Cink potreban za resorpciju vitamina C
Ruska naučnica, Ljudimila Leonidovna Jurlova, psiholog i doktorand bioloških nauka, nam je skrenula pažnju na jedan veoma važan detalj u vezi vitamina C. Naime da bi resorpcija ovog vitamina bila moguća potreban je mineral cink, ako u organizmu cinka nema dovoljno, tada se ne može ni usvojiti C vitamin! Pa Ljudimila preporučuje da ga uzimate zajedno sa cinkom.
Veoma važan mineral cink u organizmu podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, kao i sazrevanje takozvanih T-limfocita, neophodnih za odbranu organizma od brojnih patogenih mikroorganizama. On je i antioksidans što znači da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.
Važno je istaknuti da se cink bolje usvaja iz namirnica životinjskog porekla kao što su: jaja, meso (govedina, ćuretina), morski plodovi (školjke, rakovi, tuna…). Ima ga naravno i u biljnim namirnicama kao što su koštunjavo orašasto voće, posebno bademi, pasulj, pšenične klice, integralne žitarice, semenke bundeve, spanać, pivski kvasac, boranija, grašak.
M. Jablanov Stojanović
Foto: Pixabay