Parče raja s Kosmaja

Na 40 km od Beograda, kod Mladenovca na Kosmaju nalazi se etno selo Amerić. Ukoliko se uputute u ovaj kraj, nećete se pokajati: uživaćete u prelepom šumadijskom ambijentu, imati mogućnost da spavate u staroj srpskoj kući na slamarici, nepce će vam golicati pite spremljene na starinski način od ručno pravljenih kora, čekaće vas odlična domaća kuhinja… Ali i ne samo u to, ljubazni domaćini, porodica Vujčić će se potruditi da vam boravak bude prijatan i da se osećate kao da ste se vratili u detinjstvo.

– Dok sam bio dete leta sam provodio kod bake i deke. Voleo sam da vreme provodim na selu, uživao sam kao i sva deca u slobodi koju sam imao, u druženju, jer smo se leti tu sjatili s raznih strana. Moji su imali konje, krave i sve ostale životninje koje jedno seosko domaćinstvo ima. Igrao sam se s njima, trčao bosonog, spavao na slamarici – započeo je svoju priču vojni pilot u penziji Dragan Vujčić, sada ugostitelj – Ta lepa sećanja na bezbrižno setinjstvo su ostala, pa kada smo supruga i ja osnovali porodicu i postali roditelji četvoro dece, želeli smo da naša deca osete sve ove blagodeti života na selu, naročito sada kada imamo i unuka.

Dragan Vujčić, vojni pilot u penziji sada je ugostitelj

Složna i vredna porodica Vujčić kupila je seosko imanje koje ima potok, malo šume, livadu… Mali raj. Prvobitno je sve zamišljeno da bude za porodicu i prijatelje, da deca osete tu lepotu boravka u prirodi. Da osete kakav je doživljaj spavati na slamarici koja miriše na poljsko cveće, da se igraju sa životinjama, da uživaju u zdravoj seoskoj hrani, da pojedu jagodu ili krušku koju su sami ubrali ili povrće koje su sami zasadili…

No, kogod im je došao, širio je priču dalje o tome kako je tu lepo, tako da su postali ugostitelji. Napravili su manjež, podigli štalu, tor za koze i ovce… Kuću za odmor su bržljivo opremili da bude baš onakva kao iz njihovog detinjstva, a opet dovoljno komforna i prijatna za savremenog gosta.

– Mislim da smo uspeli u tome, jer i stariji i mlađi gosti pronađu nešto, neki detalj koji im budi uspomene – nastavio je Vujčić – Naši smeštajni kapaciteti nisu veliki, imamo dve sobe s bračnim krevetima i jednu četvorokrevetnu s krevetima na sprat, koju deca najviše vole. Osim toga naši gosti mogu da uživaju u pravoj domaćoj hrani, mogu da jašu konje, da se bave streličarstvom…

Cilj im je da se napravi edukativni kamp za decu, oko toga imaju punu podršku Regionalnog centra za talente iz Beograda, kao i da se napravi rekreativna nastava. Želja je da i deca iz dijaspore dođu, da osete lepotu boravka na selu, da budu u kontaktu sa svojim vršnjacima i bolje savladaju maternji jezik. Takođe okolina Mladenovca nudi i druge turističke sadržaje: dva jezera, Markovaćko i Rabrovačko, manastir Pavlovac, arheološko nalazište Jablanica…

– Nekada sam kao izviđač boravio u prirodi, spavao u šatoru… Uveče smo uz gitaru i pesmu pored logorske vatre osetili prve ljubavne iskrice – priseća se Dragan Vujčić– Eto to bih želeo da i današnja omladina oseti, da ima ta lepa iskustva iz kojih posle mogu da se izrode divna prijateljstva i ljubavi.

Bivši pilot, a sada ugostitelj Dragan Vujčić očekuje da se još neke ideje realizuju kao što je paraglajding, šetnje po okolini, skupljanje lekovitog bilja, obuka u starim zanatima i u spravljanju jela na tradicionalan način. Želja mu je i da napravi bazen koji će se uklopiti u okolinu. Time bi i probirljivom gostu boravak bio potpuno uživanje.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: T. Karajanov, Mariniranje