Mariniranje female half lemon on Freepik

LEKOVITA SVOJSTVA LIMUNA

Plod sa hilјadu vrlina

Limun je danas dobro poznato južno voće koje pripada rodu citrusa. Sinonim je za namirnicu bogatu vitaminom C, ali poseduje i biofalvonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamin A, B 1, B 6 kao i minerale. Prisutan je u mnogim domovima: kao dodatak jelu, piću ili kao začin. Naime, limun se posle soli najviše na svetu koristi za korekciju ukusa i pobolјšanje varenja. Ali limunov sok se ne koristi samo u kulinarstvu, od njega se pravi i etarsko ulјe koje učestvuje u spravljanju parfema, a zanimljivo je da se limunov sok može upotrebiti i kao „nevidlјivo mastilo”.

– Jedan limun ima oko 57 procenata jestive materije, na koru otpada 40 odsto, a na semenke oko tri posto. Ovo južno voće se ne koristi samo za dobijanje soka i limunske kiseline: od kore se pravi kandirano voće i dobijaju esencije i pektin, od semenki se dobija ulјe, a ostatak se prerađuje za životinjsku hranu. Lišće limuna može se koristiti za spravlјanje čaja. Jedno odraslo drvo u povolјnim klimatskim uslovima daje 600 do 800 plodova godišnje. Ovo je zaista bilјka sa hilјadu vrlina – upoznala nas je farmaceutkinja Snežana Jović.

Limun se prvi put u istoriji pominje 90 godina pre Hrista, kada je bio korišćen na festivalu Jevreja u Jerusalimu. Neki izvori tvrde da se koristio 800 godina p.n. e., a da je u Evropi postao poznat za vreme rimske vladavine, a odatle se njegov put širi ka Persiji, Egiptu i Iraku. Drevni Egipćani su smatrali da redovno unošenje limuna kroz hranu ili napitke, predstavlјa efektnu zaštitu od raznih otrova i zaraza, a skorašnja naučna istraživanja to potvrđuju. Tako da praksa stavlјanja limunovog soka na školјke nije samo za pobolјšavanje ukusa, nego i služi da neutrališe bakterije ešerihije koli i salmonele.

– Oduvek se znalo za njegova lekovita svojstva, pa je tako Sveta Hildegarda iz Bingena (1098-1179), istorijski važna iscelitelјka, preporučivala ženama sa ginekološkim problemima trlјanje područja sakruma (trtična kost) i stopala limunovim sokom noću. Za upalne bolesti i za izbegavanje neželјene trudnoće koristio se sok limuna razređen u odnosu 1:10 sa prokuvanom vodom. Čak postoji i priča da je čuveni Kazanova koristio polovinu limuna kao cervikalne kape i kao spermicid, jer je imao samo dvoje dece iako je spavao s mnogobrojnim lјubavnicama – otkrila nam je Snežana Jović.

Nauka je potvrdila da je limun na samom vrhu liste namirnica koje sadrže najviše antioksidanata. I ne samo to, zahvalјujući limunskoj kiselini, on neutrališe toksične materije i njihovo dejstvo, olakšava varenje, ubrzava razgradnju masti i pobolјšava asimilaciju hranlјivih sastojaka. Pored toga, sadrži visoki procenat selena i vitamina C, koji povećavaju odbrambenu moć i usporavaju starenje, i vitamina B grupe, neophodnih nervnom sistemu. Mada spada u kiseline, limunova kiseline smanjuje kiselost organizma.

– Mnogima je poznato da sok od limuna zbog visoke koncentracije kalijuma u organizmu stvara kalijum karbonat, koji neutrališe višak kiselosti, odnosno alkalizuje organizam. U ajurvedi (tradicionalni indijski medicinski sistem) zovu ga „zlatna jabuka”, a u Kini ga zovu „limung” što znači „dobro za majke”. Naime, u ajurvedi se smatra da podstiče varenje, jer njegov kiseli ukus pojačava protok žuči i emulgovanje masnoća, pa su indikacije smanjen apetit, anoreksija, mučnina i povraćanje... Popijen na tašte sok od limuna sa toplom vodom i medom stimuliše pražnjenje creva – obajsnila nam je Jovićeva.

Od ove bilјke se pravi i etarsko ulјe koje se dobija hladnim ceđenjem kore limuna. Gorke je arome, gornja nota (brzo i lako isparava u mešavinama, tj. ona koja prvo se oseti). Koristi se da ukloni toksine i fermentaciju u slabo funkcionalnoj jetri. Isušuje vlagu i sluz iz jetre.

– Etarsko ulјe limuna sadrži visok procenat monoterpena, najviše linanol, a ove hemijske komponente deluju antiseptično, protivupalno i antispazmodično. Neutrališe preko 20 vrsta bakterija (meningokok, tifus, pneumokok za 3-4 sata, a stafilokok za 5 minuta) i virus gripa. Zato se preporučuje kao antiseptik u ordinacijama, školama i bolnicama. Etarsko ulјe limuna optimizuje resorpciju vitamina C, deluje na mikrocirkulaciju – naglasila je Snežana Jović.

Jedna studija iz 2004. godine objavlјena u biletenu „Brain research” tvrdi da etarsko ulјe limuna može da sadrži svojstva za ublažavanje bola i smanjenje teskobe. Ova aroma utiče na nas tako što širi pozitivnu energiju.

– Etarsko ulјe limuna doprinosi smirivanju uma, mentalnoj bistrini, otklanjanju umora i nervne napetosti. Uliva nadu. Podržava emocionalno telo, osnažuje, daje nalet snage i motivaciju za dalјi rad, brže prilagođavanje, znatiželјu, pomaže mirnom doživlјavanju i prevladavanju teških situacija. Raspršuje unutrašnji haos, donosi bistrinu uma, oslobađa ćelijska sećanja. Prirodni je adaptogen, koristi se u aktivnim životnim promenama kao što su putovanje ili preselјenje – uputila nas je farmaceutkinja Snežana Jović.

Etarsko ulјe limuna je odličan adstrigens (steže i skuplјa) pa tako smanjuje proširene pore i zaustavlјa krvarenje. Koristi se u ulјima za masažu kod popucalih kapilara i proširenih vena.

– U kozmetici se koristi za izbelјivanje kože kod hiperpigmentacije ili staračkih pega. Ukoliko želite bele, „aristokratske” ruke takođe možete koristi ovo ulјe mešajući ga sa nekim baznim ulјem, ali morate da znate da je ono fototoksično i da je najbolјe da se aplikuje uveče (kada nema sunčeve svetlosti) odnosno 10 do 12 sati pre nego što se izađe na sunčevu svetlost – naglasila je Jovićeva.

Kada se etarsko ulјe limuna udiše duže vremena ono dubinski deluje na emocije i može probuditi uspavano i preozbilјno unutrašnje dete, dati motivaciju. Može podići nivo energije, pojačati komunikaciju, otvoriti srce i smanjiti strahove da ćemo izgubiti sebe u drugoj osobi.

– Etarsko ulјe limuna pobolјšava mogućnost fokusiranja i može se reći da neguje um. Korisno za decu koja se bore sa školom, uči pojedince da budu maksimalno prisutni fokusirajući se na jednu po jednu stvar. Raspršuje zbunjenost i daje jasnoću, protivteža je mentalnom umoru zbog previše učenja ili čitanja. Vraća energiju i mentalnu fleksibilnost na napor da se završi projekat. Korisno kod poremećaja učenja, bez obzira da li se teško koncentrišemo ili se osećamo nesposobnim. Čisti pogrešne stavove poput „glup sam”, „nisam dobar učenik”, smiruje strahove i nesigurnost i vraća poverenje u sebe – otkrila nam je farmaceutkinja Snežana Jović i preporučila da što češće koristimo blagodeti koje ovo malo žuto sunce može da vam podari.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: R. Hadžić, Freepik, Pixabay

Istraživanje Džejmsa Linda
Recepti