Najava Mariniranje vino PEXELS

Merlo

Merlo iz Mačkovog podruma

Pisanje o vinu slično je pisanju o knjigama. Da bi prikazi o njima bili verni, treba ih pročitati, pažljivo i polako, ponekad i više puta. Pisati o našim vinima je sve zanimljivije, jer ih je sve više i sve su bolja. „Izdavači” su sve brojniji, a njihova produkcija takva da je sve teže biti aktuelan i „iščitati” dela na vreme.

Posle višedecenijske kome, naše vinogradarstvo i vinarstvo brzo se oporavlja, niču moderni vinogradi i podrumi, u kojima se, primenom najnovijih svetskih saznanja, rađaju pića koja na najlepši način potvrđuju da smo istinska domovina vina i sastavni deo antičke kule vinove loze.

Pred nama je, sada već te daleke 2008. Godine, bio „merlo”, suvo crno vino, tadašnji prvenac „Mačkovog podruma” u Irigu, vlasništvo Save Jojića. Na najlepšim potesima Fruške gore granaju se njegovi vinogradi poznatih svetskih sorti, ali i domaćih. Merlo koji smo tada „čitali” govorio da će se o vinima iz „Mačkovog podruma” tek čuti...

Uočen je svojevrstan i bogat stil autora, jedinstven u našem vinarstvu, koji je od poznate i raširene sorte uspeo da stvori vino koje se razlikuje od merloa na koje smo navikli. Priznaćemo, i mi smo posle prvog gutljaja bili zbunjeni, pomislili smo da se radi o prerano otvorenoj flaši - šilježetu, kako bi rekao dr Vlada Kovač za crna vina poznatih sorti koja nisu dovoljno odležala da bi dosegla svoj vrhunac.

Sava Jojić je, baš suprotno, uspeo da kreira merlo koji se pije mlad, koji krase svežina i mirisi i ukusi voća. U svetu su to sve traženija vina, podmlađuju svaki mali ili veliki meni. Sa svakom čašom tog pića unosimo toliko potrebnog i blagotvornog letnjeg sunca u naše tmurne i maglovite jeseni i zime.

Jojićev mladi merlo je delikatan i intrigirajući, živahan i primamljiv, sa blizu 13,5 odsto alkohola i oko 30 grama ekstrakta. Boja rubina poseduje lep intenzitet, karakterističan za mlado vino. Miris je sortni, po zrelim divljim trešnjama, šljivama i dudovima. Tanini su dozreli i meki, a ostatak neprevrelog šećera, u granicama za suva vina, taman je dovoljan da vinu da željenu oblinu i eleganciju.

Savet: bocu otčepiti tek u trenutku služenja.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, M. Jablanov