Koljivo od isklijalih zrna pšenice

Žito ili koljivo je jedan od važnih simbola slave i Božića. Kada se zrno pšenice stavi u zemlju, ono proklija, oživi... Zato i predstavlja večni život – odnosno životni ciklus koji se stalno obnavlja. Ono se ne priprema u slavu našeg zaštitnika ili sveca, nego u znak sećanja na one  koji su nam život dali. Spravlja se da bismo se povezali sa našim precima i da bismo im odali zahvalnost, jer da nije bilo njih, ne bi bilo ni nas. Praveći s ljubavlju žito za našu porodicu i potomke, mi se na taj način sećamo svih onih koji su nam dali život - naših predaka.

Pre nekoliko godina sam od koleginice fotoreporterke Saške Erak dobila organski gajeno žito. Bilo je to pred Đurđevdan, slavu moje porodice. To je bio pravi izazov za mene, jer mi je bilo nekako žao da to tako brižljivo gajeno žito stavim u lonac i skuvam… A i kako bi na taj način pripremljeno žito, moglo da bude simbol večnog života?!

Palo mi je na pamet da od proklijalih zrna pšenice probam da napravim slavsko žito. Razmišljala sam kako to najbolje da uradim, pa sam zamolila Sašku za savet kako da proklijam pšenicu i što je najvažnije - upustila se u avanturu...

Neverovatno, bilo je jednostavnije nego što sam mislila, a rezultat je bio fantastičan!

Bila sam opčinjena ovim čudom. U međuvremenu sam pročitala da proklijalo zrno pšenice ima veće nutritivne vrednosti od običnog zrna. Tako sam saznala da recimo gvožđa i kalijuma ima skoro dvaput više, a da vitamina E ima 7,6 puta više, dok folne kiseline ima više čak 412 puta! Prosto je zadivljujuća ta promena kada ovom malenom zrnu udahnemo život! Zato se pšenica i klija za Božić. No, mi smo od tog božićnog žita napravili ukras, a suštinu izgubili! A poruka je jasna i jednostavna: da bi trebalo da jedemo te klice, da bismo bili zdravi!

Ovaj recept je imao i svoju TV premijeru u „Nininim mustrama“ i bio veoma pohvaljen od gostiju u emisiji.

Posle toga sam isprobla organski gajenu speltu umesto pšenice. Moje iskustvo je dobro, a sam ukus se nije promenio. Tako da svi oni koji imaju problema s pšenicom, mogu da isklijaju speltu na isti način kao pšenicu i da s njom spreme koljivo.

Ono što je važno da se kaže je da vam za ovakvo spremljeno žito treba 5 do 6 dana. Nije komplikovano i nije gnjavaža, samo je bitno da se na vreme počne.

Prve večeri sam odmerila pola kilograma, sipala u poveću teglu i potopila žito u vodu. Ostavila sam da stoji 24 sata. Tada sam ga procedila i ostavila na sobnoj temperaturi da klija. S vremena na vreme sam ga protresla, da se gornji sloj ne bi sušio i da bi pšenica jednako klijala.

Posle 24 sata sam ga nalila vodom, procedila, proprala pod mlazom vode i vratila u teglu. Klice su se već pojavile.

Postupak sa ispiranjem žita sam ponovila i u naredna 2 dana i tada je zrno bilo spremno da od njega napravimo slavsko žito. Važno je da zrno bude mekano, klica dugačka oko 1 centimetar, a kada ga probate ukus bude sladak.

Mere u receptu su okvirne, jer puno toga zavisi od ukusa.

sastojci:
• 500 g organski gajene pšenice
• 250 do 300 g mlevenih oraha
• 200 g meda
• 1 kruška (nije obavezan sastojak, ali je lep)
• 1 kašičica cimeta
• 1/4 narendanog muskatnog oraščića
• 10 zrna crvenog bibera
• 1 šaka suvog grožđa

Proklijalo žito se samelje na mašini za mlevenje mesa. Kruška i med mogu da se izmiksaju u blenderu ili da se kruška jednostavno izgnječi viljuškom i pomeša sa medom. Kruška nije obavezan sastojak, ali daje dobar ukus, ako se ne stavi, onda bi trebalo povećati količinu meda.

Zatim se dodaju začini, meveni cimet, musaktni oraščić i mleveni crveni biber. Suvo grožđe se sitno isecka i pomeša sa žitom. Dodaju se mleveni orasi i žito se malo meša da bi se sastojci sjedinili. Po potrebi se doda još meda ili nekog drugog sastojka.

Ovo žito može da se sprema i bez meda, sa sušenim voćem - urmama i suvim grožđem, ali bi trebalo dodati još jednu krušku na ovu količinu da masa ne bi bila presuva.

Može da se čuva u frižideru do nedelju dana, mada, sam jednu teglicu nehotice gurnula u ćošak frižidera i otvorila posle 6 nedelja – žito je bilo odličnog ukusa, a ja kasnije nisam imala nikakvih tegoba!

Ovaj recept neka bude samo osnova da vi napravite kombinaciju sastojaka i ukusa koja vam se najviše dopada. Upustite se u avanturu i uživajte u rezultatima!