Ciklo Bac - start ispred tvrdjave 1 Foto TOO Bac

MANIFESTACIJA CIKLO BAČ

Rekreacija na dva točka

Manifestacija Ciklo Bač se ove godine održava 19. juna (u nedelju) s početkom u 10 sati ispred tvrđave u Bač u organizaciji TO opštine Bač.

– Ciklo Bač, manifestacija koja se održava osmi put je osmišljena tako da se koroz promociju zdravog načina života kao što je vožnja bicikla predstave kulturno-istorijske znamenitosti i prirodne lepote naše opštine – izjavio je Darko Vojnović, direktor Turističke organizacije opštine Bač.

Tvrđava Bač

I zaista je tako, lagana vožnja na dva točka daje priliku da se natenane razgleda mesto i predeli kroz koje se prolazi i da se vidi i ono što bi nam da smo u nekom bržem prevoznom sredstvu promaklo. A ima šta da se vidi i baš zato su turistički poslenici Bača osmislili dve biciklističke rute: prva je od 15 kilometara i namenjena je rekreativcima, a druga je ukupne dužine 40 km za upornije i iskusnije bicikliste u dobroj formi.

Start ispred tvrđave Bač

– Start za sve učesnike je kod tvrđave Bač, a prva ruta kreće kroz mesto Bač pored ostataka turskog kupatila iz XVI veka, pored Franjevačkog manastira ka Malom Baču, Vajski i završava se na Provali, najdubljem jezeru u Vojvodini gde je divna, uređena peščana plaža. Tu je predviđen kratak predah uz osveženje i dodele nagrada za učesnike u različitim kategorijama (najmlađi, najstariji učesnik, najinteresantniji bicikl i domaćim biciklilstičkim klubovima) – otkrila nam je Zorana Ilić iz TOO Bač.

Jezero Provala

Rekreativci se ovde mogu zaustaviti i ukoliko su poneli kupaće kostime uživati u kupanju i sunčanju ostatak dana. Ukoliko posle svega požele da odu do čuvene tvrđave u Baču važno je da znaju da su Donžon kula i suvenirnica otvorene vikendom od 11 do 19 sati. Obnovlјena Donžon kula je sa pet etaža. Na prvoj i trećoj se nalaze arheološki eksponati, a na poslednjoj se nalazi vidikovac sa kojeg puca divan pogled na nepreglednu ravnicu.

Biciklistima koji su se opredelili da idu dužom rutom put na Provali se ne završava, nego posle predaha nastavljaju dalje.

– Posle toga, za sve koji su uporni i u dobroj formi, se nastavlja druga, duža ruta koja ima još dodatnih 25 km i koja vodi prema manastiru Bođani, a potom obalom Dunava do Bačkog Novog Sela gde je za sve učesnike organizovan ručak i osveženje. Tu se uz druženje i završava manifestacija – prenela nam je Zorana Ilić iz TOO Bač.

Zajednički ručak i druženje za kraj manifestacije

Ova manifetacija je odavno prevazišla lokalni karakter i na njoj učestvuju i biciklisti iz Subotice, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Rume, a ne samo iz okoline Bača... Svi koji žele da učestvuju mogu da se prijave Turističkoj organizaciji opštine Bač, ali je moguće prijavljivanje i na sam dan manifestacije. Ukoliko ste ljubitelj prirode i vožnje biciklom eto dobre ideje kako da provedete jedan dan vikenda.

M. Jablanov – Stojanović

Foto: TOO Bač, TO Vovodine, Mariniranje

SPORT I VOJVOĐANSKE LEPOTE