MADJARSKA: SEGEDIN

Lepa varoš na Tisi

Kad god se zaželim inostranstva, a nemam mnogo vremena ili novca, odem do Segedina. To je grad na jugu Mađarske koji ne skriva svoje čari… Kada sam prvi put boravila u njemu više od jednog dana otkrila sam da je to jedan ljubak grad na Tisi sa puno malih trgova, sa mnogo skulptura koje su me očarale. To je i univerzitetski centar… Ono što čini ovaj grad tako zanimljivim su i njegove divne zgrade, najčešće u stilu secesije.

Današnji izgled Segedina je definisala velika poplava 1879. godine. Tisa se izlila i potopila više od dve trećine grada. Pošto se voda povukla tek posle 6 meseci, šteta je bila izuzetno velika. Grad je u rekordnom roku obnovlјen i reči cara Franje Josipa da će „Segedin biti lepši nego što je bio” su se ostvarile. Za prelepa zdanja inspirisana secesijom zaslužni su arhitekte Ede Mađar, Ferenc Rajhl, Lipot Baumhorn (koji je projektovao i novosadsku Sinagogu) i mnogi drugi.

Utisak je da se u Mađarskoj posvećuje više pažnje u očuvanju kulturne baštine tako da su zdanja kao što je palata Rek, Najamna palata, Moricova kuća, Grofova palata i Sinagoga u reprezentativnom izgledu. Neizostavno ih obiđite.

Neka vam jedna od atrakcija bude i renovirani Vodotoranj koji je takođe građen u stilu secesije, a za njegovu konstrukciju je korišćen armirani beton, za to vreme izuzetno avangardan. Ovakva konstrukcija je omogućila da bude visok 55 metara i da mu kapacitet bude preko 1000 kubnih metara vode. Vodotoranj je i danas u funkciji, ali i turisti mogu da ga posete. U njemu smešteno Fukoovo klatno i interesantna izložba flaša za soda-vodu u stilu secesije. Toranj ima vidikovac i odatle se pruža prelep pogled na Segedin.

Najveća fešta se u Segedinu događa krajem maja i vezana je za Dan grada, 21. maj. Toga dana 1719. godine vraćena mu je povelja slobodnog carskog grada. Ove godine je to punih 300 godina i nema sumnje da će to biti događaj za pamćenje. Za Dan grada se u Segedinu uobičajeno organizuje Festival vina koji prate mnogobrojni kulturni i zabavni sadržaji, ali i neizostavno specijaliteti iz mađarske kuhinje. Festival traje deset dana i obiđe ga mnoštvo posetilaca. Možda ćete ove godine biti baš vi.

Segedin osim ovih sadržaja svakako može da ponudi i atraktivni „Akvapolis“ koji osim najvišeg tobogana u ovom delu Evrope ima veliki kompleks bazena. Ukoliko ste ljibitelj opuštanja u lekovitoj banjskoj vodi svakako posetite i segedinsko gradsko kupatilo „Ana“ smeštenoj u prelepom zdanju sa starinskim šmekom u kojem je dobar spa centar koji sadrži lekovitu vodu, saunu i vodene masažere u specijalno projektovanim bazenima.

Zar to nije sasvim dovoljno razloga da i sami krenete po vaše utiske?

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, wikipedia