SEGEDIN: PALATA REK

Biser secesije mađarskog Gaudija

Na lik Segedina, varoši na jugu Mađarske, tik uz granicu, uticala je velika poplava Tise krajem XIX veka. Naime, Tisa se izlila i potopila više od dve trećine grada. Kada se posle šest meseci povukla, krenulo se u obnovu. Većina novoizgrađenih zdanja je u stilu secesije, umetničkog stila koji je vladao u to vreme. Raskošnošću i lepotom plene pažnju Ungar-Majerova najamna palata, Grofova palata, Moricova kuća, ali i mnoge druge zgrade sagrađene u ovom stilu. Ipak, najviše pažnje privlači najlepša među njima - Rek palata, pravi biser secesije.

Naručilac ovog zdanja bio je Ivan Rek, hidroinženjer, ugledan građanin i član mađarskog parlamenta. Projektovanje i izgradnja te trospratnice bili su povereni mladom arhitekti Edeu Mađaru. Zdanje je bilo predviđeno za stanovanje porodice Rek: na spratovima su bili stanovi, dok je u prizemlju, na samom uglu bio restoran, a u ostalim lokalima zanatske i trgovačke radnje. Levo od ulaza nalazio se i arhitektonski studio projektanta ovog zdanja.

Ede Mađar se školovao u Pešti, ali i u Francuskoj i Belgiji. Svojim talentom, velikom mladalačkom energijom i znanjem povezao je Segedin s Evropom. Sagradio je zdanja izuzetne lepote ne samo u Segedinu, već i u Kapošvaru (pozorište) i Senti (Rotmanovu palatu i hotel „Rojal”). S pravom ga porede sa znamenitim Antoniom Gaudijem, katalonskim arhitektom, jer Mađarovo remek-delo –  palata Rek – staje rame uz rame s najlepšim zdanjima secesije kao što su Kasa Batiljo i Kasa Milo u Barseloni. A ko zna šta bi sve još projektovao i izgradio da mu život nisu zamrsili novčani i ljubavni problemi, pa je u 35. godini život sebi prekratio u nedovršenoj zgradi poslodavca u čiju se ženu zaljubio.

Rek palata nalazi se, inače, u blizini samog centra Segedina, na Tisa Lajoš bulevaru i otvorena je prema malom trgu. Dekorativnosti zgrade doprinosi bogata ornamentika u stilu floralne secesije. Valoviti oblici fasade, kao kakav veliki reljef, pričaju priču o mitološki spokojnom predelu uz vodu. Ako se posmatrač bolje zagleda u zakrivljene oblike ugla zgrade, u njemu može prepoznati pramac broda.

Zgradu krase prelepi balkoni s detaljima od kovanog gvožđa, a ljubičastoplavi vodeni ljiljani detalj su koji pleni najviše pažnje. Inače, na palati je mnogo ornamenata koji predstavljaju vodeno bilje, a bile su i predviđene i nage sirene u samom začelju. Međutim, veoma religiozna tetka Ivana Reka suprotstavila se ovoj raskalašnosti i zdanje je tako ostalo bez njih.

Unutrašnjoj lepoti zgrade doprinose mnogobrojni dekorativni detalji. Izdvaja se stepenište od kovanog gvožđa sa cvetovima od mesinga koje predstavlja pravu umetničku bravuru. Izradio ga je s velikom umešnošću Pal Fekete, lokalni zanatlija. Ova palata je pravi primer, za secesiju tipične, sinteze umetnosti i izuzetne zanatske izrade.

U periodu posle Drugog svetskog rata palata Rek je nacionalizovana i pretrpela je nekoliko rekonstrukcija, ali one, srećom, nisu umanjile njenu lepotu. Poslednji put je renovirana na svoju stogodišnjicu 2007. godine i tada ovo zdanje postaje Regionalni centar za umetnost. Ovde se održavaju izložbe, predavanja iz umetnosti i koncerti. Kada se nađete u Segedinu, obavezno je posetite i uživajte u njenoj lepoti.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: http://szecesszio.szegedvaros.hu , http://szegedtourism.hu , Mariniranje