LEKOVITA BLAGA SRBIJE: PROLOM BANJA

Pogled na Prolom Banju

Prolom čistog vazduha, odlične vode i dobre energije

Prolom Banja se nalazi na jugu Srbije u Topličkom kraju u blizini Kuršumlije. Iz pravca Novog Sada i Beograda delom se može ići auto-putem, a nastavak putovanja je ugodan, jer su putevi do Prolom Banje u sasvim dobrom stanju. Bolja putna mreža svakako doprinosi činjenici da je priliv gostiju koji dolaze da posete ovo banjsko i klimatsko lečilište sve veći, jer je smeštena u lepom, prirodnom ambijentu na padinama Radan planine, koja je park prirode. U Prolom Banji je razvijen zdravstveni turizam zahvaljujući baš ovim prirodnim balgodetima.

– Kada mislimo na prirodne prednosti kuršumlijskog kraja tu je veliki broj termomineralnih izvora, oko nas je pravo šumsko prostranstvo, jer smo okruženi planinama Radan, Kopaonik i Sokolovica, a ovaj kraj nema industrije koja bi zagađivala okolinu. Zato kod nas turisti dolaze pre svega zbog unapređenja zdravlja: u Prolom Banji se popravlja krvna slika, popravlja se stanje bubrega, kože i preveniraju se kako gastroenterološka tako i reumatološka obolenja – uputila nas je Marina Cvetković, turizmolog Prolom Banje i naš vodič.

Marina Cvetković – naš vodič kroz sadržaje Prolom Banje

S druge strane zahvaljujući lepoj prirodi, nadmorskoj visini i čistom vazduhu, ali i brojnim sadržajima u okolini banje ovde dolaze gosti koji tragaju i za nečim drugim. Može se obići crkva Preobraženja Gospodnjeg, koja se nalazi prekoputa banjskog kompleksa, tu je i crkva Lazarica prva crkva-brvnara u Topličkom kraju. U blizini Kuršumlije se nalazi i manastir Svetog Nikole i ostaci crkve Svete Bogorodice, koji su iz XII veka i najstarije su zadužbine Stefana Nemanje. Neizostavno bi trebalo pomenuti i jedinstven prirodni lokalitet Đavolju Varoš,  geomorfološki fenomen koji se nalazi na samo 25 km od Prolom Banje do koga banjski gosti mogu organizovano doći. Zanimalo nas je kako je došlo do zanimljivog imena Prolom.

Čarobni zvuci frule su nas dočekali kada smo stigli u Prolom Banju

– Nama gosti kažu da se ova banja zove Prolom zato što je ovde prolom čistog vazduha, odlične vode i dobre energije – što ima smisla. Međutim, prema legendi koja je vezana za XIV vek i Kosovsku biitku, deo vojske je prolazio i ovim krajem idući na boj. Oni su dolazili iz pravca Prokuplja, preko Belog Kamena i iz pravca Kuršumlije preko Sokolovice. Kretali su se ovim planinskim vencima pored crkve Lazarice putem Gazimestana i kažu da je tada knez Lazar rekao „Pevaj sada vojsko, nek se sve prolama!” i upravo je zato selo iznad Prolom Banje dobilo ime Prolom – otkrila nam je Marina Cvetković.

Izvor Prolom vode je uvek posećen

Postoji legenda i o lekovitosti Prolom vode koja se vezuje za oronulog belog konja kog je gazda ostavio kod izvora da tu provede poslednje dane. On je pio izvorsku vodu, valjao se u lekovitom blatu i posle dve, tri nedelje seljani su ga videli kako čio i razdragan hodi Radan planinom. Od tada se pročuo lekoviti izvor. Zanimljivo je da je prvi pisani podatak o Prolom Banji bio u Politici gde je napisano da je posle drugog svetskog rata ovu banju posetilo 2.000 pacijenata.

Poluotvoreni bazen ispunjen lekovitom Prolom vodom

– Sam razvoj Prolom Banje je zasnovan na jedinstvenoj Prolom vodi, koja je dar prirode, jer je posebnog sastava. U pitanju je visoko alkalna voda čija je pH vrednost od 8,8 do 9,2, ona je i oligomineralna, tj. kod nje su minerali u maloj koncentraciji koji neopterećuju organizam. Ispijanjem ove vode osim što se organizam hidrira, spiraju se i sve štetne materije iz tela, a u kombinaciji sa banjskim terapijama u okviru medicinskog bloka i spa centra preveniraju se i leče određena obolenja – rekla nam je Marina Cvetković.

Otvoreni bazen u Prolom Banji

Prema rečima našeg vodiča kroz Prolom Banju pre svega su to gastroenterološka obolenja, smanjuje se želudačna kiselina, sprečava se nastanak kamena u bubrezima i žučnoj kesi, a u kombinaciji s blatom leče se reumatološka i kožna obolenja: psorijaza i različiti ekcemi.

Prolom Banja

– Istakao bih da se terapije u našoj banji izvode svakodnevno i da nema pauze vikendom ili praznikom, nego se radi čitavih 365 dana u godini. Ono što je takođe specifično da su lekari našim gostima na raspolaganju 24 časa, tako da u svakom trenutku mogu da priskoče u pomoć, ukoliko je ona potrebna – uverio nas je Marko Gašić, direktor marketinga AD „Planinka“ u čijem su sastavu Prolom i Lukovska Banja.

Knajp staza u velnes centru Prolom Banje

Pored komercijalnih gostiju iz naše zemlje i inostranstva, preko PIO fonda dolaze i penzioneri koji ovde osim smeštaja i punog pansiona imaju lekarski pregled i dve do tri terapijske procedure. Zanimalo nas je kakva su iskustva sa vaučerima.

Mesto za sunčanje i odmor - terasa poluotvorenog bazena Prolom Banje

– Vaučeri Republike Srbije su veliki podsticaj i benefit za srpske turiste. Velika je pomoć što se gosti lakše odlučuju da krenu u posetu srpskim banjama. Mi smo od početka u toj akciji maksimalno učestvovali, čak je Prolom Banja bila među prva tri turistička mesta u Srbiji za koju se naši turisti odluče da uzmu vaučer – otkrila nam je Marina Cvetković.

I nije ni čudo, jer je Prolom Banja zaista jedno lepo mesto. Za ljude iz ravnice ili gradova ona predstavlja pravu oazu mira i odličnu destinaciju za odmor. Ko voli vodu u ovoj banji imaće priliku da se nauživa – kompleks otvorenih i zatvorenih bazena sa velnes i spa saržajima i izbirljivima će biti sasvim dovoljan. A činjenica da se u svakom bazenu nalazi lekovita Prolom voda je kao šlag na torti.

Jutarnje vežbanje u Prolom Banji koje uvek vode terapeuti

– Na izvoru Prolom vode naši gosti sa čašom vode počinju svoj dan. Potom u osam sati svakog jutra sledi jutarnja gimnastika sa našim fizioterapeutom. Kasnije u podne imamo i kinezi terapiju u bazenima sa Prolom vodom koju takođe vodi fizioterapeut, to su vežbe prilagođne različitim uzrastima. Ali to naravno nije sve što pružamo u našim velnes i spa centrima – mi našim gostima na preko 2.000 kvadrata na tri nivoa nudimo bazene na otvorenom, poluotvoreni i zatvoreni bazen. U velnes delu se nalazi i poseban bazen sa slanom Prolom vodom, gde gosti mogu da uživaju kao da su na moru. To sve prati veliki broj različitih vrsta sauna i slanih soba. Izdvojila bih i masažu, magični dodir gde kombinujemo zlatne ruke naših terapeuta sa lekovitim Prolom blatom – uputila nas je Marina Cvetković.

Vežbanje u bazenu sa Prolom vodom pod nadzorom fizioterapeuta

Velnes centar u Prolom Banji je sinonim za modernu banju, a njegov prijatni ambijent i sadržaji bazirani na lekovitoj Prolom vodi pružaju posetiocima pravu relaksaciju.

–Poseta saunama odlična je za detoksikaciju organizma, ali se preporučuje samo odraslim osobama koje nemaju proširene krvne sudove i problema sa krvnim pritiskom. Istakao bih da saune nisu za decu. Infracrvena (infrared) sauna se preporučuje onima koji ne podnose visoke temperature koje su u finskoj sauni i parnom kupatilu. Ona je izuzetno dobra za ubrzavanje cirkulacije, opuštanje mišića, ali i kao pomoć u otklanjanju ožiljaka, strija i celulita. Dok slanu sobu preporučujem svim onima koji imaju alergije, bronhitis, u njima je blagotvoran boravak i deci koja imaju ovakve probleme – objasnio nam je fizioterapeut Stefan Zdravković.

Misli se na svaki detaj u Prolom Banji da bi ona zaista bila mesto odmora i relaksacije

Svedoci smo da ovde ne dolaze samo ljudi koji imaju problema sa zdravljem, nego i mnogi koji žele da se odmore i relaksiraju. Videli smo dosta mladih parova sa decom, pa je zgodno znati da postoji i igraonica za decu sa animatorima.

– No, svakako to nije sve, osmislili smo i šumski velnes – organizovane šetnje sa našim terapeutima po stazama zdravlja Radan planine. Često gosti kažu da se i pored šetnje po šumama i hodanja po stepenicama ovde u banjskom kompleksu ne osećaju umorno. Zna se da su u ovim krajevima boravili Kelti koji su smatrali da na prostoru Balkana postoje i energestski meridijani. Prema tim saznanjima jedan od njih prolazi preko Topličkog i Jablaničkog kraja preko Radan planine. Možda je to objašnjenje zašto ovde ima mnogo sunčanih dana, zašto je gostima prijatno i zašto se ne osećaju umornim – otkrila nam je Marina Cvetković.

Jedno od mesta gde se moze tihovati i meditirati u Prolom Banji

Ukoliko meditirate shvatićete da je ovo mesto dobro i za meditaciju. U ovom ambijentu se brzo i lako uspostavlja veza sa sobom, oseća mir, a dobro raspoloženje traje i nakon odlaska iz banje. Tim lepim utiscima doprinosi trud svih koji su zaduženi za goste, od kuvara u restoranu, recepcionera, baštovana, fizioterapeuta i lekara do sobarica – svi vas ovde dočekaju s osmehom i čine sve da vam boravak bude prijatan. Listom su svi ljubazni, predusretljivi, ali nenametljivi. Zato gosti dolaze, ali se i vraćaju, a to je san svih turističkih poslenika – da im se gost vrati, jer je uživao ne samo u lepom mestu, nego i u uslugama koje su mu pružene. I mi divne utiske nosimo i već znamo da ćemo sigrno doći opet!

M. Stojanović

Foto: V. Jovanović, M. Jablanov

Izvor: Radio Subotica