DIPL. VET. ALEKSANDAR SAVIĆ 2. deo

Mina i Bubi Mariniranje Foto Stojanovic

Ishrana i higijena kućnih ljubimaca

U prеthodnom nastavnku veterinar Aleksandar Savić je davao savete kako da odaberete kućnog ljubimca, ali biste kao odgovorni vlasnik morali da znate i kako da ga hranite i održavate mu higijenu. Mace su tu jednostavnije za svoje vlasnike, jer im osim mesa (ili ribe) ništa drugo ni ne treba, mada i za njih postoji hrana u granulama koja je prema Savićevim rečima sasvim u redu. Kod pasa je ishrana kompleksnija. Zato smo upitali veterinara za savet pri odabiru hrane za pse.

Aleksandar Savić sa svojim psom Encom

– Komercijalna hrana poput granula je napravljena kao kompletan obrok i ovakva hrana vlasnicima olakšava život. Svoje pse hranim granulama, ali sam ih kao kučiće do godinu i po dana hranio kombinovano da bi se ispoljio njihov maksimalni genetički potencijal i zaista sam to i postigao. Istraživanja su pokazala da je „živa“ hrana jako dobra i da tako hranjeni psi nemaju problema sa digestivnim traktom. Ali pošto psi nisu obligatni mesožderi kao mačke, psima bi trebalo svakog dana dati određenu meru proteina, masti, mikro i makro elemenata, pri tom dodati i vlakna što traži znanje, angažovanost i prilično je zahtevno. Razumljivo je da mnogi vlasnici ne mogu time da se bave, pa je zato lakši izbor kupiti granule – jer znate da je vaš ljubimac dobio sve što mu je potrebno u skladu s njegovim uzrastom i građom.

• Da li psima koji jedu granule treba s vremena na vreme menjati tu hranu?

– Ne može se ishrana pasa posmatrati kao sopstvena ishrana polazeći od kriterijuma raznovrsnosti. Hrana se menja u odnosu na uzrast, građu i aktivnost psa – to su glavni kriterijumi. Danas postoji hrana za ekstremno aktivne pse, kao što postoji i hrana za gojazne pse – vrlo je velika ponuda. Hrana je izbalansirana, a od kvaliteta sastojaka zavisi i cena. Pratite svog psa kako se ponaša, kakva mu je dlaka, a pre svega kakva mu je stolica. Ona bi trebalo da bude braon, a što je tamnija to znači da hrana sadrži više mesa. Kod kučića je koliko obroka toliko i stolica, odnosno jedna manje, dok bi odrastao pas trebalo da ima jednu do dve stolice dnevno. Kod starijih pasa koji više nisu tako aktivni jedna stolica dnevno je sasvim u redu. Važno je da stolica psa bude čvrsta i formirana bez sluzi i krvi. Pa ako nije nešto u redu, onda se u saradnji s veterinarom menja i ishrana.

• Mnogi vlasnici kažu da njihovi psi rađe jedu jeftinije granule nego one skuplje... U čemu je trik?

– Dešava se... To vam je isto kao kad detetu ponudite spanać i meso, a ono se mršti, a kada ode u Mek sve pojede. Kako nećete dozvoliti da vam dete živi na hamburgerima i prženim krompirićima – tako nemojte to dozvoliti ni svom psu. Skuplja hrana je raelno kvalitetnija, jer ima manje pojačivača ukusa i aditiva.

• Ljubimce nagrađujemo hranom u raznim prilikama... Kako birati poslastice, a da budu primerene i zdrave?

– Poslastice kojima se vi sladite nisu i za vaše ljubimce – to mora svaki vlasnik da zna. Ako su u pitanju takozvane komercijalne poslastice ili nagradice pravljene za kućne ljubimce ne bih ih preporučio kod pasa koji imaju manje od 15 kg, zato što se u njima nalaze aditivi, boje, zaslađivači pa to može da utiče na digestivni trakt vaših ljubimaca. Dešava se da kod malih, belih kuca žuč bude uvećana zbog toga, jer upravo su te kuce najviše nagrađivane od svojih vlasnika. Smatram da bi i u nagrađivanju trebalo imati mere i ne bi trebalo da to često činite, nego samo kada imate povod.

Po mom mišljenju najbolje bi bilo izbegavati komercijalne poslastice, nego spremiti svoje. Zdrava poslastica za psa može biti tvrdo kuvana piletina koja može da stoji i do 10 dana u frižideru. Kada pileće belo meso kuvate sat i po ono će biti tvrdo kao stiropor. Isečete ga na kockice i eto odlične poslastice za vašeg psa kada želite da ga nagradite tokom dresure.

• Koliko je psima ili mačkma potrebno vode?

– Vašim ljubimcima bi trebalo da bude stalno dostupna voda koju promenite jednom do dva puta na dan. Mace, za razliku od pasa, piju mnogo manje vode, pa, naročito mužjacima, može da se stvori kamenje i pesak u bubrezima i bešici, jer je ova naša voda tvrda. Moj savet vlasnicima mačaka je da im daju flaširanu vodu koja je mekana (bira se voda sa što manjim tvrdim ostatkom), jer koliko mace piju vodu to je zanemarljiv trošak. Mace bi trebalo podsticati da piju više vode nego što imaju potrebu zbog navedenih problema. Savetujem da sipate vodu u male posude i ostavite ih na više mesta u stanu gde mace vole da se igraju, to će ih podstaći da češće piju vodu.

• Šta bi vlasnici trebalo da znaju kada je reč o higijeni njihovih ljubimaca?

– Kada je reč o mačkama – menjajte im posip i one će voditi računa o higijeni. Ako su dugodlake, potrebno je da ih četkate. Od odgajivača mačaka ćete verovatno čuti da bi i kratkodlake mačke povremeno trebalo četkati, što nije bez osnova, jer će tako odbaciti višak dlake.

• A kod pasa?

– Kod pasa je teško dati generalizovan savet, jer ima pasa sa kratkom dlakom, kao i sa veoma bujnom i dugom, onih koji se ne linjaju i onih koji se linjaju... Kad kuca uđe u stan trebalo bi mu vlažnim peškirom prebrisati šape. Mogu se šapice oprati i vodom, ali ih je važno dobro obrisati i osušiti da koža ne bi ostala vlažna, jer tako može postati medijum za gljivična oboljenja – što se često dešava vlasnicima koji jako vode računa o higijeni na ovaj način. Sad se sve češće govori i o higijeni zuba pasa koji zbog rasnih karakteristika ili zbog načina ishrane sve češće imaju kamenac i paradentozu. Mnogi vlasnici bišona, pudlica, maltezera imaju problem sa tim, jer su granule koje oni jedu jako sitne – deo tog problema je genetika, ali deo je svakako i ishrana gde im je potrebno dati hranu koju moraju da žvaću. Verujte mi da znam samo jednu pudlu koja ima deset godina i ima sve zube!

• Koliko psi smeju da se kupaju?

– Dva do tri puta godišnje najviše i to specijalnim šamponom za pse. Vodom mogu da se kupaju svaki dan. Mogu da se kupaju na Dunavu svaki dan, naročito u letnjim mesecima kada im je potrebno da se rashlade. Posle Dunava ne bi bilo loše da kada dođu kući da ih istuširate vodom da bi se odstranio pesak. Dobro ih istrljajte suvim peškirom da koža ne bude vlažna. Podsetio bih, da bi psima koji se inače šišaju trebalo da bude i ošišana dlaka oko prstiju na šapama, oko analne regije da se ne bi prljali i da uši budu očišćene... Po meni pod higijenu potpada i čišćenje od crevnih parazita koje bi trebalo obavezno sprovoditi svaka tri meseca. To nije skupo, a veoma je korisno ne samo za vašeg psa, nego za sve nas.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, M. Stojanovic, Freepik, Pixabay