Uncategorized

Broj 4

Broj 4

U kundalini jogi imamo 10 tela od kojih su tri tela uma. Broj 4 je neutralni ili meditativni um koji balansira negativni i pozitivni um. Čovek koji ima razvijen meditativni um je veoma intuitivan, dobro zna šta i kada treba da radi, ume da sluša, ume da daje savete kada to traže od njega. Klјučna fraza za četvrto telo je molitva, a pitanje „Dozvolјavam li ja sebi da budem meditativan i intuitivno balansiran?“

Izazov: kada vam je broj 4 na poziciji izazova (broj duše, karme i puta) vi ste često tvrdoglavi i nepokoleblјivi. Ne želite da se menjate, možete biti egoistični, volite da se prepirete sa drugima, volite da izazivate lјude, volite druge da izbacujete iz balansa.

Snaga: kada vam je broj 4 na poziciji snage (broj dara i sudbina) onda imate urođenu sposobnost da balansirate pozitivno i negativno. Unosite stanje ravnoteže u svom okruženju, intuitivni ste i skromni i umete drugima da nenametlјivo pomognete. Nalazite zadovolјstvo u pomaganju i služenju drugima. Kada je četvrto telo balansirano onda su pozitivni i negativni um u ravnoteži.

Problem broja 4: Vaša najveća želјa je da budete u balansu sa svojim unutrašnjim i spolјašnjim svetom, a rešenje za vas je meditacija. A zašto nam je potrebna uopšte meditacija? - Zbog naše podsvesti: ona je kao mala kamera koja stalno snima sve što se dešava sa nama. No, mora nekad i da se pogleda šta je snimila kamera i obično je to noću dok spavamo kroz snove. Svest spava, a podsvest radi. Meditacija takođe čisti našu podsvest. Često se dešava da lјudi počnu da rade na sebi, prvo im se jako sviđa, brzo osete rezultate (posebno u meditacijama kundalini joge) ali onda krene neki unutrašnji (podsvesni) otpor. Podsvest baš i ne želi da čeprkate po njoj. Nauka joge kaže da je za dostizanje želјenih efekata meditacije neophodno raditi svakodnevno.

Kundalini učiteljica Danica Cvetković preporučuje šabad kriju, a ona se nalazi na ovom linku

 Foto: Pixabay, Pexels