PROTEINSKI HLEPČIĆI

Može i bez brašna

Ako se pitate da li je moguće napraviti bezglutenski hleb bez brašna i bez žitarica – spremno odgovaram moguće je! Ne samo da je bez brašna, nego je i bez jaja, kvasca, praška za pecivo i sličnih aditiva.

Da bih postigla vazdušastost koristila sam sodu bikarbonu i ljuspice psilijuma. Šta je psilijum? – To su vlakana dobijena mlevenjem semena indijske bokvice (Plantago ovata). Psilijum je najčešće poznat kao blagi laksativ. Međutim, sve zavisi kako se koristi i u kojoj količini, a ovde je upotrebljena količina koja neće delovati na takav način, ali će vaš organizam imati sve njegove blagodeti.

Istraživanja pokazuju da je uzimanje psilijuma korisno za poboljšanje zdravlja brojnih organa, uključujući srce (smanjenje holesterola) i pankreas. Smatra se da dodavanje psilijuma u ishranu pomaže varenje, ali i da daje svoj doprinos mršavljenju i detoksikaciji zbog svoje velike moći apsorpcije. Ljuspice psilijuma se ne vare u tankom crevu, nego u debelom, gde povoljno utiču na crevnu floru.

Isprobala sam dva recepta prvi je bio za hleb od sočiva, a drugi od kokosovog brašna sa dodatkom mlevenih semenki (najčešće lana, bundeve, susama, suncokreta i čie). Razlog je što kokosovo brašno ima najniži udeo ugljenih hidrata i šećera od svih drugih vrsta brašna. Ima manje svarljivih ugljenih hidrata čak i od većine povrća. Pored toga je bogato vlaknima i proteinima, nije alergen, vegansko je i naravno ne sadrži gluten.

S druge strane i hleb od crvenog sočiva takođe ima svojih prednosti, jer ono uspešno reguliše nivo šećera u krvi i stoga je pogodna hrana za dijabetičare. Bogato je gvožđem i vlakinima. Dobar je izvor kalijuma i mikro nutrijenata, a trebalo bi istaći da sočivo ne dozvoljava da se toksini i nitrati akumuliraju u telu.

Kada sam ih napravila jedan i drugi su bili OK, ali ne baš i po mom ukusu. Hleb od sočiva mi nije imao lepu aromu, dok hleb od kokosovog brašna mi je nekako bio suv... Dodavala sam začine, menjala recepturu sve dok nisam došla do ovog recepta.

Sastojci za začin piko-kiko

Prvo sam mu dodala moj omiljen začin koji sam nazvala piko-kiko (linkuj začin) (mešavina mlevenog semena PImenta, KOrijandera, KIma, KOmorača sa malo soli i anisa). To je po meni značajno poboljšalo ukus, a onda mi je palo na um da spojim dva glavna sastojka crveno sočivo i kokosovo brašno. Naravno, tome je kumovalo to što nisam imala dovoljnu količinu sočiva pa mi je u pomoć stiglo kokosovo brašno. Umesto vode sočivo sam potopila u (kozju) surutku ne bih li povećala nutritivne vrednosti. I tako sam dobila konačno ono što mi se svidelo. Za vegansku varijantu se ne koristi kozja surutka, nego voda.

Evo i potrebnih sastojaka za meru od 12 hlepčića

100 g crvenog (narandžastog) sočiva
100 g kokosovog brašna
7 dl (kozje) surutke (ili vode)
5 kašika lanenog semena
5 kašika golice (plus malo za posipanje)
5 kašika suncokreta (plus malo za posipanje)
3 kašike susama (plus malo za posipanje)
3 kašike čia semenki
2 kašike sušene koprive
2 kašike kokosovog ulja
1,5 kašika psilijuma
kašika sode bikarbone
kašičica jabukovog sirćeta
1-2 kašičice mešavine mlevenih začina (piko-kiko) (linkuj)
1/2 kašičice cimeta
kašičica soli (koristila sam onu mešanu sa kalijumom)
nekoliko sušenih paradajza (oko 25 g) (nije obavezan sastojak)
šaka badema, oraha, semenki bundeve ili lešnika (po želji)
malo kima i crnog kima (ćurokota) po želji

Sočivo se dobro ispere pod mlazom vode i potopi u surutku ili vodu (2,5 dl). Ostavi se da odstoji najmanje 3 sata ili preko noći.

Samelje se u blenderu laneno seme, susam, suncokret, sušena kopriva i so. Samelje se golica, paradajz i čia seme. Zatim se samelje u blenderu natopljeno seme sočiva.

Samlevena smesa se stavi u zdelu i tome se dodaju ljuspice psilijuma, soda bikarbona, jabukovo sirće i izblendano sočivo. Izmeša se, doda se kokosovo brašno, kašika, dve mešavine začina piko-kiko, sipa zagrejano kokosovo ulje i ostatak surutke ili vode – smesa bi trebalo da bude žitka, ali ne i vodenasta. Ostavi se malo (najviše pola sata) da odstoji da bi se tečnost upila.

Posle toga po potrebi doliti još malo tečnosti, uključiti rernu na 200 stepeni Celzijusa i pripremiti tepsiju ili kalupe (prečnika 12 cm). Silikonske kalupe malo namazati kokosovim uljem i posuti semenke suncokreta i susama. Staviti smesu u kalupe i spatulom ili kašikom rasporediti ravnomerno po kalupu. Po želji posuti bademom, orasima, golicom, kimom ili ćurokotom. Nauljenim rukama utapkati i staviti u rernu da se peče. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći oko 45 minuta.

Kada je ispečeno izvaditi iz rerne, iz kalupa i ostaviti na rešetku da se hladi. Najbolje ga je čuvati do upotrebe vakumiranog u frižideru. Jedan hlepćić je dovoljan za jedan obrok.

Marina Jablanov Stojanoivć

Foto: Mariniranje