GOSTIONA ABRAHAM, PALIĆ

U kraljevstvu perkelta

O gostioni „Abraham“ na Paliću kod Subotice, davno sam čula, svi su hvalili perklet, a kada bih pitala „koje mi jelo još preporučuju“ većina je odgovorila da do tog drugog jela nisu ni stigli, jer je perkelt naprosto božanstven! Ne znam kako sam uspela da ga sve do sada ne probam, mada često bivam u ovom delu Bačke, a Palić je jedno od mojih omiljenih mesta za izlet.

Za one koji ne poznaju mađarsku kuhinju perkelt je jelo od dinstanog luka, komadića junećeg mesa i začina, pre svega mlevene crvene paprike. Na prvi pogled ništa komplikovano – pa upravo je i zato umetnost napraviti dobro jelo od nekoliko „običnih“ namirnica.

Jednostavan izgled gostione samo upućuje da je ovde u glavnoj ulozi hrana. Radno vreme je od 11 do 23 sata, a nedeljom do 18. Ovde nema muzike iz jednog prostog razloga – ovde se muzika, prema rečima njenih vlasnika, stvara pomoću kašika i viljušaka. Gostionu koja je osnovana pre 80 godina (1939.) sada vodi četvrta generacija, koja čini sve da ovo kultno mesto dobre hrane zadrži svoj status. Kroz generacije muški deo porodice bio zadužen za organizaciju, a u kuhinji su carovale žene. Da bi izuzetak potvrdio pravilo – sada su na čelu ovog malog kraljevstva dobrih ukusa žene – vlasnica Kristina Abraham i glavni ekonom Ester Abraham.

Na jelovniku su tradicionalna jela po porodičnim receptima. Jedan od njihovih osnovnih principa je da se na sto iznose jela od isključivo svežih, kvalitetnih namirnica koje su karakteristične za ovaj kraj.

Da li perkeltu treba muzika – moj odgovor je NE, on sam peva! Zaista razumem moje prijatelje što nisu probali drugo jelo – jer ukus je odličan, a meso dovoljno mekano da vam ne treba nož. Ovo jelo se tradicionalno služi uz turoš čusu – rezance sa sirom posute prženom slaninicom koja s perkeltom čini dobru kombinaciju, tako da se ukusi lepo slažu. Porcija je obilna, pa ako niste baš ješni, onda je podelite, sasvim je dovoljno za dvoje. Preporuka je da se pije uz lokalno vino da bi ceo doživljaj bio zaokružen. No, ukoliko ste vozač – zadržite se na nekom bezalkoholnom piću.

Posle dobrog jela obično poželite poslasticu. Čuvena mađarska poslastica koja se služi kod „Abrahama“ je šomloi galuška. Na žalost nije nas baš tako oduševila kao perkelt, no, to nam nije umanjilo utisak. Naprotiv, vratićemo se opet. Što se galuški tiče, krećemo u potragu gde su najbolje! 😉

Marina Jablanov Stojanović

Foto: M. Jablanov, http://www.park-palic.rs/