Budi svoj reci NE: problem zavisnosti

Kome se obratiti

– Zašto mladi probaju psihoaktivne supstance? – Zato što su oko njih! Kada se pitamo zašto adolescenti ne probaju neku drugu vrstu inspiracije – prosto se nameće odgovor zato što je im droga lako dostupna – ukazala je Dragana Bajatović, pedagog gimnazije „Svetozar Marković“ iz Novog Sada.

Mladi ne veruju da postoje rizici, jer često imaju (lažan) osećaj sigurnosti i neranjivosti... Niko ne priželjkuje da bude zavisnik, ali se to mnogima koji su ekperimentisali sa psihoaktivnim supstancama ipak desi. Stručnjaci smatraju da manje rizične supstance mogu da pripreme teren za isprobavanja nekih rizičnijih supstanci i ističu da je veoma važno i koliko su mladi tokom odrastanja stekli određene socijalne veštine koje im pomažu da u svakom momentu odbiju taj rizični pritisak vršnjačke grupe.

– Zadatak roditelja i nastavnika i profesora je da prenesu poruku mladima da odbiju svaki pokušaj nagovaranja da se uzme neka psihoaktivna supstanca. To danas nije nimalo lako, jer je mnogo više droge prisutno. Mi sada imamo oko petsto različitih psihoativnih supstanci, čak i u takvim oblicima kojima deca mogu biti izložena mimo svoje volje i to je zadatak roditelja da im objasne bez puno detalja о tome kako se nabavljaju, zovu u slengu ili uzimaju. Zato je i važna edukacija roditelja i posećivanje tematskih roditeljskih sastanaka koji postoje u osnovnim školama – objasnila je doc. dr Snežana Ukropina, specijalista socijalne medicine i šef Odseka za zdravstveno vaspitanje i organizaciju zajednice Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine (docent na Katedri za socijalnu medicinu i zdravstvenu statistiku Medicinskog fakulteta u Novom Sadu).

Zato je veoma važno, prema rečima dr Ukropine da roditelji posmatraju svoju decu. Znaci za uzbunu mogu da budu ako naglo menjaju ponašanje, promene prijatelje ili se povlače u sebe, ako počnu da lažu i ne poštuju dogovore i ograničenja ili beže iz škole. Dragoceno je da roditelji znaju kakvo je to društvo i da li se mladi u njemu ponašaju tako da podstiču rizično ponašanje. Roditelj ima pravo i obavezu da objasni detetu da je dobro da se distancira od takvog društva.

– Pratite izgled dece, raspoloženje, gledajte im u oči: da li su mutne, kakve su zenice... Povežite se sa prijateljima dece i njihovim roditeljima. Kada deca počnu da izlaze, važno je da se uspostavi običaj da se jave gde su, s kim su i koliko planiraju da ostanu na tom mestu – posavetovala je dr Ukropina.

Kada roditelji primete da se nešto dešava s njihovim detetom oni se pitaju kome da se obrate? Koja je to prva stanica?

– Kada dođu kod nas u školu obično je na njihovim licima nemoć, neverica i krivica. Oni postavljaju pitanje da li su krivi, da li su loši roditelji, da li je do njih, do škole, društva. Kada se roditelj nađe u toj situaciji oprhvan stidom, krivicom i brigom za svoje dete teško je da racionalno donese pravu odluku. To nije problem gde oni treba da budu sami: kako da zaštite svoju decu i kako da im pomognu na najjednostavniji način – rekla nam je Dragana Bajatović, pedagog gimnazije „Svetozar Marković“ iz Novog Sada.

Osnovna poruka svih stručnjaka je da se vrata doma ne smeju zatvoriti i da deca u svojoj porodici imaju primarno utočište, to je jako važno.

– Poručila bih roditeljima da ukoliko se suoče sa zavisnošču ili posumnjaju na neko rizično ponašanje potraže pomoć, jer ona postoji. Pomoć je izabrani lekar vašeg deteta gde možete da se raspitate koje su vam strategije na raspolaganju. Pomoć je saradnja sa svim onima koji su obučeni, u krajnjem slučaju pomoć je i dogovor sa organima sudstva u pogledu prinudnog lečenja kad se dotle dođe. Osnovno je potražiti pomoć na vreme. Naš Institut za javno zdravlje Vojvodine na svom sajtu ima informativnih sadržaja za roditelje  – predložila je dr Snežana Ukropina.

Zapitali smo dr Reginu Ristić iz novosadske Laboratorije „Biotest“ da li se u našim laboratorijama mogu testirati i kakvi su to testovi:

– Prisustvo droge detektuje se preko urina. Testirati se može u bilo koje doba dana i jedino je važno da se ne uzima veća količina tečnosti i kolači od maka da se ne bi dobio lažan nalaz. To su ti brzi, imunohromatografski testovi, koji su najzastupljeniji. Najčešće se testiraju adolescenti na marihuanu i preporučuje se da se uzimanje uzorka urina radi u prisustvu roditelja da ne bi došlo da zloupotrebe. Naime, zavisnici su često skloni da razblažuju uzorak, ili ga zamenjuju da bi rezultati na prisustvo droga bili negativni.

Ono što je bi trebalo istaći da roditelji ne guraju problem pod tepih i da se na prve sumnje jave stručnjacima. Poražavajuć podatak je da je u Novom Sadu prosečna dužina zavisnosti pre javljanja na lečenje 10 godina!

– Adolescentima je mogo toga dostupno, a mi im moramo pomoći da pronađu pravi izbor, da im dozvolimo da se iskažu, da im sopstvenim primerom pokažemo, da im ukažemo da je prihvatanje droge intolerancija na druge ljude, na život sam. Da im kažemo da je droga jedan put kojim se teže ide i retko vraća – istakla je Dragana Bajatović, pedagog gimnazije „Svetozar Marković“ iz Novog Sada.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: V. Jovanović, Pixabay

Projekat „Budi svoj reci NE!” sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Njegov sadržaj ne odražava nužno zvaničan stav sufinansijera.