem ljude da puste prošlost, ponovo kreiraju budućnost i osete svoju moć. Mnogi ljudi nose prošlost ispred sebe kao viteški štit, a u stvari ona je samo raspadnuti kofer koji nam pravi probleme u odnosima sa drugim ljudima. Pokušavam da objasnima da je jedino ograničenje ono koje dolazi od naših misli, osećaja, emocija, i ako se pomerimo, onda je moguće promeniti ceo svoj život i sve oko vas. Granice u stvari ne postoje i ceo svet je jedna čarolija ako ste spremni da ga pogledate u tom svetlu.

• Da li ova tehnika podstiče kreativnost?

– Promene koje ova tehnika može da vam donese otvaraju vrata za kreativnost na brži način neko bilo koja druga. Znam ih dosta i zato to i kažem. Zamislite, kako bi bilo da je svet svesnije mesto? Da li bi ratovi i poteškoće koje se događaju i dalje postajale? Kako bi izgledalo kada bi svi došli do tačke gde imamo mogućnost da menjamo traume, drame koje se dešavaju u našem životu? Svesnost je mogućnost da eliminišemo sve zidove koji nas razdvajaju!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva, pixabay