LAVANDA JAZZ FEST U KULI

Džez u polju lavande

Zamislite da se u smiraj letnjeg dana nađete u polju lavande koja širi oko vas svoj opojni miris, a do vas dopiru zvuci džeza... Deluje nestvarno, a upravo je o tome maštala Karolina Ese, kozmetolog iz Kule kada je sadila lavandu na parčetu zemlje koje je dobila od roditelja. Rešila je da ostvari svoje snove, zasukala rukave i uz podršku opštine i Turističke organizacije Kule, a uz pomoć udruženja Organik lajf već drugi put za redom proteklog vikenda organizovala Lavanda džez fest na svom polju lavande u blizini Kule.

Nekada je Kula, gradić u Vojvodini, bila poznata po dobrim štofovima koji su važili za simbol pravog kvaliteta. Međutim, tranzicija je učinila svoje. Fabrika je zatvorena, kao i mnoge druge po kojima je ovo mesto u srcu Bačke bilo poznato. Posetivši je za vreme ovog festivala stekli smo utisak da će Kula postati ponovo poznata, ali po lavandi i baš po ovoj manifestaciji, jer i danas mnogima srca zatrepere kada pomisle na to divno veče provedeno u mirisnom polju lavande.

Karolina Ese

– Ovde nema velike matematike, jer sve radim od srca. I kada dolazim na ovo parče zemlje da radim oko lavande – ja dođem u dobrom raspoloženju i s dobrom energijom, a sve te dobre vibracije privlače ljude koji ovde vole da dođu. Mislim da je zato odziv na ovu manifestaciju dobar, jer ljudi to umeju da osete – otkrila nam je Karolina Ese, organizatorka manifestacije.

Sve je bilo u znaku lavande: Karolina je goste dočekala uz osvežavajući sok od lavande. Za poseban štimung i mekane džez zvuke bio je zadužen „Džez trio“ iz Novog Sada koji čine divan glas Svetlane Palade, mekani zvuk saksofona Voje Savkova i virtuozna gitara Vanje Jakovljevića. Deca, koja su došla s roditeljima zabavljala su se crtajući lavandu. O lekovitom svojstvu etarskog ulja lavande pričala je farmaceutkinja Snežana Jović, koja je i aromaterapeut, holistički terapeut i homeopata...

Snežana Jović

– Lavanda je mediteranska biljka koja raste u kršu, na suncu, bez mnogo vode. Sve biljke koje tako rastu nose u sebi notu preživljavanja, izdržljivosti i borbe. Ali primivši se ovde, u srcu Bačke, na padini Telečke, na plodnoj zemlji, ova lavanda daje miris posebne slatkoće. To je slatkoća dobrote koju daje Vojvodina koja sve prihvata i prima u svoja široka njedra – rekla je Snežana Jović.

Karolina Ese je pre osam godina poželela da biljku Provanse i Jadrana zasadi na ovu plodnu bačku zemlju. Ne samo da se lavanda primila i da su njeni žbunovi postajali sve bujniji, nego je i kvalitet njenog mirisnog i slatkog etarskog ulja iz srca Bačke prepoznat i ovenčan zlatnom medaljom Novosadskog sajma prošle godine. Nije to jedini proizvod koje vredne Karolinine ruke prave: fini sapuni, dobre kreme, melemi, hidrolati od lavande i posebno osvežavajući za ove letnje dane – hidrolat od mente.

– Uvek sam volela lavandu i kada smo nekad letovali na Hvaru ja sam u svako polje lavande morala da uđem, a nisam znala zašto – prosto me je to privlačilo. Moju lavandu sam zasadila pre osam godina, gajim je bez hemije, organski, negujem je s dobrim mislima, sve rukom – nema mehanizacije. I sutra kada je budem brala od alata imam srp i makaze. A ona mi to vraća kroz kvalitet i kroz mnoge divne ljude koje upoznajem upravo zahvaljujući lavandi – poverila nam je Karolina Ese.

Lekovito uživanje u lepoti je utisak koji su mnogobrojni posetioci poneli sa ove večeri i svi su do jednog Karolini obećali da će doći opet. A kako ne bi, kada im je slatki miris lavande ispunio nozdrve i srce, a mekani zvuci „Džez trija“ dušu.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, Tomi Tamaš