tikvice sa sirom, teletina i pohovana svinjetina EK Stari dud Erdut Foto Mariniranje

ETNO KUĆA „STARI DUD“ ERDUT

Image

Dobra hrana i prisna atmosfera

Kada se zaželite slasne hrane spemljene s ljubavlju svakako navratite do „Starog duda“ u Erdutu – tamo ćete se osećati kao da ste došli kod svoje tete koja će učiniti sve da vam ugodi. Jedino što se kod tete obično ne morate najavljivati, ali ovde treba – jer ovo nije restoran a la carte, ali zato će glavna domaćica i vlasnica Zlata Blagojević pripremati jela od svežih namirnica samo za vas – poštujući vaše želje i svoje mogućnosti.

U „Stari dud“ u Erdutu (Hrvatska) došla sam kao deo ekipe novinara FIJET-Srbije, koja je bila u poseti Osječko-Baranjskoj županiji, pre svega Parku prirode Kopački rit, koji nam je bio domaćin. Našli smo se u lepom seoskom ambijentu gde nas je Zlata dočekala kao svoje i začas je astal šaren bio preplavljen raznim đakonijama, a veselo društvo bilo spremno da sve proba i da u svemu uživa uz dobra slavonska vina.

Kao u pesmi Đorđa Balaševića „Al se nekad dobro jelo, baš...“ dočekale su nas hrskave pogačice s čvarcima i potaž. A potom, razne vrste mesa pripremljenog na različite načine – za svakog po nešto, fine salate i božanstveni prillozi tikvice sa sirom, zapečene paprike punjene sirom i pohovane crvene paprike...

Adut za kraj, kao da je Zlata moje misli čitala, su bile palačinke sa slatkim sirom zapečene u rerni. Probati od svega po malo opet je mnogo, a odoleti svemu – nemoguća misija. Zato o dijeti mislim – od ponedeljka.

Zlatina otvorenost i gostoljubivost stvorili su prisnu atmosferu, a domaća hrana samo je začinila ovaj dobar utisak. Raspitujemo se da li se u ovom domaćinstvu može i prespavati...

Zlata Blagojević, domaćica i vlasnica Etno kuće „Stari dud“ u Erdutu

– Gosti koji dođu u „Stari dud“ mogu i da prespavaju. Osnovna usluga je spavanje s doručkom koje je 25 evra po osobi, a za ručak i večeru se posebno dogovaramo. Ovde može da se ruča ili večera uz najavu. Kod mene dolaze turisti koji vole mir i domaću hranu – rekla nam je Zlata.

Da je stvarno tako uverili smo se i kada smo po drugi put navratili kod Zlate u „Stari dud“, tada su joj u gostima bili biciklisti iz Nemačke. S njima je pričala na engleskom bez poteškoća, a hrana koju je iznela pred njih im se dopala na prvi zalogaj.

Pečene paprike punjene sirom

– Ovo što radim ne doživljavam kao posao, pripremam hranu kao za moju decu ili moje prijatelje – otvorenog srca s puno ljubavi. Ne ukrašavam stolove i pladnjeve, ne šaram po tanjirima, ali zato se trudim da hrana od svežih i kvalitetnih namirnica bude ukusna, jer želim da moji gosti odu zadovoljni – s osmehom nam je otkrila Zlata Blagojević, vlasnica Etno kuće „Stari dud“ u Erdutu.

Utisak je da ovde gosti ne dođu samo jedanput, nego se vraćaju da osete Zlatinu toplinu i srdačnost u kombinaciji s ukusnom hranom, slavnoskim vinima i lepom prirodom. Neću ni ja kriti – Zlato, eto mene opet!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje