mariniranje lily of the valley pixabay

DJURDJEVAK

Sve tajne belih zvončića opojnog mirisa

Nežni i mirisni beli zvončići uvek ulepšaju prve dane maja. U narodu je ovo cveće poznato pod imenom đurđevak, biserak, đurđevo cveće, đurđica…Kod nas je povezan za veliki prolećni praznik Đurđevdan. Deo običaja koji se vezuje za ovaj praznik ima mnogo dublјe korene od hrišćanskih, jer je upravo početak maja bio period koji je kod starih Slovena odvajalo leto od zime, a cvetak koji je mirisom ispunjavo nozdrve i dušu nagoveštavao je dolazak prijatnog toplog vremena. Uoči Đurđevdana pleli su se venčići od đurđevka, a ukrašavanje krovova i vrata tim vencima uoči ovog praznika prizivalo je dobro i blagostanje u život porodice, odnosno uspešnu godinu u kojoj će sve da procveta. Zbog verovanja da donosi dobru sreću, naši hajduci su uoči Đurđevdana bili kićeni đurđevkom, noseći ga kao amajliju.

Slično je i kod Francuza čija se tradicija naslanja na drevne keltske običaje kada se početkom maja brao đurđevak. Zanimlјivo je da se u Francuskoj 1. maj ne slavi samo kao praznik rada nego i kao praznik đurđevka – La Fête du Muguet – jedini dan u Francuskoj kada je dozvolјeno da se prodaje cveće na ulici. Svakog prvog maja se tradicionalno kupuje buketić đurđevka, čija je cena zbog velike potražnje prilično visoka, a poklanja se bliskim i volјenim osobama.

Ima mnogo legendi vezanih za ove mirisne zvončiće: jedna je da su to Evine suze kada je napuštala raj, a druga, da su to Bogorodičine suze kada je oplakivala Hrista. Postoji i verovanje da opojni miris đurđevka u proleće mami slavuja da potraži svoju srodnu duš

Nije ni čudo da je nežan, prijatan i dopadlјiv miris vesnika maja, inspiracija za mnoge pesme. Tako je i sa pesmom od „Bjelog dugmeta“ „Đurđevdan“. Mnogima je sigurno poznat stih „Ej, kome sada moja draga na đurđevak miriše…“ Prema istraživanju svetski poznatog lekara prof. dr Tomasa Pečnera, koji je nedavno držao predavanja u Novom Sadu i Beogradu o integrativnoj dijagnostici i dijagnostici lica, postoji veza između pokretlјivosti spermatozoida i osećanja mirisa đurđevka. Tako da ukoliko momku njegova draga zaogrnuta u miris ovog majskog biserka ne miriše, onda je to znak da će imati problema sa stvaranjem potomstva. Naime, ako muškarac ne oseća miris đurđevka, to je neosporan znak da su mu spermatozoidi nepokretni.

Latinsko ime đurđevka je Convallaria majalis, i pripada familiji asparagusa. Convallaria znači dolina, jer ova bilјka masovno raste u dolinama, na brdskim livadama i u hrastovim šumama. Drugi deo latinskog naziva je pridev majski, pošto cveta u maju.

Lekovitost đurđevka otkrivena je još u 12. veku. Zahvalјujući sadržaju kardiotoničnih heterozida, đurđevak jača srčani mišić i pomaže kod angine pektoris. Osim kod srčanih bolesti, cvet se koristi kod epilepsije i moždanog udara. Za lečenje srčanih nervoza kombinuje se s tinkturom valerijane. U narodnoj medicini upotreblјava se i u obliku tinkture u rastvoru alkohola ili rakije, kao umirujuće sredstvo i za smanjivanje bolova kod upalnih procesa.

U Engleskoj se cvetna voda đurđevka zove „zlatna voda“ (aquaaurea), a tradicionalno se koristi za lečenje živaca i protiv glavobolјe. Važno je da se istakne da uprkos lekovitosti, đurđevak ne sme da se koristi bez stručnog znanja. Opreznost je neophodna, jer cvet sadrži sastojke koji ako se nađu u rukama nestručnih osoba mogu da dovedu i do trovanja. Zbog otrovnih sastojaka glikozida i alkaloida, branje đurđevka ne preporučuje se trudnicama i deci, a ukoliko dođu u kontakt sa bilјkom, obavezno treba da dobro operu ruke.

Kao simbol je povratka sreće, čistoće srca, nežnosti i lјupkosti đurđevak od davnina krasi bukete nevesta, jer se veruje da donosi sreću u lјubavi. Često se nalazio i u kralјevskim bidermajerima – poslednja poznata mlada koja ga je nosila je Kejt Midlton – njkv vojvotkinja od Kembrdža, a on je krasio i venčani buketić engleske kralјice Viktorije, Astrid od Švedske i mnogima omilјene princeze Grejs Keli.

Čuveni francuski modni kreator Kristijan Dior je verovao da je đurđevak simbol nade, sreće i radosti. Parfem „Diorissimo” s nežnim mirisom đurđevka, koji je pedesetih godina prošlog veka kreirao zajedno sa Edmondom Roudnistkom, naprečac je osvojio mnoga ženska srca. Miris đurđevka se često nađe među komponentama mirisnih nota parfema i lepo se slaže sa cvetom pomorandže, frezijom, mimozom i gardenijom.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Pixabay

Cvetne esencije i etarska ulјa