AROMATERAPIJSKA POMOĆ KUĆNIM LJUBIMCIMA

Etarska ulja kao podrška

Naši mali četvortonožni prijatelji nam donose radost, čine nam život sadržajnijim i bezuslovno nas vole. Svoju ljubav prema njima iskazujemo tako što se brinemo o njima. Vodimo računa o njihovoj ishrani, higijeni, a naravno brinemo se i za njihovo zdravlje. Kao što za sebe biramo ono što smatramo da je najbolje, tako to neretko činimo i za svoje kućne ljubimce. Jedna od metoda holističkog pristupa zdravlju je aromaterapija ili terapija etarskim uljima biljaka.  

– Čulo mirisa je veoma važno među životinjama, čak se i mi, ljudi, koji u broju mirisnih receptora veoma zaostajemo za njima, neprestano služimo ovim čulom, mada nam se ono skoro čini nevažnim u odnosu na čulo vida i sluha. Naši kućni ljubimci psi i mačke su takođe veoma osetljivi na mirise, kod pasa je čulo mirisa 100.000 puta jače razvijeno nego kod čoveka, jer psi imaju preko 200 miliona receptora za miris, dok mačke imaju 19 milona. Poređenja radi trebalo bi reći da čovek ima 5 miliona receptora za miris – otkrila nam je farmaceutkinja Snežana Jović, koja je pored svog osnovnog znanja neguje holistički pristup kao homeopata, aromaterapeut i ajurvedski konsultant.

Brojna istraživanja su potvrdila da je ovo čulo kod pasa razvijenije u odnosu na druga čula. Ono što je takođe važno reći da što je njuška duža – to je i bolje čulo mirisa, zato je slon životinja s najboljim čulom mirisa. Naime slon ima preko 2.000 mirisnih gena, dok su psi odmah iza njih ali sa oko 1.200 mirisnih gena, slede ih oposumi, goveda, miševi, konji... Ukoliko sve ovo znamo i ako imamo kućnog ljubimca veoma je bitno kakve mirise koristimo u našem domu.

– Naši ljubimci imaju veoma osetljiv njuh i zato postoje etarska ulja koja ne bi trebalo da koristite. Prema iskustvu poznatih svetskih aromaterapeuta to su pre svega etarska ulja citrusa, yilang- yilanga, bergamota, njih nemojte da stavljate u difuzere za osvežavanje prostora. Pravilo je da posle upotrebe fotosenzibilnih etarskih ulja, a tu spadaju i citrusi, ne bi trebalo se izlagati suncu – to važi kako za ljude tako i za životinje. Takođe budite veoma oprezni kada koristite etarska ulja cimeta, karanfilića, origana, čajnog drveta, mente, jer ona mogu biti toksični ako se koriste u prekomernoj količini. Uvek imajte na umu da je njihovo čulo mirisa mnogo osetljivije nego vaše i da su oni sposobni da detektuju mnogo manje koncentracije mirisnih molekula nego vi – upozorila je Snežana Jović.

Upotreba aromaterapije kod životinja zasniva se na konceptu holističkog pogleda na tretman, percepciji Univerzuma i životinje kao harmonične i nedeljive celine.

– Kao i kod čoveka holistički pristup zdravlju ima za cilj dobrobit celokupnog bića, ne ograničavajući se na simptome bolesti. Zasniva se na pretpostavci da telo, um, emocije i duh čine nedjeljivo jedinstvo i da neravnoteža na jednom od ovih nivoa prouzrokuje bolest. No, istakla bih da aromaterapija, kao komplementarna holistička terapija, ne zamenjuje konsultacije sa veterinarom. Ono što bih takođe rekla je da holističke terapije imaju brz i efikasan učinak na životinje, jer one imaju mnogo razvijenije čulo mirisa od ljudi i veoma dobro reaguju na tretman – objasnila je Jovićeva.

Ukoliko želite da nešto naučite svog psa Snežana Jović preporučuje da razredite jednu kap etarskog ulja mente u tri kapi biljnog ulja od semenki grožđa. Stavite jednu kap ove mešavine na sredinu temena psa pre početka dresure. Da biste otklonili miris psa ili mačke u napravite mešavinu od šest kapi eteričnog ulja čempresa i 3 kapi eteričnog ulja lavande sa jednom supenom kašikom destilovane vode. Sipajte ovu mešavinu u rasprskivač i poprskajte ljubimca najviše dva puta dnevno zaštitivši mu oči.

Drugo čulo koje je veoma izraženo kod naših kućnih ljubimaca je čulo sluha. U odnosu na ljude psi čuju zvuke na četiri puta većoj razdaljini od nas. Čuju zvuke viših frekvencija od nas, a i bolje razlikuju zvuke. Uši mačaka jedinstveno su dizajnirane da privlače zvuk u ušni kanal, omogućavajući im da čuju razne udaljene zvukove, poput miša koji šapuće u grmu udaljenom 20 metara.

Ipak dok prosečan čovek čuje zvukove od 20 do 20.000 Hz, mačka čuje do 50.000 Hz, a pas čuje zvukove od 20 do 65.000 Hz. Trebalo bi imati na umu da za naše ljubimce visokofrekventni zvuci, kao oni iz usisivača i drugih kućnih aparata, mogu biti neprijatni ili čak bolni. Zanimljivo je da je sposobnost sluha bolja je kod rasa pasa sa uspravljenim ušima.

Vatromet i petarde su izvor velikih trauma ne samo kod kućnih ljubimaca, nego i svog životinjskog sveta

Kada sve to znamo – onda bi nam trebalo biti jasno zašto zvuci petardi i vatrometa, koje oni čuju mnogo jače od nas, izazivaju toliki strah i traume kod naših malih prijatelja i ne samo kod njih ceo živi svet se trese od straha zbog ovih zvukova. Zapanjujuć je podatak da zbog petardi i vatrometa u Srbiji preko 5.000 pasa strada od srčanog udara tokom godine, a najviše u ovom periodu. Zapitali smo se da li postoji aromaterapijska pomoć kako bismo mogli da smirimo naše ljubimce za vreme ovih traumatičnih događaja za njih.

– Kapnite jednu kap eteričnog ulja lavande na glavu životinje razblaženu u baznom biljnom ulju slatkog badema (tri kapi lavande u 10 kapi bademovog ulja). Masirajte jednom dnevno u trajanju od 30 dana. Isto to možete da uradite i sa uljem yilang- yilanga, koje takođe razredite u baznom ulju.

Ako prvi put koristite etarsko ulje, uvedite ga psu u malim količinama ili ga razredite (pomešajte ga s baznim uljem – uljem od koštica grožđa, kokosa ili uljem od slatkog badema) da biste proverili da li ih to uznemirava. Pas to pokazuje dahtanjem, slinjenjem ili cviljenjem. Za smirenje možete kstaviti čisto eterično ulje lavande – ali samo kap do dve na krevet životinje ili mesto gde spava. Nemojte koristiti eterična ulja kod ljubimaca koji imaju epileptične napade. Uvek imajte na umu da kod upotrebe etarskih ulja manje je više – istakla je farmaceutkinja, homeopata i aromaterapeut Snežana Jović.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: M Stojanović, Pixabay, Freepik

Balzam za šapice