Vino prijateljstva

Vino prijateljstva

Mnogi koji su bili u hrvatskom delu Istre imali su priliku da uz istarske specijalitete uživaju i u nadaleko poznatim istarskim vinima, malvaziji (belo) i teranu (crno), za koja se s pravom kaže da onaj ko ih ne poznaje, ne poznaje ni karakter Istre ni Istrana. U konobama i restoranima uz obalu, kao i u unutrašnjosti poluostrva vredni domaćini nude i svoje druge adute – burgonju, beli i sivi pino, merlo, kaberne sovinjon, šardone… Međutim, za mnogi, kao da su se dogovorili, da pamte, pre svih, vino prijateljstva, piće koje se razlikuje od svih koje su do sada imali priliku da probaju bilo gde u svetu. Zato o ovom izuzetnom vinu pišemo s radošću.

Petar Smaradzija Foto N Stojanovic

Reč je vinu o Libera Sinkovića, jednog od najpoznatijih istarskih vinara iz San Maura, malog mestašca iznad slikovitog Momjana. Njegovo belo i crno vino prijateljstva su s pravom, nazvani istarski dragulji. Muškat momjanski je bela sorta u istarske krajeve donesena u 17. veku iz italijanske pokrajine Friuli. U okolini Momjana pokazala je najbolje rezultate, pa je tako i dobila naziv muškat momjanski (naziva se još i muškat istarski). Svojom raskošnom aromom i ostatkom neprevrelog šećera, ova vina su odavno učvrstila svoja mesta u vinskim kartama otmenih restorana.

Naš prijatelj Sinković se nije zadovoljio samo klasičnom preradom grožđa u standardni muškat momjanski, već svake godine, sa četiri hektara koliko ima pod ovom sortom, najzrelije i najzdravije grozdove bere u „kištre“ sa slamom i suši u posebnim promajnim prostorijama dok u soku bobice ne bude 32-33 posto šećera. To se postiže najčešće između Božića i kraja januara. Od tako osušenog grožđa, dobija se vino sa više od 13 posto alkohola i 140-150 grama šećera po litri. Boje je živahne slamastožute do zlatno žute, kristalne bistrine i primetne gustoće. Otmenog je i profinjenog, vrlo bogatog i kompleksnog, prepoznatljivog muskatnog mirisa.

Ovo vino je bilo je šampion Novosadskog i, još većeg, porečkog sajamskog ocenjivanja vina. Crna varijanta vina prijateljstva je kasna berba muškat ruže, koja se bere kada grožđe dostigne 28 posto šećera. Rubin boje je i mirisa divlje ruže, što je sortna karakteristika.

Rashlađena na 10-12 stepeni, vina prijateljstva služe se uz desert, najbolje uz suve poslastice bez kreme.

Petar Samadžija

Foto: N. Stojanović, https://sinkovic.hr , Brigitte Werner Pixabay