Dobro pamćenje i bistar um uz brami

Postoje biljke koje nam pomažu da lakše i brže pamtimo, a jedna od takvih je brami (Bacopa monnieri). To je vrsta puzavice koja je vekovima poznata u indijskoj tradicionalnoj medicini kao uspešno sredstvo za stimulisanje mozga i podmlađivanje organizma. Zamolili smo Snežanu Jović, farmaceutkinju, homeopatu, floriterapeuta, a pre svega veliku poznavateljku biljaka i njihovih svojstava da nam nešto kaže o ovoj biljki iz dalekih krajeva koja ima izuzetna svojstva:

- Brami neizostavno ide uz ašvagandu, zajedno su idealan par. Ašvaganda umiruje, a ne uspavljuje u toku dana, ali posledica stresa je i smanjena koncentracija, zaboravljanje, zabrinutost, osećaj da nam stvari izmiču iz ruke i da ne pamtimo dobro. Brami zajedno sa ašvagandom smanjuje nivo kortizola, odnosno redukuje stres. Smanjuje apetit.

• Šta još može da se kaže za brami?

- Brami je pravi tonik za mozak, poboljšava sve kongitivne funkcije, posebno da zapamtimo ono što smo sad naučili, tako da ga često koriste studenti. Mogu ga koristiti svi uzrasti, od dece do poznih godina. Smatra se da brami balansira gamaaminobuternu kiselinu (GABA) i glutamate u mozgu i time poboljšava intelektualnu funkciju i može da smanji deficit poremećaja pažnje. Ono što je interesantno, brami ulje pomaže i ako ga utrljate iza ušiju, na teme, velike zglobove i tabane da smanjite glavobolju ili razbistrite um.

• Osim poboljšavanja pamćenja i smanjivanja stresa, da li brami može da pomogne i kod nesanice, baš zbog tog antistres dejstva?

- Da, poboljšava i kvalitet spavanja, a možete ga piti ili masirati teme ili staviti u toplu kupku pre spavanja. Takođe, podstiče rast kose, sprečava svrab kože temena, smanjuje perut. Poboljšava pokretljivost zglobova i smanjuje bol. Odličan je za kožu, suvu kožu sa ekcemima, osip od pelena kod beba, upaljenu i crvenu kožu. Zaista vredi da pokušate da probate nešto novo!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: pixabay, https://eterra.co