Vladar Srbije iz bureta rakije

Image

Vladar Srbije iz bureta rakije

Pretendent na presto kralјa, Petar I Karađorđević posle neuspele hercegovačke bune (poznate kao Nevesinjska puška) u kojoj je učestvovao pod imenom Petar Mrkonjić skrivao se na Tari. Jedne noći došao je u Kremne u kuću prote Zaharija Zaharića s molbom da mu ovaj pomogne i sakrije ga od Obrenovićevih žandarma, pozivajući se na reči svoga oca da je u toj kući uvek dobrodošao.

– Prota Zaharije (Zaharić) prihvati princa i reče da je njegova kuća i Karađorđevićev dom. Razmišlјajući kako da ga dobro sakrije, setio se proročanstva Miloša Tarabića „ko se bude krio u buretu biće vladar Srbije”. Naredio je da se raskuje jedno veliko bure, gde sakrivaju kralјa i ubacuju jedno manje bure s rakijom. Potom zakivaju bure, a kada su došli žandarmi da pretresu kuću u podrumu su odvrnuli slavine na svim buradima iz kojih je poteklo vino i rakija, tako je Petar ostao neopažen – otkrio nam je Dejan Ristanović.

Kako se skrivao Petar I Karađorđević
Tarabić s protom Zaharijem Zaharićrem, skluptura od drveta

Petar nikad nije zaboravio kako ga je prota Zaharije sačuvao i kada je početkom XX veka zaista postao kralј pozvao ga je na dvor i obnovio prijatelјstvo s porodicom Zaharić. Ristanović je istakao da se više puta obistinila i poruka „Proročanstva” da svi vladari koji vode računa o Kremnima – dugo vladaju.

Bure u kojem se skrivao kralј nađeno je u napuštenom podrumu, a reparirao ga je kovač Pujo Lojanica. Skulpturu kralјa je izradio Miladin Lekić koja je deo „Doma proroka”. Pored nje se često slikaju lјudi u želјi da i sami postignu uspeh. Čak je i Trampova slika bila stavlјana u bure pred njegove prve predsedničke izbore i Dragan Pjević smatra da je i to doprinelo njegovoj pobedi. Posle toga je slao pisma Trampu, američkim ambasadorima, ali umesto odgovora dobio je samo ignorisanje – zato je tako prošao na izborima za drugi mandat, jer se oglušio o Kremne!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje