Pet razloga zašto bi trebalo da posetite Suboticu

Subotica, lepa varoš na severu Bačke, uvek osvoji posetioce svojim znamenitostima, Palićkim jezerom sa Zoološkim vrtom i lepim mestima za uživanje u dobroj hrani i vinima.

Palić je 2015 godine bio dobitinik Zlatne jabuke, priznanja Svetskog udruženja turističkih novinara „Fidžet“. Ovo prestižno priznanje prvi put je dobila neka turistička destinacija u Srbiji, a „Fidžet“ je prepoznao prirodno, kulturno i istorijsko nasleđe ove destinacije – a to samo znači da se dobar glas širi, a da za taj dobar rad turističkim poslenicima ove regije stižu i priznanja! Mi ćemo nabrojati samo 5 razloga zašto bi neizostavno trebalo da je posetite, ali kada doživite Suboticu, svakako ćete shvatiti da ih ima mnogo, mnogo više!

1. Gradska kuća svakako jedna od najvećih atrakcija Subotice. Zgrada koja dominira subotičkim centrom je rađena je u stilu mađarske secesije početkom XX veka. Peštanske arhitekte Komor i Jakab su ovom građevinom dali pečat Subotici, a sigurno će vas oduševiti koliko su vodili računa o svakom detalju, bilo da je u pitanju spoljni ili unutrašnji izgled. Neizostavno je posetite od utorka do petka, jer tih dana u 12 sati je organizovan vodič koji će vas provesti po ovom lepom zdanju i upoznati vas s njegovim istorijatom i zanimljivostima.

2. Fontane i Rajhlova palata – U blizini Gradske kuće se nalaze dve fontane od čuvene žolnai keramike – jedna je plave boje, dok je druga zelene i sigurno daju čar trgu oko Gradske kuće. Zelena, je na žalost sada devastirana i bilo bi lepo da je u narednom periodu obnove da ponovo bude ukras trga.

Nedaleko odatle nalazi se i ne manje poznata prelepa Rajhlova palata, porodična kuća poznatog peštanskog arhitekte Ferenca Rajhla. Inspiraciju za ovakvu kuću Rajhl je našao u folklornim elementima mađarske pokrajine Erdelj i stilski pripada secesiji. Danas je u njoj smeštena Galerija moderne umetnosti. U njenom prostranom dvorištu se nalazi bašta poznatog kafića „Boss” gde vredi probati kafu sa šlagom.

3. Lud lab i šomloi galuške – Kada se umorite od razlgledanja, a već ste na Trgu, svakako svratite na ovdašnje nadaleko čuvene poslastice do poslastičarnice „Ravel”, koja se nalazi između pozorišta i Gradske bibilioteke. Lud lab je čokoladna torta s višnjama izuzetnog ukusa, a šomloi galuške poslastica zbog koje ćete se sigurno vraćati u Suboticu. Priča kaže da ih je smislio Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel” u Budimpešti. Želeći da impresionira izabranicu svog srca, on je od sastojaka koje je našao u kuhinji na brzinu smislio desert - piškote sa čokoladnim i vanila prelivom, rumom, suvim grožđem i šlagom. Da mi se dopao, ali i svim onim potonjim koji su ga probali.

4. Gradski muzej i Sinagoga – Iako možda niste veliki ljubitelj muzeja, subotički muzej će vam se dopasti. Uvek imaju sjajne i zanimljive postavke. Kada se umorite od razledanja muzejskih eksponata u blizini se nalazi i čuvena Sinagoga koju su projektovali iste arhitekte kao i Gradsku kuću. Ona je dugo vremena bila devastirana, ali je sada obnovljena i sija u punom sjaju. Veća je i raskošnija od novosadske sinagoge i prava je atrakcija.

5. Palićko jezero i Zoološki vrt – Kada ste obišli sve ove destinacije, vreme je da se otisnete na Palić. Naime, nedaleko od Subotice se nalazi Palićko jezero na kome je smešteno čuveno letovalište s početka XX veka. Divne vile koje se nalaze na obali i u velikom parku pored jezera potvrđuju da je ovo pred Opatije (u Hrvatskoj) i Banje Koviljače, zaista bilo pravo mondensko letovalište na prostoru Balkana.

Prepoznatljiv stil gradnje kapitalnih objekata na Paliću je delo već poznatog dvojca Komora i Jakaba. Posle šetnje ovim prelepim parkom pored jezera svratite u najstariju kafanu u ovom kraju – Malu gostionu. Ukoliko je vreme posete Paliću nedelja – obavezno ostanite na čuvenom nedeljnom ručku. Usluga je na principu švedskog stola, a moći ćete da uživate u bogatoj ponudi vojvođanskih specijaliteta za 1090 dinara.

Svakako ne bi trebalo zaboraviti ni vina s peska i tamburaše, ali o tome nekom drugom prilikom! Posle dobrog ručka svakako će prijati šetnja pored Palićkog jezera i u Zoološkom vrtu, deci naročito. Park pored jezera krase vajarska dela, ali izdvojamo kip Lajoša Vermeša, veleposednika i svestranog sportiste koji je obnovio Olimpijske igre pre Kubertena nadenuvši im ime Palićka olimpijada.

Ovaj veliki ljubitelj sporta sve što je imao uložio je u svoj san o Palićkoj olimpijadi, koji se ostvario 1880. godine. Za potrebe prvih Palićkih sportskih igara Vermeš je sagradio stadion na samoj obali Palićkog jezera i olimpijsko selo. O tome i danas nemo svedoče kula Bagojvar (Sovino gnezdo) i vila Lujza. Narednih godina je postavio fiskulturne sprave, atletske staze i prvu biciklističku stazu u ovom delu Evrope, pa paralelno sa tim, raste i broj disciplina na ovom sportskom događaju... Baklju palićke olimpijade ugasio Prvi svetski rat.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje