KREMNA: POSTOJBINA TARABIĆA

Selo slavnih vidovnjaka

Smešteno u kotlini između Zlatibora i Tare nalazi se planinsko selo koje mnogima raspalјuje maštu – Kremna. Selo je poznato po porodici Tarabić, pre svega po Milošu i Mitru koji su mogli da vide nadaleko – u budućnost. Živeli su u XIX veku i to što su videli često su kazivali kumu, tada mladom proti, Zahariju Zahariću, koji je to, kao učen i pismen čovek ondašnjeg doba, beležio. Sada je ono kao i priča o Tarabićima deo turističke ponude posetiocima Tare.

Dejan Ristanovic Muzej proroka Kremna

– Selo Kremna je dobilo ime po jedinstvenom kamenu - kremenu. Smatra se, da su se pod uticajem zračenja tog kamena ovde rađali umni i vidoviti lјudi kao što su bili proroci Mitar i Miloš Tarabić, koji su govorili da će ovde proći gvozdeni konj na gvozdenom putu, kada ovde lјudi nisu ni znali za železnicu, da će lјudi pričati, a očima se neće videti – kada ovde nije bilo telefona… Da će crne guje popiti vodu iz reka – što se sada tumači da su mislili na mini hidrocentrale koje vodu kanališu u (crne) cevi… Da će lјudi unositi nekakva sokoćala u kuće i da će se više verovati tim sokoćalima, nego rodbini i prijatelјima – pretpostavlјa se da se misli na radio i televiziju. A političkih poruka u nedogled – otkriva nam Užičanin Dejan Ristanović, koji se bavi prezentacijom Kremanskog proročanstva u turističke svrhe.

Tara

Na putu za Taru od Kremana izgrađen je za turiste „Dom proroka“ – brvnara koja je neka vrsta muzeja, a prava kuća proroka Tarabića se nalazi u zaseoku sela Kremna 250 m od puta. Nјu turisti retko posećuju, jer od zapuštene kuće i nemaju šta drugo da vide.

Priroda u okolini Kremne
Kuća gde su Tarabici živeli

– Za života su Miloša i Mitra Tarabića u selu smatrali čudacima i osobenjacima, ali njihov kum prota Zaharije Zaharić, koji je bio jedan od malobrojnih pismenih lјudi u ovom delu Srbije, sve to beleži i tako nastaje „Kremansko proročanstvo”. Svoje rukopise daje doktoru teologije Radovanu Kazimiroviću, koje objavlјuje knjigu „Tajanstvene pojave u srpskom narodu i Kremansko proročanstvo“. Recenzent ove knjige je niko drugi do vladika Nikolaj (Velimirović), danas 77 svetac Srpske pravoslavne crkve – priča Dejan Ristanović.

Kremna, Muzej proroka

Kremanci se hvale da Tarabići nisu jedini lјudi iz sela koji su mogli da zavire u budućnost. Bilo ih je više: Stanoje Mulić, Jovo Krpa, Stevan Mulić, Bude Bogosavlјević, Miloje Đurdić... Smatraju da nije to do njih, nego da ovo selo, na nadmorskoj visini oko 800 metara, ima takav položaj, da se naslanja na stub magmatskih stena koji seže do samog Zemlјinog središta, a da se njihovi vrhovi povezuju s kosmičkim visinama pa vibracije i zračenja udružena sa lepotom predela deluju da senzitivne lјude čini još posebnijim darujući im moć da provire kroz rascepe vremena i vide ono što tek treba da se desi...

Kosmička kugla dok je bila cela

– Ono na šta bih vam, takođe, skrenuo pažnju je kremanska kugla prečnika jedan metar koju mi zovemo još i kosmička, jer niko ne zna kako je nastala i kako je dospela do nas – kao da je s neba pala. Radiolozi i parapsiholozi kažu da ona nema zemalјsko poreklo i da otklanja negativnu energiju kod lјudi i u okruženju. Na žalost, kugla je pukla tokom požara 2005. godine kada se prvo od vatre usijala, a potom, tokom intervencije vatrogasaca hladnom vodom, pukla. Veći deo kugle je izložen kod fontane želјa, a od manjih smo napravili talismane, odnosno suvenire – objašnjava nam Ristanović.

Delovi kosmičke kugle

Preduzetni Užičanin inženjer Dragan Pjević pozabavio se svim ovim fenomenima, osmislio muzej, suvenire, izdao knjigu „Proročanstvo pred ostvarenjem“... Nјegov zet Dejan Ristanović kaže da je ovo mesto jedna od atrakcija Tare i da lјudi rado svraćaju u „Dom proroka“. Svratili smo i mi, bilo nam je zanimlјivo, mada nismo sigurni da li nam je boravak u Kremnama otvorio put jasnijeg viđenja, ali nam je svakako popravio raspoloženje. Za početak, nije ni to loše!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: wikipedia, turizamuzica.org.rs, Mariniranje

Izvor: Radio Subotica

Image
Vladar Srbije iz bureta rakije