Mariniranje Rfissa tajine Foto M Jablanov

Rfissa (tažin s povrćem i piletinom)

Rfissa (tažin s povrćem i piletinom)

Priliku da se upoznam s ovom kuhinjom imala smo u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu gde je Društvo srpsko-marokanskog prijatelјstva organizovalo delikatesno veče marokanske hrane. Predsednica ovog društva Žade Nikolić, otkrila nam kako se sprema ovo jednostavno, ali veoma ukusno i zdravo jelo.

Potrebno je:

2 pileća bataka sa karabatacima

1 veća glavica crnog luka

1 šolјa (2 dl) sočiva

1/2 šolјe zelenih maslina

malo maslinovog ulјa

Začini: so, biber, đumbir, šafran, kurkuma

Priprema:

Na malo ulјa propržiti luk, dodati masline i pileće meso i začine po ukusu. Potom dodati oprano sočivo u toploj vodi. Naliti toplom vodom da ogrezne i kuvati u pokloplјenoj šerpi na tihoj vatri oko pola sata. Piletina se odvoji od kostiju i isecka na komade veličine zalogaja.

Ovo jelo se tradicionalno služi uz marokanski hleb msaman. On se sprema od brašna, malo ulјa, vode i malo soli. Doda se i vrlo malo kvasca. Testo se zamesi, dobro istanji i tostira na tiganju. Iseče se na rezance.

Kada je jelo gotovo u duboku činiju se stavi hleb i preko toga se sipa pripremlјena rfisa.