macja kandza

Biljka za XXI vek

Poznata je pod imenom uña de gato – odnosno mačja kandža, jer ima hvataljke u obliku mačjih kandži. Ova drvenasta biljka dolazi iz tropskih šuma Perua, gde se već vekovima tradicionalno koristi. Ona može da naraste do 30 metara, ima divne žute cvetove, ali za izradu lekovitih preparata koristi se njena kora ili koren. Spektar njenog delovanja je veoma širok, pa zato spada među sedam najprodavanijih biljaka u južnoj i srednjoj Americi. Smatra se da je ovo biljka za XXI vek!

– Poznato je da mačja kandža je povećava energiju i izdržljivost kod bolesnika. Odlična je terapeutska pomoć za osobe preosetljive na lekove, kao i za sve one koji su mentalno i fizički premoreni od previše aktivnog i stresnog stila života – rekla nam je farmaceutkinja i homeopata Snežana Mitrović iz „Eterre”.

Blagodeti koje donosi ova biljka iz amazonskih prašuma i tropskih šuma južne i srednje Amerike su inicirale i niz kliničkih istraživanja.

– Sada znamo da mačja kandža povećava brzinu oporavka mukoznih membrana (membrana sluzokože), naročito u crevnom traktu, pa je korisna kod gastritisa, čira na dvanaestopalačnom crevu, kod ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti i sindroma propusnih creva – rekla nam je Snežana Mitrović i nadovezala se – ima snažna antiinflamatorna svojstva (smanjenje bola i otoka) i pomaže u ublažavanju bola i tegoba kod artritisa, osteoartritisa, gihta i drugih upalnih stanja. Potom sprečava agregaciju (zbijanje) trombocita i trombozu, stvaranje plaka na arterijama, snižava krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju pa se preporučuje osobama koje su sklone moždanom i srčanom udaru.

Osim toga ova biljka stimuliše imuni sistem, pa može da se koristi se kod virusnih infekcija: Herpes zostera, Herpes simplexa, Lajmske bolesti, kao pomoć kod AIDS-a. Veoma je dobra i kod sindroma hroničnog umora.

– Poznata je i po tome da ubrzava zarastanje rana, sprečava rano starenje i sanira oštećenja na koži izazvana UV zračenjem. Preporučujem je upravo u ovom periodu, jer nam stiže sezona prehlada, a mačja kandža je dobar čuvar zdravlja, pošto podstiče naše odbrambene moći – istakla je Snežana Mitrović iz novosadske „Eterre”.