Harisa

Mariniranje Harisa Foto M Jablanov

Harisa

Priliku da se upoznam s ovom kuhinjom imala smo u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu gde je Društvo srpsko-marokanskog prijatelјstva organizovalo delikatesno veče marokanske hrane. Predsednica ovog društva Žade Nikolić, otkrila nam kako se sprema ova privlačna marokanska poslastica.

Potrebno je:

600 g griz
1 šolјa šećera
1 prašak za pecivo 15g
1 šolјa hladne vode
1 šolјa jogurta
dve kašike ružine vode
150 g maslaca

Za ukras

Oko 100 g kikirikija ili pistaća

Za šerbet:

1 šolјa šećera
1/2 šolјe vode
preostali maslac

Priprema:

Svi suvi sastojci mešaju se u jednoj činiji, a ostale sastojke promešati sa kašikom maslaca i ostaviti sa strane. Potom sve pomešati, namazati pleh maslacem i sve sipati u pleh. Ostaviti da stoji 4 sata, ugrejati rernu na 200° i potom staviti pleh i ostaviti da se peče 30 minuta (po vrhu posuti kikiriki, pistaće..)

Čim se kolač izvadi iz rerne preliti ga šerbetom.