Kulinarije

Američka pita

americka pita

Američka pita

• 3 šolje gl. brašna

• 1 kašika soli

• 3 kašike šećera

• 250 g putera

• 6 kašika hladne vode

fil:

• 8 jabuka

• 2 kašike prezli

• 3/4 šolje smeđeg šećera

• 2 kašike cimeta

gornji sloj:

• 100 g prezli

• 1 šolja žutog šećera

• 125 g putera

Umesiti testo od brašna, soli, šećera, putera i vode. Prvo izmešati suve sastojke, pa dodati puter isečen na listiće i malo vode.

Staviti testo u frižider da odstoji oko pola sata.

U međuvremenu oljuštiti i narezati jabuke na kockice.

Izmešati žuti šećer, mrvice i cimet, pa posuti ovom smesom jabuke i dobro ih promešati.

Za gornji sloj u drugoj posudi pomešati prezle i žuti šećer.

Istanjiti testo na veličinu pleha (najbolje okrugli plići pleh) i pažljivo ga prebaciti u pleh tako da oko 3cm testa visi preko ivice. Jabuke raporediti po testu i posuti već pripremljenom smesom od šećera i mrvica. Po tome iseći tanke listiće putera tako da prekrije kolač. Višak testa palcem i kažiprstom umotati oko pite da izgleda kao pletenica.

Peći u zagrejanoj rerni oko 45 minuta na od 180°C.

Comments are closed.