Američka pita
• 3 šolje gl. brašna
• 1 kašika soli
• 3 kašike šećera
• 250 g putera
• 6 kašika hladne vode
fil:
• 8 jabuka
• 2 kašike prezli
• 3/4 šolje smeđeg šećera
• 2 kašike cimeta
gornji sloj:
• 100 g prezli
• 1 šolja žutog šećera
• 125 g putera
Umesiti testo od brašna, soli, šećera, putera i vode. Prvo izmešati suve sastojke, pa dodati puter isečen na listiće i malo vode.
Staviti testo u frižider da odstoji oko pola sata.
U međuvremenu oljuštiti i narezati jabuke na kockice.
Izmešati žuti šećer, mrvice i cimet, pa posuti ovom smesom jabuke i dobro ih promešati.
Za gornji sloj u drugoj posudi pomešati prezle i žuti šećer.
Istanjiti testo na veličinu pleha (najbolje okrugli plići pleh) i pažljivo ga prebaciti u pleh tako da oko 3cm testa visi preko ivice. Jabuke raporediti po testu i posuti već pripremljenom smesom od šećera i mrvica. Po tome iseći tanke listiće putera tako da prekrije kolač. Višak testa palcem i kažiprstom umotati oko pite da izgleda kao pletenica.
Peći u zagrejanoj rerni oko 45 minuta na od 180°C.