Tisa N Becej Mariniranje Foto M Jablanov

NOVI BEČEJ

Varoš na Tisi kao Rio

– Turista koji se prvi put obre u našem lepom Novom Bečeju, koji se nalazi u Banatu, svakako bi trebao da poseti naš kej na Tisi. Mi smo jedini grad posle Rio de Žaniera koji ima sva dešavanja na vodi i pored vode. Doduše, Rio je na moru, a mi smo na reci. Ovde prohodamo, odrastamo, tu se zaljubljujemo, ovde se i venčavamo, jer je prelepo i puno cveća... Ovde decu dovodimo... Uredili smo naš kej pored Tise i po broju cvetnica na ovom potezu smo ispred San Rema – pohvalio se Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

Cveća više nego u San Remu: kej na Tisi tokom leta

Na keju se nalazi i deo koji je opredeljen za nautički turizam, jer postoji mnogo turista koji svojim plovilima stižu u novobečejsku marinu i ovde provode leto. Ovaj deo je i na biciklističkoj turi Eurovelo 11, koja ide pored Tise.

Privezišta i marina na Tisi

To turističkim poslenicima daje prostora da biciklistima koji tuda prolaze ponude smeštaj i zadrže ih u Novom Bečeju još koji dan, jer osim što mogu da uživaju u lepotama Tise, dobroj hrani na čardama, mogu i da posete novobečejske kulturno-istorijske znamenitosti.

Centar Novog Bečeja

– Preporučio bih svima koji dođu u Novi Bečej da poseti naše muzeje, pre svega Glavaševu kuću – etno domaćinstvo našeg uglednog i bogatog sugrađanina, doktora prava, Vladimira Glavaša. Ova kuća se nalazi u Ulici Josifa Marinkovića, u delu grada koji se zove Vranjevo. Mada doktor pravnih nauka, Glavaš se nije bavio advokaturom nego ekonomijom i zemljoradnjom na svom velikom imanju. Pomalo je bio osobenjak, nije se ženio... Družio se sa uglednim Srbima toga vremena Svetozarom Miletićem, čika Jovom Zmajem, Đurom Jakšićem koji su ga ovde rado posećivali – otkrio nam je Dujin.

Salon u etno-muzeju „Glavaševa kuća“

Novobečejci su posebno ponosni što je njihov sugrađanin bio i poznati kompozitor Josif Marinković, čija se rodna kuća nalazila preko puta Glavaševe. Na žalost, Marinkovićeva kuća nije očuvana, zato je muzej „Glavaševa kuća“ jednu sobu posebno posvetio ovom velikom kompozitoru. U njoj i se pored raskošnog nameštaja, nalaze uramljeni listovi sa notama dela Josifa Marinkovića, album sa porodičnim slikama kao i fotografijama horova kojima je dirigovao.

Muzej Kotarka pored dvorca Karačonji

– Skrenuo bih pažnju i na Muzej poljoprivrede Banata koji je smešten u pomoćnim prostorijama dvorca Karačonji u Novom Miloševu. Sam dvorac, na žalost, nije u funkciji i za njega tražimo investitore za restauraciju da bi ovo zdanje ponovo vratilo stari sjaj. Kotarka i Žitni magacin čuvaju eksponate koji nam dočaravaju kako se nekad živelo – rekao nam je Saša Dujin.

Dvorcu Karačonji u Novom Milkoševu tek predstoji restauracija

U Kotarci se nalazi sitan poljoprivredni alat, predmeti vezani za seoski način života uključujući i letnju kuhinju s predmetima koji služe za pripremanje hrane. Izložene su i krupnije poljoprivredne mašine: trijeri za žito, kolica, plugovi, kantar, hrastova burad za vino, sanduci za brašno... Sve je praćeno brojnim fotografijama sa imanja u periodima setve i žetve i upotpunjuje nam sliku nekadašnjeg seoskog života.

Muzej Žeravica u Novom Miloševu

– Drugi i još jedinstveniji muzej u Novom Miloševu je „Žeravica“. To je privatni muzej Čedomira Žeravice, pasioniranog zaljubljenika u mehaniku, pripadnika treće generacije majstora. Trenutno ima preko 180 traktora koje je uspeo da dovede u funkcionalno stanje, ima kolekciju automobila, parnih mašina, svega onoga što oslikava industrijsko nasleđe. Zanimljivo je da u tom muzeju postoje još dve potpostavke – jedna njegovom stricu Ranku Žeravici, a druga Džejmsu Bondu, jer je pravi Džejms Bond – Dušan Popov rođen baš u kući gde je sad servis – otkrio nam je Saša Dujin, direktor TO Novi Bečej.

Postavka Džejms Bond u muzeju „Žeravica“ u Novom Miloševu

Sve je počelo od ideje Milivoja Žeravice krajem sedamdesetih godina prošlog veka. Želja mu je bila da nabavi traktor Fordson 10-20 HP iz 1924. kakav je imao njegov otac Milorad među prvima u selu i uz koji je on odrastao, a koji im je posle II svetskog rata oduzet... Uskoro je postala zbirka, koja je narasla u muzej i sada predstavlja bogatu riznicu tehničkog i kulturno-istorijskog nasleđa.

Rezervat prirode Slano Kopovo

U blizini Novog Bečeja postoji i specijalni rezervat prirode Slano Kopovo, koji spada u poslednje očuvane bare na slatinama u Srbiji.

– Slano Kopovo je destinacija koju bi svakako trebalo obići. Naročito u jesen, jer tu se sada nalaze ždralovi koji migriraju. Ovde im je odmorište i bude ih i po 10 hiljada. Divan prizor naročito za ljubitelje ptica i prirode! U neposrednoj blizini se nalaze i ostaci Arače, bazilike iz XIII veka. Postoji dokazi da je ona građena na temeljima hrišćanskog hrama iz još ranijeg perioda. Ovaj lokalitet je bio na Putu svile i tu su prolazili i krstaši – otkrio nam je Saša Dujin, direktor TO Novi Bečej.

Arača – hrišćanska bazilika iz XIII veka

Osim kulturno-istorijskih znamenitosti i prirodnih lepota mnoge u ovaj kraj privuče krokan – čuveno vino sa Bisernog ostrva, kao i sveža i lepo spremljena riba na brojnim čardama uz Tisu. Kada se od svega toga malo umorite možete da potražite relaksaciju u SPA i velnes sadržajima koje nudi hotel „Terme Tiski cvet” u Novom Bečeju. Preporuka turističkih poslenika je da odvojite jedan vikend i da natenane uživate u sadržajima koje ovo mesto nudi.

Čarda na keju pored Tise

Marina Jablanov Stojanović

Foto: TO Novi Bečej, Mariniranje