viteski megdan a Krusevac TO Krusevac

MANIFESTACIJA VITEŠKI MEGDAN U KRUŠEVCU

Oživljavanje istorije Lazarevog grada

Da li ste ponekad zaželeli da na neko putovanje ne odete samo na određenu destinaciju, nego i da se otisnete u neko drugo vreme? Da doživite Olimpiju u vreme kada se u nju sjate sve najvrsnije atlete, ili da posetite Egipat za vreme kada su piramide u Gizi baš završene... A možda i da se nađete u nekoj našoj srdenjovekovnoj prestonici, da vidite kako se tada živelo... Mada vremenska mašina još nije izmišljena, ipak može da se doživi viteški megdan, da se sretnu gospe i vitezovi, da se vidi i gozba povodom venčanja – a, ako se pitate gde – u Lazarevom gradu u Kruševcu.

– Za naš grad se vezuje bogata istorija vladavine Hrebeljanovića, a kao svedočanstvo i uspomena na ovu vlastelinsku porodicu ostao je arheološki kompleks Lazarev grad u kojem se nalaze ostaci donžon kule. Kako je Kruševac stara prestonica Srbije naša Turistička organizacija je 2015. godine osmislila manifestaciju Viteški megdan koji se održava baš tu, u Lazarevom gradu.

Ostaci Lazarevog grada – donžon kula

Ove godine će se manifestacija održati sledećeg vikenda, od 17. do 19. juna. Ideja nam je bila da oživimo epohu u kojoj je živeo knez Lazar i to sprovodimo sa brojnim viteškim udruženjima. Ta ideja se pokazala dobra i Viteški megdan je postala veoma posećena manifestacija – s ponosom nam je kazala Suzana Milosavljević, direktorka Turističke organizacije grada Kruševca.

Suzana Milosavljević, direktorka TO grada Kruševca

Nije ni čudo, ima nas mnogo koji bi rado da zavirimo u to vreme. Zato, ukoliko se uputite do stare prestonice Srbije dočekaće vas vitezovi i gospe u odeždama iz srednjeg veka. A, ako zaželite da vidite kako se jedna vlastelinka venčavala i kakva je bila gozba tim povodom 19. juna u Kruševcu možete da se „preselite“ u epohu srednjeg veka i saznate kako su izgledali naši tadašnji svadbeni običaji.

Crkva Lazarica iz XIV veka

– U sklopu Lazarevog grada se nalazi crkva Lazarica iz XIV veka, poznata kao mesto gde se srpska vojska pričestila kada je odlazila u Kosovski boj. Posebni deo manifestacije Viteški megdan je srednjovekovno venčanje baš u toj u crkvi. Jedne godine smo imali čak tri para, ali posle se Eparhija opredelila da blagoslov za ovakvo venčanje da samo jednom paru. Tako da se posle toga svake godine po jedan par venča pridržavajući se maksimalno srednjovekovnih običaja. Svadba je u našoj organizaciji gde su i mladenci i gosti kostimirani u srednjovekovne odežde – otkriva nam Milosavljevićeva.

Posebni deo manifestacije je srednjovekovno venčanje

Mada je tih dana u Kruševcu oživljeno vreme dalekog nam srednjeg veka, možda ćete poželeti da još nešto vidite. U samoj blizini Lazarice i Lazarevog grada je spomenik koji je postao simbol Kruševca – to je skulptura kneza Lazara rad Nebojše Mitrića.

Jedan od simbola grada Kruševca – spomenik knezu Lazaru

– Nedaleko odatle na trgu despota Stefana podignut je 2018. godine spomenik kneginji Milici, najvoljenijoj srpskoj vladarki, rad vajara Zorana Ivanovića. Još jedno značajno obeležje i simbol našeg grada je spomenik kosovskim junacima. Ovo autorsko delo Paje Jovanovića je na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine nagrađeno zlatnom medaljom I reda.

Spomenik knjeginji Milici
Još jedan spomenik knezu Lazaru

U blizini je i naša gradska uprava u kojoj se nalazi božanstvena i raskošna mozaik-sala sa zidnim i podnim mozaicaima, koja je jedna od najlepših u Srbiji. Sve to kao i poseta kruševačkom Narodnom muzeju je osnova naše turističke ponude i svako ko prvi put dođe u naš grad bi trebalo bar ovo da vidi – preporučila je Suzana Milosavljević.

Mozaik sala u Gradskoj kući

Ukoliko želite da se odmorite iz turističke organizacije preporučuju Ribarsku banju i Jastrebac, najšumovitiju srpsku planinu. Ipak ni odlazak na Bagdalu neće vas ostaviti ravnodušnim…

Bagdala: park minijatura

– Za naš grad često kažu – grad pod Bagdalom. Bagdala je brdo koje se nalazi iznad Kruševca sa kojeg se pruža fantastičan pogled na naš grad. Samo značenje reči Bagdala, koja je turskog porekla je – božanstveni pogled. Na ovom brdu je jedinstveni park minijatura koji je u obliku države Srbije, sa pet reka i 12 replika srpskih manastira.Pomenula bih i još jednu turističku atrakciju – to je zabavni park Šarengrad, koji čine park dinosaurusa, zabavni park sa mobilijarom prilagođenim deci od dve do 15 godina. Uskoro završavamo treći deo koji pripada sportskim aktivnostima. Tu će se naći i prvo vertikalno igralište u Srbiji. Uz sve ovo je i kafe restoran, igraonica i suvenirnica – rekla nam je Suzana Milosavljević, direktorka TO grada Kruševca.

Image
Spomenik kosovskim junacima i pogled na trg

Zanimljiv vikend koji može da se pretvori u pravu malu ekskurziju i produži ukoliko ste spremni da uživate ne samo u čarima koje donosi srednji vek, nego i sve one turističke destinacije koje Kruševac može da ponudi. Zato nije ni čudo da su turisti počeli duže da se zadržavaju u Kruševcu. Podaci iz 2016. godine kažu da je prosečno zaržavanje turista bilo dva, a sada je pet dana, jer zaista Kruševac ima šta da ponudi. Na vama je samo da se pokrenete i otisnete u avanturu.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: TO Kruševac, Mariniranje

FESTIVAL BALONA