SEGEDINSKA BANJA ANA, MAĐARSKA

Gradska banja stvorena za uživanje

Segedin je divna varoš na jugu Mađarske, blizu granice sa Srbijom. Nekada se u ovaj lep grad išlo zbog riblje čorbe i dobrog provoda, zbog sjajnih poslastica i kvalitetnih namirnica, uvek jeftinijih nego kod nas, a sada mnogi u potrazi za relaksacijom u prijatnom ambijentu odlaze u Segedin i okolinu.

Generalno, mađarske banje su renovirane, čiste, pridodati su im zanimljivi sadržaji, pa je boravak u njima prijatan. Nije zanemarljivo što su cene ulaznica pristupačne, a usluge koje pružaju nisu preskupe. Sve, manje više imaju kafeterije u kojima se može popiti kafa ili sok. Može se kupiti i nešto da se jede.

Segedinska gradska banja „Ana“ se nalazi u centru grada, u renoviranom turskom kupatilu. Objekat ima starinski šmek, u samoj sredini kompleksa je divno kružno dvorište u kome se, kada su dani dovoljno topli i sunčani, može uživati na ležaljkama.

Ambijent je lep, svetao, što doprinosi prijatnom boravku. Nema potrebe da nosite fen, jer ga tamo ima, ali peškire, naravno, ponesite. Tamo u skoro svim prostorijama ima sušilica, tako se nećete umotati u hladan i mokar peškir kada izađete iz bazena – sjajna stvar!

Ulaznice su oko 6 evra za ceo dan (od 6.00 do 20.00), a noćno kupanje je od 21.00 do ponoći. Ukoliko to želite, postoji mogućnost da se plati karticom. Važno je istaći da ta dnevna karta važi ceo dan i da se može izaći i ponovo ući, jer se dobija narukvica.

Mi za ovu mogućnost nismo znali, jer tradicionalno Mađari slabo govore strane jezike, a mi, opet, ne govorimo mađarski. Ukoliko se obratite na engleskom komunikacija je prilično jednostavna, pa mnogo toga i ne možete saznati. Elem, mi tu mogućnosti nismo iskoristili da bismo ručali u gradu, ali zato unutar kompleksa postoji kafeterija gde se može popiti kafa ili sok i nešto pojesti. Nije velik izbor, cene su zaista pristupačne, ali plaća se kešom.

Bitno je i da se zna da nije teško naći ovu banju. Mi smo auto ostavili u tržnom centru „Arkad“ od kog do banje ima desetak minuta hoda. S obzirom da je banja u centru grada, mi smo po savetu prijatelja tu parkirali, jer nismo znali koliko dugo možemo da ostavimo kola i kada platimo parking. Ispostavilo se, da je to dobar savet, jer se u tržnom centru ne plaća parkiranje i može se koristiti dok centar radi. Pogodnost je što u njemu ima i menjačnica.

Ova banja nije velika kao Morohalom ili „Akvapolis“ kod „Foraš“ hotela u Segedinu, ali ima dovoljno sadržaja. Otišli smo tamo radnog dana tokom pre podneva, tako da nije bila ni gužva. „Ana“ je poznata po lekovitoj vodi za kupanje i piće. Omiljena je kod žitelja Segedina.

Banjska voda je pogodna za oporavak nakon težih povreda zglobova, preloma kostiju, kao i kod reumatskih tegoba, a za piće blagotvorno deluje kod stomačnih problema. Može se piti gazirana ili prirodna. Ispred banje postoji česma s ovom lekovitom vodom, pa ukoliko to želite, možete je poneti u nekoj flaši ili balonu.

Od sadržaja ova banja ima bazene s lekovitom i termalnom vodom, hidromasažere, saune: parne, finske, infrared, prostoriju za aromaterapiju… Ništa se ne plaća posebno, jer je sve uračunato u cenu. Postoji mogućnost da se zakaže masaža, a ova usluga se posebno plaća. Osim toga ima bazen za plivanje dug oko 20 metara, dubok oko 1,8m u kojem nije termalna voda, već ona za plivanje. Postoji i bazenčić za decu.

Sve u svemu, mi smo tamo ostali oko 5 sati i apsolutno smo uživali. Bilo je i starijeg sveta, onih koji dolaze na terapije, ali i roditelja s decom. Nisam sigurna koliko je klincima od 5 do 10 zanimljiva ova banja, jer nema onakvih sadržaja kao u „Akvapolisu“ (tobogani i sl.). Ipak, nema gužve, na slikama deluje da je praznije nego što jeste. Ukoliko volite vodu i ovakav vid opuštanja – za svaku je preporuku. Relaksacija je osigurana!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, https://i.pinimg.com/, http://www.szegedsport.hu, https://itthonadelalfoldon.blog.hu/, https://termalonline.hu