perfume spray photo by anna hazova on pexels

MALI VODIČ KROZ SVET PARFEMA

U oblaku mirisa

Elegancija bez parfema nije moguća smatrala je Koko Šanel. Nije vidljiv, ali je zato nezaboravan dodatak koji upotpunjava svaki utisak o ličnosti. Upravo iz tog razloga ga pažljivo birajte!

Reč parfem je nastala od iskvarene latinske fraze per fumum – kroz dim (pušiti se), i zaista najbolje opisuje tečnost iz bočica koju kada raspršimo po sebi kao da smo oruženi dimnom zavesom, ili još lepše kao da smo u mirisnom oblaku.

Mirisi su veoma bitni za naš život, oni nas opredeljuju za određanog partnera – svakako nećemo biti sa onim čiji nam se miris ne sviđa. Potom nas i čuvaju od hrane koja je pokvarena i bez obzira što nam ona „na oko“ izgleda u redu – miris je taj koji nam signalizira da to baš nije tako. Osim toga, upravo miris može da nam vrati sećanje na neke osobe ili događaje od pre nekoliko decenija ili kako bi Marsel Prust rekao „miris je poslednja i najbolja rezerva prošlosti“...

Farmaceutkinja Snežana Jović

– Čulo mirisa spada u primarna čula i put od mirisnih molekula koje naše čulo detektuje do dela mozga koji je deo limbičkog sistema je direktan. On je u neposrednoj blizini amigdale (koja informacijama daje emocionalno značenje) i hipokampusa, dela mozga zaduženog za prelaz informacija iz kratkoročne u dugoročnu memoriju. Istakla bih da mi ne možemo da vidimo ono što nam je iza leđa, ili možemo da zatvorimo oči da nešto ne vidimo, ali to ne vredi za mirise – mi ćemo ga svakako osetiti kada se nađe u našoj blizini! Možda je važno i to da znamo da je gubitak čula mirisa jedan od znakova Alchajmerove bolesti – napomenula je farmaceutkinja Snežana Jović.

Vrste mirisnih vodica

Od drevnih vremena pa do dana današnjeg, mirisi su se visoko kotirali u svim društvima. Danas je industrija parfema veoma ozbiljna privredna grana koja donosi profit – ko može da odoli (dobro dizajniranim) bočicama u kojima se krije obećanje senzualnosti, atraktivnosti? Zato je dobro da znamo šta kupujemo, a jedna od značajnih osobina mirisa osim što su baš onakvi kakve priželjkujemo – koliko dugo traju. To zavisi od više faktora, jedan od njih je koncentracija mirisnih, odnosno etarskih ulja:

Mirisna vodica (eau fraiche) ima najmanju koncentraciju mirisnih ulja – do tri procenta. Dobra je za brzo osveženje, ali se ne zadržava više od dva sata.

Kolonjska voda ima sličnu dužinu otpuštanja mirisa kao mirisna vodica, ali je razlika što kolonjska voda ima više alkohola, a mirisna vodica logično sadrži više vode. Ovaj tip mirisa sadrži 3-5 procenata mirisnih ulja i može se očekivati da će trajati do tri sata.

Čuvena kolonjska voda 4711 italijanskog parfimera Farine

Toaletna voda ima 5-15 procenata koncentracije mirisnog ulja. Miris toaletne vode se zadržava do četiri sata.

Parfemska voda (eau de parfum) je verovatno najpopularnija vrsta mirisa sa koncentracijom 15-20 procenata mirisnih ulja. Miris traje šest do osam sati.

Parfem obično ima od oko 15-30 procenata mirisnih ulja, tako da je to najbolji izbor kada je u pitanju dugotrajan miris. Može se očekivati da će parfem trajati od osam pa do 24 sata.

Šta čini da neki parfemi traju duže?

Pored koncentracije mirisnih ulja, postoji još par faktora koji utiču na to koliko dugo parfem traje. Prvi su note mirisa: postoje gornje, srednje i donje note. Gornje note najbrže nestaju, a zatim srednje, ostavljajući donje note da ih sve nadžive. Pošto bazne note traju najduže u mirisu, kolonjske vode sa jačim baznim notama mogu trajati duže, dok suptilnije donje note možda neće biti primetne nakon nekog vremena. Neki jeftini mirisi u potpunosti preskaču te osnovne note, čineći naše aromatično iskustvo kratkotrajnim.

Drugi faktor koji utiče na to koliko dugo miris traje je naša koža. Parfem zahteva masnoću na koži da bi se utopio i raspršio, a ako je koža suva miris na njoj možda neće dugo trajati. Savet je namazati kremu koja nema miris na mesta na koje će se miris naneti.

Važno je znati da se parfem nanosi na 12 tačaka na ljudskom telu i to na mestima gde se može pod prstima osetiti puls: slepočnice, iza ušiju, na vratu, na pregibu ruku – s unutrašnje strane laktova, na pregibu šaka - na standardnom mestu za merenje pulsa, i na nogama sa unutrašnje strane kolena. Ova mesta su izabrana, najverovatnije, zbog toga što su tu vene i arterije najbliže površini kože (zato se i oseća puls) tako da su ta mesta i kada je hladno najzagrejanija, što omogućava stalnu emisiju – tj. isparavanje mirisa.

Kako produžiti trajanje mirisa?

Osim nanošenja mirisa na pulsne tačke savet bi bio da kada poprskate miris na zglobove nemojte ih trljati jedan o drugi, jer to može uzrokovati da se gornje note brže rasprše. Umesto toga, poprskajte i ostavite nekoliko sekundi da se sam upije. Najbolje vreme za nanošenje mirisa je odmah nakon tuširanja, kada je toplota otvorila pore, a hidrirana koža najbolje zadržava miris.

Važno je i to znati da odeća dobro drži miris, tako da ako očekujete dug dan, možda bi bilo dobro da i svoju odeću poprskate omiljenim mirisom. Dugovečnost nekog parfema ili kolonjske vode zavisi od etarskih ulja koja su u njihovom sastavu. Da bi što duže trajali čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Kako izabrati miris

Stručnjaci kažu da je nabolje birati parfem koji je sličan sopstvenom mirisu. Kada birate miris u parfimerijama morate imati na umu da je nabolje da ne isprobate više od dva mirisa. Obavezno ga nanesite ispod dlana i sačekajte prvo da ispari alkolohol da biste osetili njegove gornje note, potom kada već budete kod kuće osetićete srednje note, dok ćete donje note osetiti posle više sati – zato nemojte žuriti sa kupovinom da biste mogli da osetite svu punoću koju pruža neki miris. Ovo se odnosi na parfeme, jer mirisne vodice ili kolonjska voda traju mnogo kraće.

Ukoliko želite da probate više mirisa ponesite malo kafe sa sobom u kutijici. Miris kafe efikasno neutrališe ostale mirise, tako da ćete bez problema moći da testirate veći broj parfema ili kolonjskih voda.

Isti miris na vama i na nekom drugom – neće biti isti, zato ako birate poklon za drugog nemojte se voditi efektom koji ima na vas. Važno je i to da znate – kod starijih osoba čulo mirisa polako slabi tako da ne preterujete s količinom parfema. Zlatno pravilo je da je manje uvek više pa je bolje da s vremena na vreme nanesete po malo parfema.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Pixabay, Freepik, Pexels

Napravite sami svoj parfem