Mariniranje Aleksandra Obradovic N Foto Toni Tamas

ALEKSANDRA OBRADOVIĆ O IMUNITETU

Nema čarobne pilule

– Kada se moja mama razbolela po prvi put, pre 23 godine i kada je pitala šta da radi dalјe, rekli su joj da ništa ne menja, da se ponaša kao i do tada. A baš to kako se ponašala, jela, mislila, radila je zapravo velikim delom dovelo do bolesti. Nagrizali su je stari konflikti, neoproštene nepravde… Duboka, skrivena, a neizrečena ogorčenost. Osvestila sam to tek kad je preminula, u periodu tugovanja, kada sam počela da tražim odgovore...

To me je navelo da se zamislim nad onim što radim i razvijem svoj holistički pristup zdravlјu i životu. Odlučila sam da živim svoju svrhu, da budem zdrava i srećna, jer samo takva mogu da budem doprinos drugima – otkrila nam je farmaceutkinja i holistički terapeut Aleksandra Obradović iz Novog Sada, kojoj su pomoć u radu kvantno-informacioni sistemi, energetske terapije Pristupa svesnosti (Access Consciousness, Access facelift, Access body proces-a), floriterapija i NLP (metoda neuro-lingvističkog programiranja). Holistički centar Put zdravlja je postao mesto gde je objedinila sva svoja znanja.

• Šta je imunitet i da li se rađamo sa njim?

– Imunitet je sposobnost organizma da se odbrani od različitih bolesti, virusnih, bakterijskih i glјivičnih infekcija, kako bioloških tako i hemijskih materija.To je najvažniji sistem odbrane koji posedujemo. Svako od nas ima obe vrste imuniteta, urođeni (prirodni, nespecifični) i stečeni (specifičan).

Urođeni imunitet je onaj sa kojim se rađamo i predstavlјa prvu liniju odbrane od štetnih uticaja. Nјega sačinjavaju prirodne barijere kao što su koža, sluzokoža, određena krvna zrnca i slojevi koji obmotavaju organe. Ovaj imunitet nije specifičan i ne poseduje sposobnost pamćenja, na različite napadače reaguje uvek na isti način.

Stečeni ili specifičan imunitet nastaje u toku života, svako ga ima za sebe, i nastaje u kontaktu sa neželјenim mikroorganizmima i specifično reaguje na svaki antigen. Ima sposobnost pamćenja i za njega su zaduženi B i T limfociti.

• Kako pobolјšati imunitet?

– Najbolјa strategija za dobar imuni sistem je svestan, holistički pristup zdravlјu i životu. Svesno negovanje svih aspekata bića, tela, uma i duha. Istakla bih da nema čarobne pilule koju ćemo popiti i biti zdravi i srećni! Da bismo bili zdravi važno je mnogo toga: ishrana, fizička aktivnost, negovanje tela, emotivni život i odnosi sa drugima.

Važno je i disanje, kvalitet vode koju pijemo, bilјni preparati (kao što su čajevi od lekovitog bilјa) i dodaci ishrani. Upitajte se kakvog je kvaliteta hrana koju jedete, da li je raznovrsna, sveža, da li ima dovolјno voća i povrća, da li sami spremate obroke ili kupujete gotovu hranu? Industrijski spremlјena hrana sadrži mnogo aditiva i konzervansa koji nisu prirodni za naše telo i potrebni su dodatni napori i vreme da se oni transformišu ili elimnišu iz tela. Da li jedete ono što telo traži?

• Kako biti siguran da ono što prija nepcu je dobro i za naše telo? Šta biste vi preporučili?

– Manje-više odgovor znate kako se telo ponaša kada pojedete tablu čokolade ili činiju salate. Preporučila bih da pratite sebe, tako ćete uočiti i suptilnije razlike između pojedinih namirnica i reakcije vašeg tela. Nema idealnog plana ishrane, jer svi smo individue za sebe. Ono što mogu iz iskustva sa svojim klijentima da kažem da hrana spremlјena kod kuće sa dosta salate, sveže voće i povrće, semenke i orašasti plodovi su dobar izbor za pobolјšanje imuniteta. Većini lјudi smeta su belo brašno, šećer, mleko i mlečni proizvodi (osim jogurta i kefira) i bilo bi dobro isklјučiti ih ili smanjiti na minimum.

• Da li postoje još neki faktori koji utiču na naš imunitet?

– Nije zanemarlјiva ni kućna hemija koju koristimo – želeći da imamo čistu kuću možda baš korišćenjem agresivnih preparata sebi više naudimo, nego da smo koristili sirće i sodu bikarbonu. Jedan od uzroka povećane stope alergija poslednjih 20-30 godina je opšta zatrovanost. Skrenula bih pažnju i na onaj nevidlјivi deo kao što je elektromagnetno zračenje kojem smo svi sve više izloženi… Sve to i te kako utiče na naš imunitet.

• Koliko san utiče na naš imunitet?

– Dobar san je jako važan za dobar imunitet. Idealno bi bilo da se odlazi na spavanje do 22 sata i da se spava do šest ujutro, zbog ravnoteže hormona, posebno melatonina i kortizola. Naglasila bih da je i to individualno i da svako ima svoj ritam spavanja, ali i da je važno da se on mnogo ne remeti. Bitno je imati i dnevne odmore, odvojiti vreme za redovne fizičke aktivnosti kao i za šetnju...

• Znamo da stres veoma utiče na pad imuniteta. Da li nam možete više reći o toj vezi emocija i imuno-sistema?

– Na emotivnom, mentalnom nivou važno je prisustvo u sadašnjem trenutku, mentalna higijena, svesnost svojih misli i emocija njihove međusobne povezanosti. Važno je i upoznati sebe i odvojiti vreme za sebe. Nekom je blagotvorno pisanje dnevnika, meditacija, molitva, opraštanje, zahvalnost i mir sa sobom i sa drugima. Za dobro zdravlјe veoma je bitno negovanje zdravih odnosa sa drugima, radost i smeh. Teško da možemo biti sasvim zdravi ako smo u sukobu sa najmilijima…

Na duhovnom nivou - povezivanje sa višom svrhom, Bogom, Stvoritelјem, Univerzumom. Svesnost da nismo jedinka sami za sebe nego da smo povezani sa svim drugim živim bićima i neživom prirodom. Sve to utiče na imunitet. Život je da se živi i da se u njemu uživa. Od nas zavisi koje ćemo izbore praviti. Ako izaberemo da budemo zdravi i srećni, svakodnevnim malim koracima možemo postići optimalno zdravlјe i ispunjen život. Šta je to što birate za sebe? 

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Toni Tamaš, Freepik, Pixabay

Suplementi u ishrani da ili ne?
Probiotici i prebiotici