NOVOSADSKI SAJAM TURIZMA

Šampioni ugostiteljstva

Na Novosadskom sajmu je proteklog vikenda održan 54. međunarodni sajam turizma koji je okupio je 240 izlagača iz 10 zemalja. Sajam je bio posećen, jedna od zanimljivosti ovog sajma bila je i izložba „Putevima rimskih careva po Srbiji – Viminacium” koja je plenila pažnju posetilaca sajma. U okviru Sajma turizma bio je održan i 33 Zbor ugostiteljskih i turističkih radnika koji se odvijao u Zlatnoj dvorani.

Pekarski proizvodi đaka Uogstiteljsko-turističke škole Beograd

– Zbor ugostiteljskih i turističkih radnika se svake druge godine obeležava na drugom mestu, a komisija je odlučila da to bude ove godine na Novosadskom sajmu pošto se obeležava jubilej 100-godišnjice Novosadskog sajma. Ugostiteljski radnici, predstavnici ugostiteljskih škola pokazuju svoje znanje u ovoj Zlatnoj dvorani. Takmičarski program iz oblasti usluživanja i kuvarstva zahteva mnogo stručnih ljudi i ozbiljnu organizaciju – rekao nam je Zoran Okulić, nastavnik praktične nastave iz usluživanja u novosadskoj školi „Svetozar Miletić” koji je i predsednik aktiva nastavnika uslužuvanja na republičkom nivou.

Prezentacija hrane na nivou: hladan bife

Nadmeću se pekari u izradi raznih vrsta peciva i pekarskih proizvoda. Takmiče se i u pripremanju nacionalnih jela, svečanog menija od četiri ganga, jela u kotliću i karvingu. Kuvari i poslastičari se takmiče u izradi kuvarskih eksponata klasične kuhinje,  čokoladnom dezertu i poslastičaskim eksponatima.

Poslastice SŠ „Svetozar Miletić” iz Novog Sada

Šetajući po Zlatnoj dvorani Novosadskog sajma primetili smo lepo uređene stolove i hranu koja je mamila svojim izgledom… Predstavile su se i neke vinarije, restoran „Miročanac”… 

Predstavljanje restorana „Miročanac”

No, pogled nam se zaustavio na stolovima gde je bila izložena hrana iz Severne Makedonije. Saznali smo da se to predstavlja Srednja ugostiteljska škola „Lazar Tanev” iz Skopja koja je vodeća škola ovakvog profila u Severnoj Makedoniji. Zato smo i porazgovarali s profesorom kuvarstva i poslastičarstva Dejanom Hristovskim, koji nam je pokazao šta su sve učenici pod budnim okom profesora pripremili.

Srednja ugostiteljska škola „Lazar Tanev” iz Skopja - predstavljanje makedonske kuhinje

– Ovo što je na stolu je deo nacionalne makednoske kuhinje: prasetina, širden – tradicionalne jelo koje potiče iz Prilepa. Na ovom stolu se nalaze posna i mrsna jela: naši sirevi, gravče na tavče, grne (svinjsko meso sa povrćem), naša tradicionalna zimnica: ajvar, malidžano, pinđur. Imamo pite, bundevu koju smo spremili na tradicionalan način. Ovde je i veleški roštilj koji se smatra najboljim u Makedoniji, kao kod vas leskovački – pričao nam je i pokazivao Dejan Hristovski.

Prilepski širden – tradicionalno jelo makedonske kuhinje

Saznali smo da se za prilepski širden koriste tri vrste mesa: jagnjetina, teletina i svinjetina. Meso se isecka na kockice, začini i ostavi tako da odstoji 24 sata. U smesu začina dodaje se i jedan specifičan začin bahar (piment ili najkvirc). Kada je meso odležalo, dodaje se pirinač i ovom smesom se puni jedan deo ovčijeg buraga koji se zatim preliva uljem i vodom i peče u rerni. Naš sagovornik kaže da je to jedno izuzetno jelo i ko ga nije do sada probao trebalo bi to obavezno da učini.

Prasetina i veleški roštilj čuven u Severnoj Makedoniji kao kod nas leskovački

Povod njihovog dolaska na Novosadski sajam turizma je predstavljanje škole i makedonske kuhinje, a zanimalo nas je kakve će utiske poneti iz Novog Sada.

Grne – svinjsko meso sa povrćem, jedan od specijaliteta makedonske kuhinje

– Ovde nam je stvarno lepo. Neki su prvi put u Novom Sadu i uživaju u vašem gradu. Ljudi su gostoljubivi. Došli smo ovde da se družimo, da upoznamo nove prijatelje i da predstavimo našu kuhinju – rekao nam je Dejan Hristovski, profesor kuvarstva i poslastičarstva makednoske škole „Lazar Tanev”.

Profesor kuvarstva i poslastičarstva Dejan Hristovski sa peharima koje je dobila škola „Lazar Tanev” iz Skopja

Bilo nam je drago kada smo saznali da se na prvom mestu među odraslima, odnosno profesionalcima, našla Specijalna bolnica Prolom Banja sa 1260 bodova i pet pehara, jer smo mišljenja da zaista i zaslužuju sve ove pehare. Među učenicima najbolji su bili, rekli bismo tradicionalno, đaci iz SŠ „Svetozar Miletić” iz Novog Sada koji su svojili 2149 bodova i osam pehara. Obradovalo nas je i da su gosti iz Severne Makedonije, koji su se lepo predstavili, otišli kući sa tri pehara. Nagrađenima čestitamo, a mi jedva čekamo priliku da uživamo u njihovim uslugama i jelima u dobrim restoranima i hotelima u regionu.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, škola „Lazar Tanev”